Τράπεζες

ΡΙΝΓΚ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Το «ξεσκόνισμα» στον Συνεργατισμό

Το «ξεσκόνισμα» στον Συνεργατισμό από τους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 15 μέρες, με τις διαφωνίες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι να εξακολουθούν να υφίστανται. Στο ρινγκ αυτή τη βδομάδα φιλοξενούμε τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριο Μαυρίδη και τη βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου.
Ερωτήσεις


1) Γιατί κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος στον κρατικό Συνεργατισμό, δεδομένου ότι εποπτεύεται ήδη από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό;


2) Το τραπεζικό μας σύστημα έχει αποκτήσει την κατάλληλη δυναμική, ώστε να βρεθούν οι επενδυτές για να αγοράσουν το μετοχικό ποσοστό που κατέχει σήμερα το Κράτος στον Συνεργατισμό;


3) Πιστεύετε ότι θα χρειαστούν νέα κεφάλαια στον Συνεργατισμό, την ώρα που υπάρχουν αναφορές για συγχώνευση των 18 Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε ένα;
Απαντήσεις Μάριου Μαυρίδη


1) Η συνεργατική Κεντρική Τράπεζα εποπτεύεται άμεσα από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ακολουθεί κοινούς κανόνες με άλλες 300 περίπου μεγάλες τράπεζες στη Ευρωζώνη. Το εποπτικό πλαίσιο για τις τράπεζες είναι πολύ αυστηρό και δεν αφήνει περιθώρια κακοδιαχείρισης ή χαλαρών πρακτικών που εφαρμόζονταν στο παρελθόν. Η συμμόρφωση με τους κανόνες έχει κόστος για την κάθε τράπεζα, οι οποίες χρειάζονται ευελιξία στη λειτουργία τους. Από την άλλη, όσες τράπεζες ανήκουν στο κράτος υπόκεινται και σε διαχειριστικό έλεγχο από τις εποπτικές Αρχές, ακριβώς επειδή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Ο διαχειριστικός έλεγχος, που στην Κύπρο ασκείται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν έχει καμία σχέση με τον εποπτικό έλεγχο που ασκεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, ο οποίος στοχεύει κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και στην προστασία των καταθέσεων. Επειδή ο διαχειριστικός έλεγχος στον οποίο υπόκεινται οι τράπεζες που ανήκουν στο κράτος περιορίζει την ευελιξία τους στη λήψη αποφάσεων, εγείρεται το θέμα κατά πόσο οι κρατικές τράπεζες έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των ιδιωτικών τραπεζών, που δεν υπόκεινται σε διαχειριστικό έλεγχο από τις εποπτικές Αρχές των χωρών τους, και ως εκ τούτου διαθέτουν περισσότερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων.


2) Βεβαίως, πάντοτε θα υπάρχουν επενδυτές για να αγοράσουν το μερίδιο της Κυβέρνησης, το θέμα όμως είναι πόσα θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Η Κυβέρνηση έχει επενδύσει γύρω στο €1,7 δισεκατομμύριο στον Συνεργατισμό και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα πάρει τα χρήματά της πίσω, τα οποία βεβαίως πληρώνει ο φορολογούμενος. Με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2013 μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας, η Κυβέρνηση αγόρασε τον Συνεργατισμό με την προϋπόθεση να τον πωλήσει σε ιδιώτες επενδυτές σταδιακά, ξεκινώντας από το πρώτο εξάμηνο του 2019. Μέχρι τότε, ο Συνεργατισμός έχει την ευκαιρία να αυξήσει την αξία της τράπεζας. Η αξία της τράπεζας εξαρτάται από τα μελλοντικά κέρδη της. Με βάση τα υφιστάμενα κέρδη, η αξία της τράπεζας σήμερα είναι πολύ χαμηλότερη από τα χρήματα που επένδυσε ο φορολογούμενος.


3) Το γεγονός ότι μπορεί να γίνουν συγχωνεύσεις μεταξύ των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ) δεν επηρεάζει τα συνολικά κεφάλαια που χρειάζεται να διαθέτει σε ο συνεργατισμός. Όμως οι συγχωνεύσεις μεταξύ των 18 ΣΠΙ μπορεί να μειώσουν το κόστος λειτουργίας του Συνεργατισμού και να αυξήσουν τα κέρδη του και την αξία του. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο Συνεργατισμός διαθέτει κεφάλαια πέραν του 12% των συνολικών χορηγήσεων. Με το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων πάνω από το 50% και το αντίστοιχο ποσοστό κάλυψης αυτών των δανείων κάτω από το 50%, είναι πιθανόν ο Συνεργατισμός να χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια, εκτός και αν καταφέρει να μειώσει το ποσοστό των μην εξυπηρετούμενων δανείων. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα επιπρόσθετα κεφάλαια θα τα εισφέρουν ιδιώτες επενδυτές και όχι ο φορολογούμενος.
Απαντήσεις Άννας Θεολόγου


1) Η εποπτεία του Συνεργατισμού από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό δεν περιλαμβάνει διαχειριστικό έλεγχο και ο οικονομικός έλεγχος γίνεται από εξωτερικούς ελεγκτές. Παράλληλα, όμως, μπορεί και ο Γενικός Ελεγκτής να διεξάγει οικονομικό έλεγχο με βάση τα ευρήματα του ελέγχου των εξωτερικών ελεγκτών. Άλλωστε ο Συνεργατισμός είναι κατά 99% κρατικός και θα έπρεπε να ελέγχεται για τις διαδικασίες που ακολουθούνται τόσο σε θέματα προσλήψεων αλλά και διαχείρισης του Ιδρύματος, καθώς η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2015 κατέδειξε σοβαρότατα θέματα αδιαφάνειας και κακής διοίκησης. Καλό θα ήταν να δούμε αν οι επισημάνσεις για το 2015 έχουν ληφθεί υπ' όψιν και έχουν ενσωματωθεί για την ορθή λειτουργία του Συνεργατισμού, επιγραμματικά κανένας επιπλέον έλεγχος δεν λειτούργησε προς ζημιά, ακριβώς γιατί μπορούν να διαφανούν σημεία που ο αρχικός έλεγχος δεν κατέδειξε.


2) Κατ' αρχάς, έχουμε επενδύσει ως κράτος €1.675 εκατομμύρια μέχρι σήμερα στον Συνεργατισμό λόγω των αναγκών του σε κεφάλαια και αυτή τη στιγμή ο Συνεργατισμός έχει αξία €800 εκατομμύρια. Κατά συνέπεια, έχουμε ήδη ως φορολογούμενοι πάθει ζημιά σχεδόν €900 εκατομμύρια και πιστεύει η Κυβέρνηση ότι με το να εισαχθεί εκ νέου ο Συνεργατισμός στο χρηματιστήριο και να βρεθούν επενδυτές να αγοράσουν το μετοχικό κεφάλαιο που κατέχει το Κράτος θα είναι προς όφελος του φορολογουμένου. Δεν βλέπω με βάση τα στοιχεία ότι έχει αποκτηθεί η κατάλληλη δυναμική για εξεύρεση επενδυτών τόσο μέσω του χρηματιστηρίου είτε μέσω οποιασδήποτε μορφής αποκρατικοποίησης, καθώς οι όποιοι επενδυτές ζητήσουν να αγοράσουν τον Συνεργατισμό θα είναι με πολύ χαμηλές προσφορές, αυτό συνεπάγεται ότι η επένδυση του φορολογουμένου δεν θα αποδώσει όσα ήλπιζαν τον καιρό που αποφάσιζαν να κρατικοποιήσουν τον Συνεργατισμό. Στην καθομιλουμένη θα λέγεται ξεπούλημα του δεύτερου σε μέγεθος πιστωτικού ιδρύματος του τόπου. Δυστυχώς, δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, διότι είναι η δεύτερη φορά που κρατικοποιούμε τράπεζα και δεν αποδίδει στα οικονομικά του Κράτους.


3) Η συγχώνευση των 18 Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων δεν σχετίζεται με την όποια ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, διότι ανήκουν ήδη κεφαλαιουχικά στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Θεωρώ αδόκιμο να μιλούμε για οποιεσδήποτε επιπλέον κεφαλαιουχικές ανάγκες, αν δεν ολοκληρωθεί ο απαραίτητος οικονομικός έλεγχος για το έτος. Υπήρξαν σημεία και ποσά στις εξαμηνιαίες καταστάσεις όπως έχουν δημοσιευτεί για τις 30/6/16 για διαγραφές €422 εκατομμυρίων, που προσωπικά θα ήθελα εις βάθος διευκρίνιση και επιχειρηματολογία από πλευράς της Κυβέρνησης, ότι αυτές οι πρακτικές δεν θα οδηγήσουν σε νέα ανάγκη διοχέτευσης κεφαλαίων. Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κατά πόσο θα συνεχίσει ο φορολογούμενος να διοχετεύει κεφάλαια σε πιστωτικό ίδρυμα που αξίζει πολύ λιγότερα απ' όσα ήδη έχουμε επενδύσει.