Ενέργεια

Ενήμερη η Αθήνα για το επόμενο βήμα

Στις 11 Οκτωβρίου η τριμερής συνάντηση Κορυφής Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου στο Κάιρο
Επί τάπητος το Κυπριακό στη νέα συνάντηση Κασουλίδη και Κοτζιά, που επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για τερματισμό των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα επόμενα στάδια της διαπραγματευτικής διαδικασίας έπειτα και από την τριμερή της Νέας Υόρκης βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά.


Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι οι διεργασίες και οι συνομιλίες που διεξάγονται για τη διευθέτηση του Κυπριακού προϋποθέτουν «τακτική συνεννόηση και αλληλοενημέρωση με τον φίλο μου Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νικόλαο Κοτζιά. Αυτός είναι και ο λόγος της παρουσίας μου σήμερα εδώ».


Από πλευράς του, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας προς τον κυπριακό λαό, ενώ επανέλαβε τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι «πρέπει να τερματιστεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων, καθώς και να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα από το νησί. Όπως πάντα, αλληλοενημερωνόμαστε και ανταλλάσσουμε σκέψεις με τον πολύ καλό μου φίλο Υπουργό Εξωτερικών της αγαπημένης μου Μεγαλονήσου, κ. Γιαννάκη Κασουλίδη».
Η τριμερής του Καΐρου
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άντρες συναντήθηκαν τον προηγούμενο μήνα από κοινού με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους Σαμέχ Χασάν Σούκρι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να ετοιμάσουν την επόμενη τριμερή συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών στην Αίγυπτο. Η συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα-Αλ Σίσι στο Κάιρο, με φόντο την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 11 Οκτωβρίου.


Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση κορυφής στο πλαίσιο της εν λόγω τριμερούς, με την τελευταία συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών να έχει πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα θέματα που εκκρεμούν μεταξύ των τριών χωρών είναι η οριοθέτηση της τριπλής ΑΟΖ.


Έπειτα και από την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των κοινών θαλασσίων ζωνών έχουν επιταχυνθεί, αφού έτσι θα ξεκλειδώσουν όλες οι επιλογές για μια στρατηγική ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ.
«Ο λαός θα αποφασίσει»
Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΟΚΟΕ στην Αθήνα την Τρίτη, με θέμα «Ανεξαρτησία και Κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας», ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως εκείνος που θα κρίνει την τελική έκβαση της προτεινόμενης λύσης, εάν και εφόσον επιτευχθεί, είναι ο κυπριακός λαός, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει υπεύθυνα αν η λύση που του προτείνεται ικανοποιεί τις προσδοκίες και τις προτεραιότητές του.


Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δική του πεποίθηση είναι πως «έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να δώσουμε ένα τέλος στα χρόνια των εντάσεων, της ανασφάλειας και της εκκρεμότητας. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να οδηγήσουμε τη χώρα μας σε πορεία ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας.


Ο χρόνος είναι παράγοντας που λειτουργεί, δυστυχώς, εις βάρος όλων μας. Έφτασε η ώρα να απαλλαγούμε από την κατοχή και τα τουρκικά στρατεύματα και να επανενώσουμε την πατρίδα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.