Ειδήσεις

Εξόρμησαν κατά χιλιάδες

Ικανοποιημένοι με το θήραμα την πρώτη Κυριακή δηλώνουν οι κυνηγοί
Από νωρίς χθες το πρωί χιλιάδες κυνηγοί εξέδραμαν στην Επαρχία Πάφου αλλά και σε άλλες περιοχές για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για λαγούς, πέρδικες και φραγκολίνες

Πρώτη μέρα η χθεσινή της χειμερινής περιόδου κυνηγιού και οι ορεινές περιοχές γέμισαν λάτρεις του αθλήματος, που ανέμεναν με αγωνία την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για λαγούς, πέρδικες και φραγκολίνες. Από τα ξημερώματα χθες οι ορεινές περιοχές της Κύπρου κατακλύστηκαν από κυνηγούς. Το κυνήγι είναι από τα πιο αγαπημένα χόμπι των Κυπρίων και οι κυνηγοί προετοιμάστηκαν από πολύ νωρίς για την πρώτη ημέρα του κυνηγίου.


Πολλοί κατέλυσαν στις ορεινές περιοχές από προχθές το βράδυ, προκειμένου να εξασφαλίσουν το αναγκαίο πόστο, με σκοπό να πιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο θήραμα σε λαγούς, πέρδικες και τσίχλες, πάντα όμως στο πλαίσιο της νομιμότητας. Την τιμητική της είχε η Επαρχία Πάφου, η οποία είναι γνωστή για τους πλούσιους βιότοπούς της.
10 χιλ. κυνηγοί στην Πάφο
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Άγριας Ζωής Πάφου, οι κυνηγοί που εξόρμησαν χθες στην Επαρχία Πάφου έφτασαν περίπου τις 10 χιλ., αφού το κυνήγι του λαγού και της πέρδικας είναι το κυνήγι για το οποίο υπάρχει καθολικό ενδιαφέρον από το σύνολο των κυνηγών.


Χθες, είπε, στην Επαρχία Πάφου είχε εκδράμει ένας πολύ μεγάλος αριθμός από άλλες επαρχίες επιπροσθέτως των κυνηγών της Πάφου, προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, του μειωμένου αριθμού περδικιών αλλά κυρίως λόγω του αυξημένου αριθμού θηραμάτων ειδών φάσσας που παρατηρείται στην Πάφο, πολλοί κυνηγοί θα εκδράμουν στους βιότοπους της Πάφου, ειδικά για το κυνήγι της φάσσας.


Ο κ. Πιττοκοπίτης σημείωσε πως οι αυξημένοι αριθμοί φάσσας οφείλονται στη σωστή διαχείριση του είδους από το Ταμείο Θήρας, το οποίο στηρίζεται και από άλλους οργανισμούς κυνηγίου της Επαρχίας Πάφου. Το κυνήγι του λαγού, της πέρδικας και της φραγκολίνας θα επιτρέπεται -όπως είπε- κάθε Κυριακή και Τετάρτη, από τις 30/10/2016 μέχρι τις 21/12/2016, καθώς και τη Δευτέρα, 26/12/2016 (17 εξορμήσεις).
Μείωση των περδικιών
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Άγριας Ζωής Πάφου, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που παρουσιάζουν τα θηράματα, είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, η κατάσταση των πληθυσμών του λαγού και της φάσσας είναι καλύτερη, ενώ υπάρχει μείωση στον πληθυσμό των περδικιών.


Επιπρόσθετα κάλεσε τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τη χρήση των όπλων τους. Οι άνδρες του Ταμείου Θήρας χθες βρίσκονταν στους βιότοπους, ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου απέστειλε τέσσερα περιπολικά για σκοπούς τόσο πάταξης της λαθροθηρίας όσο και για υποβοήθηση των κυνηγών σε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν.


Ο κ. Πιττοκοπίτης απηύθυνε έκκληση προς τους κυνηγούς να σεβαστούν και να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον αλλά και τις ξένες περιουσίες. Τους κάλεσε επίσης να εφαρμόσουν τους κανόνες κυνηγίου, να αποφεύγουν να κυνηγούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή μεμονωμένες κατοικίες διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων.


Σημειώνεται ότι, σύμφωνα και με τη σχετική νομοθεσία, το κυνήγι απαγορεύεται σε ακτίνα 500μ. από οικιστικές περιοχές, σε ακτίνα 200μ. από μεμονωμένες κατοικίες και σε ακτίνα 300μ. από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Δεν βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες
Η παρατεταμένη καλοκαιρία, η ξηρασία και γενικά οι κλιματολογικές συνθήκες φαίνεται ότι δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τους Κύπριους κυνηγούς. Κάποιοι, όμως, αν και παπαγάλοι, φρόντισαν να το διασκεδάσουν.
Η πρώτη μέρα της χειμερινής κυνηγετικής περιόδου κύλησε χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς, αφού και η Αστυνομία σε συνεργασία με την υπηρεσία Θήρας κατέστρωσαν ειδικό σχέδιο δράσης, τόσο για πάταξη της λαθροθηρίας, όσο και για αποφυγή άλλων δυσάρεστων γεγονότων.
Δεν έμειναν όλοι ικανοποιημένοι
Σύμφωνα με μετρήσεις της Υπηρεσία Θήρας, μέχρι τις 10:00 χθες το πρωί, επί συνόλου 70 κυνηγών, οι οποίοι ελέγχθηκαν, κτυπήθηκαν: 6 λαγοί, 59 περδίκια, δύο φραγκολίνες και 6 φάσσες. Υπήρχαν ωστόσο και κυνηγοί οι οποίοι δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι από το θήραμα. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο κυνηγός Άκης Μαυρομμάτης, ο οποίος ανέφερε πως η ξηρασία περιόρισε το θήραμα. Άλλος κυνηγός, ο Μιχάλης Μιχαήλ, ανέφερε χαρακτηριστικά, “κάθε χρόνο και χειρότερα”.
Η περιοχή της Ίνειας θεωρείται από τους καλύτερους βιότοπους της Επαρχίας για κυνήγι, σύμφωνα με τον Πλαστήρα Σάββα, κάτοικο του χωριού, ο οποίος είπε πως η περιοχή της Ίνειας είναι ιδανική αφού διαθέτει μεγάλη έκταση και στερεό έδαφος και γι' αυτό επιλέγεται από χιλιάδες κυνηγούς σε κάθε κυνηγετική εξόρμηση. Ο κυνηγός Σάββας Σωτηρίου ανέφερε πως τρεις κυνηγοί έπιασαν επτά περδίκια.


Ο κυνηγός Κώστας Δρουσιώτης ανέφερε ότι "δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ικανοποιητικό το θήραμα, αλλά πιάσαμε 3 με 4 περδίκια ο καθένας". Κυνηγοί που μίλησαν στο ΚΥΠΕ είπαν πως εφάρμοσαν τους κανόνες του κυνηγίου. Ο νόμος, είπαν, είναι αυστηρός και δεν μπορούν να παρανομούν, προσθέτοντας πως “χωρίς κανόνες δεν υπάρχει κυνήγι".
Σημαντική η πρώτη μέρα
Στη «Σημερινή» μίλησε ένας κυνηγός, ο οποίος μας εξήγησε γιατί η πρώτη μέρα του κυνηγιού είναι πολύ σημαντική. «Η πρώτη μέρα στο κυνήγι της πέρδικας είναι η καλύτερη μέρα της κυνηγετικής χρονιάς, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί τα κοπάδια ακόμα είναι μαζεμένα και πιο... προσιτά. Αυτό το "προσιτά" δεν χρειάζεται να το πάρετε και ως δεδομένο μιας και τα λεγόμενα "εκπαιδευτικά" έχουν ήδη επηρεάσει τη συμπεριφορά των πουλιών.


Γι’ αυτό αν τα πουλιά ξεσηκώνονται από τα 200 μέτρα μακριά να ξέρετε πώς τις προηγούμενες ημέρες έχουν πιεστεί από σκυλιά και "κυναγωγούς", ενώ ίσως έχουν δεχτεί και μερικές τουφεκιές από κάποιον πονηρό ντόπιο τσοπάνο λίγο πριν έρθει η ώρα των νομοταγών κυνηγών.


Τα ακυνήγητα πουλιά λοιπόν έχουν διαφορετική συμπεριφορά από αυτά που έχουν πιεστεί και δέχονται πιο εύκολα να τα πλησιάσει ο κυνηγός και ο σκύλος, που αν είναι έμπειρος μπορεί να τα φερμάρει και να τα "εγκλωβίσει" σε ακτίνα βολής.


Εκτός από τη μεγαλύτερη ανοχή που επιδεικνύουν, τα πουλιά της πρώτης μέρας βρίσκονται ακόμα σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο και κοντά σε πηγές και τρεχούμενα νερά μιας και η ξηρασία είναι ακόμα έντονη αυτήν την εποχή. Γι' αυτό προτιμούν και τα σημεία του βουνού που γειτνιάζουν με σκιερά δασώδη μέρη».