ΤΟ ΓεΣΥ ως κρίσιμο βαρόμετρο της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος

Εναπόκειται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δοξασθεί κοινωνικά μέσω της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ενώ τα κόμματα καλούνται να αποδείξουν ξεκάθαρα ότι είναι υπηρέτες των πολιτών και όχι των κάθε λογής καρχαριών
Ύστερα από δυστοκία πολλών μηνών ή και χρόνων, βρίσκονται στη Βουλή τα περιβόητα νομοσχέδια που αφορούν στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) και την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Γνωρίζοντας πολύ καλά το «καρκινογόνο» και μακρόχρονο οδοιπορικό του ΓεΣΥ, θεωρώ ότι η Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016, ημέρα κατά την οποία κατατέθηκαν τα εν λόγω νομοσχέδια στο νομοθετικό σώμα, μπορεί να γραφτεί στη χρυσή σελίδα της κοινωνικής ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη βούληση της Πολιτείας να απαλλαγεί, επιτέλους, από τα σύνδρομα της χρόνιας διαπλοκής εφαρμόζοντας ένα καθολικό, σύγχρονο και ποιοτικό σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που να τιμά την Κύπρο και τον λαό της.


Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι στην Κύπρο του σήμερα, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα εξακολουθούν να μεγαλουργούν, προκρίνω ότι δεν είναι σίγουρο αν θα πετύχει το εγχείρημα για εφαρμογή του ΓεΣΥ στα τεθέντα χρονοδιαγράμματα της επόμενης τετραετίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο νύν Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης επέδειξε πρωτοφανή τόλμη και αποφασιστικότητα στην υπόθεση του ΓεΣΥ, στέλλοντας μηνύματα αισιοδοξίας.
Η ξεκάθαρη πρόθεσή του για μετωπική σύγκρουση με κατεστημένα δεκαετιών και η διαφαινόμενη σταθερή στήριξη της οποίας τυγχάνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο δρόμος για το ΓεΣΥ ανοίγει διάπλατα. Όμως, το σημαντικότερο όπλο που έχει στα χέρια του ο Υπουργός και γενικότερα η Κυβέρνηση είναι η ολόθερμη καθολική στήριξη που του παρέχει σύσσωμη η κοινωνία των πολιτών.


Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, το αύριο για τον τομέα της Υγείας προβάλλει ρόδινο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Η ωμή πραγματικότητα συνηγορεί ότι τα οικονομικά και άλλα αλλά συμφέροντα στην Κύπρο ενεργούν με τέτοιο απρόβλεπτο τρόπο, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να δυναμιτίσουν την καταβαλλόμενη προσπάθεια.


Αυτό δεν είναι ούτε σχήμα λόγου, ούτε απλή κινδυνολογία. Είναι η φρικτή εμπειρία της 56χρονης διαδρομής της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία, δυστυχώς, εξακολουθεί να κινείται στον αστερισμό της διαπλοκής και της διαφθοράς. Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνει η δημόσια τοποθέτηση του Γιώργου Παμπορίδη λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, που μίλησε «για ομερτά και τεράστια διαπλεκόμενα συμφέροντα στον χώρο της Υγείας»
Έχοντας αυτά κατά νουν, φρονούμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις, που φέρουν άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο την ευθύνη, για τη θλιβερή κατάντια και την ντροπιαστική εικόνα του τομέα της Υγείας στην Κύπρο, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα συσκεφθούν εθνικά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, σε ένα θέμα υψίστης κοινωνικής σημασίας. Τούτη την ώρα ας συνειδητοποιήσουν όλοι οι κομματικοί, πολιτειακοί και δημόσιοι άρχοντες, μηδενός εξαιρουμένου, ότι τα ψέματα έχουν τελειώσει.


Ο κατακρεουργημένος λαός, που συνθλίβεται εδώ και χρόνια στη μέγγενη των πολιτικών καιροσκόπων και των οικονομικών κερδοκόπων, προσδοκεί ότι σύντομα θα νιώσει ανακούφιση και περηφάνια μέσω της λειτουργίας του ΓεΣΥ. Και για να εξηγούμαστε, μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ, μακριά από πολυασφαλιστικές πινελιές με κοντινό φόντο τις ασφαλιστικές εταιρείες και στο βάθος τους αδίστακτους τραπεζίτες, οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από πολιτικούς αλητάμπουρες έχουν σύρει τον τόπο στην άβυσσο.


Φρονούμε ότι τούτη την ώρα εναπόκειται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει δείγματα γραφής για τον κοινωνικό του πατριωτισμό, κωφεύοντας στις σειρήνες της διαπλοκής που θέλουν να συνεχίσουν να έχουν μερτικό δις που δαπανώνται στον νευραλγικό τομέα της Υγείας, σε βάρος των συμφερόντων της κοινωνίας. Το φορτίο βεβαίως βαραίνει και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία ανεξάρτητα με την ερμαφρόδιτη στάση τους στο παρελθόν, καλούνται τώρα να συγκρουσθούν με τα κάθε λογής διαπλεκόμενα συμφέρονται που λυμαίνονται την Υγεία.


Είναι βέβαιο ότι ο οδικός χάρτης για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας μέχρι το 2020, όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη ανωτάτου επιπέδου στο προεδρικό στις 13 παρελθόντος Σεπτεμβρίου, θα φιγουράρει στον κατάλογο των υψηλών προτεραιοτήτων των πολιτών στους επόμενους μήνες. Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι αυτή τη φορά οι πολίτες-ψηφοφόροι δεν πρόκειται να συγχωρήσουν αυτούς που θα συνεχίσουν να παίζουν ξανά με το ύψιστο αγαθό της υγείας.


Ακόμη είναι ηλίου φαεινότερον ότι εφαρμογή ή όχι του ΓεΣΥ θα προκρίνει σε τούτη την αδυσώπητη συγκυρία την όση απέμεινε αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Δηλαδή, θα κρίνει κατά πόσο το κομματικό σύστημα παραμένει αιχμάλωτο στα γρανάζια της διαπλοκής και της διαφθοράς, ή κατά πόσο εισέρχεται στον αστερισμό του ορθόδοξου πολιτικού βίου.
ΞΕΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ