Ιστορική απόφαση του ΚΚΕ

To Kομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του, αποκήρυξε επισήμως και δημοσίως τη διζωνική ομοσπονδία. Πρόκειται για ιστορική απόφαση, όχι μόνο γιατί αποτελεί το πρώτο ελλαδικό κόμμα το οποίο λαμβάνει επίσημη θέση κατά της διχοτομικής και ρατσιστικής λύσης, την οποία όλες οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου υιοθέτησαν, ως τη μόνη εφικτή και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.


Αλλά και επειδή το σκεπτικό της απόφασης χαρακτηρίζεται από βαθύτατη γνώση του Κυπριακού, λεπτομερή και επιχειρηματολογική ανάλυση, και ορθή επισήμανση των τεράστιων κινδύνων οι οποίοι συνεπάγονται τόσο για τον κυπριακό Ελληνισμό, όσο και για την ίδια την Ελλάδα, από τη διζωνική λύση.


Στην απόφαση του ΚΚΕ τονίζεται ότι «η Δικοινοτική-Διζωνική Ομοσπονδία, με δύο Συνιστώντα Κράτη, δεν εξασφαλίζει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα», και καταγγέλλεται η πολιτική της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης και οι προσδοκίες που καλλιεργούν για «δίκαιη και βιώσιμη λύση», ότι δεν πηγάζουν από πραγματικά στοιχεία.


Στην απόφαση επιχειρείται μία εις βάθος ανάλυση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου, και τονίζονται τα εξής: «Η ίδια η κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη-Έρογλου, και η βασική θέση για τα Δύο Συνιστώντα Κράτη, κινούνται στην κατεύθυνση συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης».


Προστίθεται ότι «παρά τους συμβιβασμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά ανακυκλώνουν επικίνδυνες θέσεις, που διαιωνίζουν τις συνέπειες της εισβολής-κατοχής, και προωθούν τη διχοτόμηση της Κύπρου.


Η πολιτική που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση κινείται στις ράγες της γραμμής που οδήγησε στο διχοτομικό σχέδιο Ανάν, που δεν ήταν δίκαιο ούτε βιώσιμο, και η προώθησή του ενέπλεκε τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας σε νέες περιπέτειες».


Καταγγέλλει επίσης ότι οι συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί έδωσαν προτεραιότητα στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, «υποτιμώντας και αφήνοντας στο τέλος των συνομιλιών ζητήματα που κατέχουν κεντρική θέση στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής-κατοχής, όπως η κατοχή εδαφών, πόλεων, χωριών, περιουσιών, σε συνάρτηση και με το πρόβλημα των προσφύγων, η απομάκρυνση της τουρκικής κατοχικής στρατιωτικής δύναμης από την Κύπρο, και το πρόβλημα των εποίκων, που πολιτογραφούνται για να αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση και να ενισχυθούν τα τετελεσμένα».


Το ΚΚΕ τονίζει επίσης ότι «οι ασφαλιστικές δικλίδες», που προβάλλονται μέσα από τις εξουσίες του ομοσπόνδου κράτους, δεν μπορούν αντικειμενικά να λύσουν το πρόβλημα, αφού στην πράξη το Τουρκοκυπριακό Συνιστών Κράτος, συνδεδεμένο με ισχυρούς δεσμούς με το τουρκικό αστικό κράτος, θα εφαρμόζει τη δική του πολιτική, και πέρα από αυτά που θα προβλέπουν τα κατάλοιπα εξουσιών που θα του δίνει το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα».


Όλες αυτές οι σημαντικές επισημάνσεις του ΚΚΕ αποτελούν αποτέλεσμα βαθείας γνώση του κυπριακού προβλήματος, συνιστούν αλήθειες και πραγματικότητες, και οριοθετούν με ακρίβεια τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει και για τον κυπριακό Ελληνισμό και για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την περιοχή, η διζωνική λύση.


Τις προσυπογράφουμε, αφού αυτή η εφημερίδα και οι αρθρογράφοι της εδώ και χρόνια τις καταγράφουν, και προειδοποιούν για τις συνέπειες.Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η θέση και η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ θα προβληματίσουν τα ελληνικά κόμματα και την ελληνική κυβέρνηση, και θα κτυπήσουν τον κώδωνα κινδύνου για τα επερχόμενα δεινά του Ελληνισμού, εφόσον συμφωνηθεί εδώ λύση διζωνικής.Αυτή η λύση δεν θα είναι ομοσπονδία.


Θα είναι διζωνική συνομοσπονδία με την Τουρκία. Θα επεκτείνει νομίμως τα σύνορα της Τουρκίας στην Κύπρο, θα οδηγήσει σε τουρκοποίηση της Κύπρου, και θα ξεκινήσει πλέον η αντίστροφη μέτρηση για το Αιγαίο και τη Θράκη.Η διζωνική θα τουρκοποιήσει την Κύπρο, θα ανοίξει τον τάφο της Ελλάδος και θα καταστεί το δόρυ της Τουρκίας στις επεκτατικές βλέψεις της εναντίον και άλλων λαών της περιοχής.