Ενέργεια

Αλαλούμ για την ενδιάμεση συμφωνία

Αναποφάσιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το αν θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στο εξωτερικό
Δεν κατευνάστηκαν οι φόβοι των κομμάτων από τη χθεσινή ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο. Διαψεύδει η Κυβέρνηση τα περί ενδιάμεσης συμφωνίας, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων Ακιντζί

Μερική ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός ήταν το αίσθημα που άφησε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου η χθεσινή εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα όσα διαδραματίστηκαν στη Νέα Υόρκη αλλά και τα όσα θα συζητηθούν στη δεύτερη εντατικοποιημένη φάση των διαπραγματεύσεων.


Αν και στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνάντησης ήταν προγραμματισμένες να συζητηθούν οι θεματικές για τα κεφάλαια της Ε.Ε. και της Οικονομίας, εντούτοις, κατόπιν αιτήματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε αρκετά ερωτήματα και απορίες των πολιτικών αρχηγών.


«Τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα ενημερώσουν τον διαπραγματευτή κ. Μαυρογιάννη για τους εκπροσώπους τους, ώστε να αρχίσει αυτή η θεματική συζήτηση που είχε συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα ακούστηκαν από τον κατοχικό ηγέτη περί ύπαρξης ενδιάμεσης συμφωνίας.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες και τους φόβους της αντιπολίτευσης αναφορικά με την απόφαση των δυο ηγετών για μεταφορά και συζήτηση του εδαφικού στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι σίγουρα θα ήταν σαφώς προτιμότερο η συζήτηση να γίνει στην Κύπρο, αλλά, όπως είπε, η ουσία είναι ότι θα συζητηθεί επιτέλους αυτό το σημαντικό θέμα με χάρτες, με ονόματα και μάλιστα θα συζητηθεί σε συνδυασμό με το Περιουσιακό και όχι με την Ασφάλεια, όπως ήταν η αρχική θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς.


Κληθείς να σχολιάσει αν η μετάβαση στο εξωτερικό κρύβει παγίδες, ο Εκπρόσωπος είπε «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, όπως είναι η διαδικασία αυτήν τη στιγμή στο αεροδρόμιο Λευκωσίας με τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες, με την ομάδα των Η.Ε., θα γίνει η συζήτηση».
«Παρερμήνευσαν» τον Ακιντζί
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται από πλευράς Ακιντζί περί ενδιάμεσης συμφωνίας, ο κ. Χριστοδουλίδης έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε πρώτος τη συζήτηση για την πρώτη μέρα της λύσης, και για την οικονομική πτυχή της λύσης, πτυχές της λύσης του Κυπριακού που ποτέ δεν είχαν συζητηθεί στο παρελθόν.


«Δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας και αυτό που ο Πρόεδρος ξεκάθαρα ανέφερε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι ότι, είναι λάθος είτε να ερμηνεύονται είτε να παρουσιάζονται δηλώσεις που γίνονται από τουρκοκυπριακής πλευράς ως συμφωνηθέντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ως κάτι που έχει αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά».


Στη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί αναμένεται να συζητηθούν τα θέματα Διακυβέρνησης, Οικονομίας, ενώ σχετικά με τη συζήτηση του Εδαφικού στο εξωτερικό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «Δεν μιλάμε ούτε για Camp David ούτε για Green Tree».
Ξεσπάθωσε ο Νικόλας
Έντονα επικριτικός υπήρξε και πάλι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία υπογράμμισε πως η δυναμική που δημιουργείται αυτήν τη στιγμή οδηγεί ουσιαστικά σε μια καταστροφική ενδιάμεση συμφωνία.


Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον ο Πρόεδρος φάνηκε πρόθυμος να αποδεχτεί μια ενδιάμεση συμφωνία, επεσήμανε πως αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι μια νέα Συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου, ούτως ώστε να πετύχει το σημείο μη επιστροφής, και μια ενδιάμεση συμφωνία που θα έρθουν στη συνέχεια να καλύψουν τα κενά.


Μιλώντας μάλιστα στη «Σημερινή», ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί την αποκαλεί «πολιτική συμφωνία», ο κ. Έιντε «πλαίσιο λύσης», ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ «συμφωνία πολιτικών αρχών», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «συμφωνία με τα τεχνικά θέματα να αφεθούν για συζήτηση αργότερα», αλλά στην ουσία εννοούν το ίδιο πράγμα.


Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επεσήμανε μάλιστα πως κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Πρόεδρος τελούσε υπό πλήρη σύγχυση, ειδικά για τα αποκαλούμενα τεχνικά ζητήματα των διεθνών σχέσεων. Δεν θεωρεί, όπως είπε, πως είναι τεχνικό θέμα το Σύνταγμα αλλά κατ' εξοχήν πολιτικό, όπως και οι Διεθνείς Συνθήκες της Κυπριακής Δημοκρατίας με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο για το φυσικό αέριο, ούτε και οι Ομόσπονδοι Νόμοι που αφορούν την ιθαγένεια.


«Δυο ώρες προσπαθούσε έμμεσα να μας πείσει (ο Πρόεδρος) ότι είναι πολύ λογικό να προχωρήσουμε σε μια ενδιάμεσου τύπου συμφωνία», δήλωσε στη «Σ» ο κ. Παπαδόπουλος. Ερωτηθείς ποια στάση κράτησαν τα υπόλοιπα κόμματα, είπε πως τα περισσότερα διαφώνησαν, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ.


«Σήμερα ο Πρόεδρος ήταν αντιφατικός και μασούσε τα λόγια του. Άλλα έλεγε ο κ. Μαυρογιάννης για τεχνικά θέματα και άλλα ο κ. Αναστασιάδης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας: «Όταν μάλιστα έθεσα θέμα για το Σύνταγμα και την ιθαγένεια προς τον κ. Χριστοδουλίδη, αρνήθηκε να μου απαντήσει». Όσον αφορά τυχόν μετάβαση με τον Πρόεδρο στο εξωτερικό, δήλωσε πως αν τους ζητηθεί θα το πράξουν, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει κάτι επί της ουσίας.
Εθνική υποχρέωση η στήριξη του ΠτΔ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως, «μετά ευχαρίστησης και μετά εθνικής υποχρεώσεως» θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο εξωτερικό. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ήταν μια ολοκληρωμένη ενημέρωση και θα συνεχίσουν με πνεύμα εθνικής συνεννόησης σε αυτές τις ιστορικές στιγμές που διέρχεται ο τόπος.
«Μην υποτιμάτε τις δυσκολίες»
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανυθεί στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες. τις οποίες κανένας δεν πρέπει να υποτιμά. Όσον αφορά τη μετάβαση στο εξωτερικό για τη συζήτηση τους εδαφικού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν βλέπει για ποιο λόγο πρέπει να γίνει, καθώς η συζήτηση μπορεί να διεξαχθεί στην Κύπρο.
Σημαντικές οι υποχωρήσεις
Τη θέση της ΕΔΕΚ να σταματήσει η περαιτέρω συζήτηση των τεσσάρων κεφαλαίων, στα οποία η ε/κ πλευρά έχει προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις, μετέφερε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος. Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει στο εξωτερικό, καθώς «διαρροές μπορεί να γίνουν οπουδήποτε και να υπάρξει συζήτηση», λόγω της παρουσίας τρίτων.
Η απαίτηση της πλειοψηφίας
Απαίτηση της πλειοψηφίας των κομμάτων κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου ήταν να μη γίνει, σε καμία περίπτωση, αποδεκτή μια ενδιάμεση συμφωνία, με καταγραφή των συγκλίσεων, πριν από την οριστική συμφωνία, όπως και να μη μείνουν στο τέλος της συζήτησης τα κεφάλαια του Εδαφικού και Περιουσιακού, όπως επιδιώκει ο Ακιντζί, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Παράλληλα επεσήμανε πως «δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα αυτή η αποστολή στο εξωτερικό, αλλά σε περίπτωση που κληθεί να συνοδεύσει τον Πρόεδρο, θα αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος».
Η πρόταση Λιλλήκα
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως ζήτησε από τον Πρόεδρο η διαβούλευση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το Εδαφικό να επεκταθεί και στα υπόλοιπα κεφάλαια. Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη μετάβαση στο εξωτερικό, είπε πως ο κ. Ακιντζί επιδιώκει η συνάντηση να γίνεται στο εξωτερικό και με στόχο «να υπάρξει ένα σκηνικό πιέσεων».
«Βαδίζουμε προς αδιέξοδο»
«Κατευθυνόμαστε προς ένα αδιέξοδο ή μια κακή λύση του Κυπριακού», δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, αναφέροντας πως για τον κ. Ακιντζί η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι θα πρέπει να υπερισχύουν οι Νόμοι των συνιστώντων κρατιδίων. Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με τη μετάβαση στο εξωτερικό, είπε πως με αυτόν τον τρόπο γίνονται αποδεκτές οι απαιτήσεις του κατοχικού ηγέτη για μια καθορισμένη πορεία, έναν οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων.
Διαφωνία ΕΛΑΜ
Τη διαφωνία του ΕΛΑΜ με τη βάση λύσης που συζητείται στις διαπραγματεύσεις, επανέλαβε και ο βουλευτής του Κινήματος, Λίνος Παπαγιάννης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού είπε πως το ΕΛΑΜ θεωρεί ότι στη συνέχεια οι εξελίξεις θα είναι υπέρ του ελληνικού λαού και όχι εναντίον μας.
Ακάθεκτος ο Έιντε
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ενημέρωσε χθες διάφορα μέλη της διπλωματικής κοινότητας στην Κύπρο για την πρόοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αναφέρεται σε ανάρτηση του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στο facebook.


Όπως σημειώνεται, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλος του Γ.Γ. για την Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και ο Συντονιστής του Γραφείου του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. για την Κύπρο, Sergiy Illarionov.