Ενέργεια

Με ανοικτά χαρτιά

Τα θέματα της ΕΕ και της Οικονομίας θα παρουσιαστούν στο Εθνικό Συμβούλιο
Αναποφάσιστα -μέχρι στιγμής- τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το αν θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ενδεχόμενη συζήτηση του εδαφικού στο εξωτερικό

Νέα Υόρκη, τριμερής, έναρξη νέων εντατικών συνομιλιών, διεθνείς συμφωνίες συνιστώντων πολιτειών, συζήτηση για το εδαφικό σε τρίτη χώρα. Είναι πολλά και σημαντικά τα θέματα που σήμερα θα συζητήσουν στο Εθνικό Συμβούλιο, με την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο να βρίσκεται στο «κόκκινο» με συνεχείς αντιπαραθέσεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να παρουσιάσει με λεπτομέρειες όλες τις εξελίξεις, όπως αυτές έχουν διαδραματιστεί από την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου λίγο πριν από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη. Σήμερα θα υπάρξει όμως και παρουσίαση δύο θεματικών που αφορούν τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας.
Στο τελευταίο ζήτημα η καθυστέρηση που υπάρχει είναι μεγάλη, καθώς ακόμη δεν έχουν σταλεί από την τ/κ πλευρά όλα τα στοιχεία -ειδικά για το τραπεζικό σύστημα- που ζητάει το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Οι ελπίδες του Αβέρωφ
Εν τω μεταξύ, την ελπίδα για αίσια κατάληξη της νέας φάσης των εντατικοποιημένων συνομιλιών εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως «εάν η Τουρκία αποδείξει στην πράξη πως έχει την πολιτική βούληση να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, χωρίς εγγυητές τρίτους και χωρίς την παραμονή ξένων στρατευμάτων, θα πετύχουμε μια συμφωνία σωστή, που θα σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και το διεθνές δίκαιο, και τότε εμείς θα στηρίξουμε αυτήν τη μεγάλη προοπτική, γιατί είναι μέσα από τη σωστή λύση του Κυπριακού που βλέπουμε την πραγμάτωση του μεγάλου μας οράματος, να απαλλαχθούμε από την τουρκική κατοχή και να ζήσουμε σε μια απελευθερωμένη και επανενωμένη πατρίδα», επεσήμανε.
«Άγεται και φέρεται» ο ΠτΔ
Στην αντεπίθεση πέρασε το ΔΗΚΟ, με τον Πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο να δηλώνει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «άγεται και να φέρεται» από την τουρκική πλευρά, της οποίας οι σχεδιασμοί φαίνεται να υλοποιούνται.
«Είναι φανερό ότι ο κ. Αναστασιάδης, σε αντίθεση με το τι είχε δεσμευτεί στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, έχει πλέον αποδεχθεί συγκεκριμένο οδικό χάρτη, με χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2016, τη σύγκληση νέας τριμερούς εκτός Κύπρου, τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης και την επιβολή ενδιάμεσης λύσης, η οποία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους». Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ερωτηθείσα αν το ΔΗΚΟ θα συνοδεύσει τον ΠτΔ σε ένα ενδεχόμενο ταξίδι στο εξωτερικό για να συζητηθεί το εδαφικό, είπε: «Εξαρτάται από την ενημέρωση που θα μας κάνει ο ΠτΔ».
Ερωτήματα Συμμαχίας
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ήγειρε χθες σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τη συζήτηση εκτός Κύπρου του κεφαλαίου του εδαφικού, αλλά και για την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, όπως τον συνοδεύσουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στη χώρα όπου θα διεξαχθεί η συζήτηση.
Ο κ. Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως η παρουσία των πολιτικών αρχηγών θα αποκτήσει νόημα εάν γίνεται διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι εάν θα μεταβούν για ρόλο διακοσμητικό, επιφορτίζοντας και τον Κύπριο πολίτη με τα έσοδα μετάβασής τους εκτός Κύπρου. Για το ενδεχόμενο μετάβασης της Συμμαχίας Πολιτών μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «θα το δούμε στα συλλογικά μας όργανα, όμως, μπορώ να πω την προσωπική μου άποψη».
Να αποφευχθούν λάθη
Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να υπερβούν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις και να στηρίξουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτή την κρίσιμη φάση του Κυπριακού, ώστε να αποφευχθούν λάθη και να αντιμετωπιστούν τυχόν κίνδυνοι, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.


Κληθείς να σχολιάσει αν θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε ενδεχόμενη μετάβασή του στο εξωτερικό για συζήτηση του κεφαλαίου του εδαφικού, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως είναι πάρα πολύ νωρίς αυτήν τη στιγμή να ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο ζήτημα. «Θα πρέπει προηγουμένως να αναμένουμε, να δούμε την πορεία των συνομιλιών πού θα καταλήξει και, αν και εφόσον υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, τότε θα το συζητήσουμε με υπευθυνότητα και θα τοποθετηθούμε», είπε.
Τέθηκαν χρονοδιαγράμματα
«Ο κ. Ακιντζί κατάφερε να πείσει τον κ. Αναστασιάδη να δεχτεί ό,τι δεν μπόρεσε να τον πείσει να δεχθεί στη Νέα Υόρκη. Κατάφερε να τεθεί χρονοδιάγραμμα και οδικός χάρτης, ενώ έγινε αποδεκτή και η ιδέα για συναντήσεις εκτός Κύπρου», ήταν το σχόλιο των Οικολόγων, που επανέλαβαν τη θέση τους ότι μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.
Συμβουλευτικό Σώμα το Εθνικό Συμβούλιο
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο και να του συμπεριφέρεται ως Συμβουλευτικό Σώμα, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος. Σε δηλώσεις του, κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο ΠΑΣΥΚΑΦ, στη Λεωφόρο Μακαρίου, ο κ. Παλλήκαρος ξεκαθάρισε πως η Αλληλεγγύη δεν μπορεί να πει από σήμερα τι πρόκειται να γίνει ή να προκρίνει ότι όλα θα πάνε καλά και θα υπάρξει σύγκληση του Εθνικού στο εξωτερικό. «Θα το συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε όταν προκύψει», είπε.
Ολισθήματα και υποχωρήσεις
Για επικίνδυνες παλινδρομήσεις στο Κυπριακό έκανε λόγο το ΕΛΑΜ, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι φάσκει και αντιφάσκει. «Από τη μια να μας ενημερώνει ότι δεν θα γίνει τριμερής συνάντηση, αν δεν υπάρξει πρόοδος, αλλά στο τέλος να βλέπουμε να πραγματοποιείται κανονικά χωρίς καμία πρόοδο.
Τώρα μαθαίνουμε για συνάντηση στο εξωτερικό τύπου Καμπ Ντέιβιντ, την οποία αρχικά διέψευδε», αναφέρει ανακοίνωση του ΕΛΑΜ, κάνοντας λόγο για συνεχή ολισθήματα και υποχωρήσεις.