Η λύση θα μας διαλύσει και οικονομικά

Βρισκόμαστε, όπως διατείνονται οι κυβερνώντες, ένα μόνο βήμα πριν από τη λύση. Και όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αδυνατεί να απαντήσει ή αποκρύβει από τον λαό, ποιος θα πληρώσει το κόστος της λύσης.


Και ενώ είναι, πλέον, περισσότερο από βέβαιο ότι ο λαός θα τεθεί κάτω από ένα νέο, βαρύτερο και επαχθέστερο Μνημόνιο -εάν τελικά υπάρξει λύση- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει να αναμασά τα περί Γης της Επαγγελίας, στην οποία θα μετατραπεί η Κύπρος μετά τη λύση.


Μιλώντας στο πρόσφορο -για τέτοιες οικονομικές ωραιοποιήσεις- Συνέδριο του περιοδικού «Economist», ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγγειλε ότι «η λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι, ομολογουμένως, και το μεγαλύτερο βήμα, η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες».
Τον ερωτούμε: Εξευρέθησαν οι δωρητές και καλύφθηκε το κόστος της λύσης; Τι απέφεραν οι περιπλανήσεις του Έιντε και του ιδίου στις διάφορες χώρες και η περιφορά του δίσκου της επαιτείας; Ποίο ποσό εξευρέθη μέχρι σήμερα; Συναίνεσαν οι κατοχικές «αρχές» στην παρουσίαση των στοιχείων στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να διακριβωθεί το ύψος των χρεών του ψευδοκράτους; Συναίνεσε η Τουρκία να «χαρίσει» το χρέος αυτό; Πόσα θα εισφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πόσα οι άλλοι δωρητές;
Καμία απάντηση δεν έχει να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον λαό. Απλώς ωραιολογεί, φάσκει και αντιφάσκει, κι αυτοδιαψεύδεται. Διότι στο έγγραφο που επέδωσε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στη συνάντησή τους στο Νταβός, ζητεί να μάθει πόσο θα είναι το ύψος του δανείου που θα χρειαστεί το νέο κράτος και πώς το κράτος θα ξεπληρώνει αυτό το χρέος. Και, όταν μιλά ο Πρόεδρος για χρέος, σαφώς υπονοεί νέο Μνημόνιο.
Σε μία άλλη ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτοαποκαλύπτεται. Δήλωσε πως η κάθε «πολιτεία» (διάβαζε κράτος) θα έχει τη δική της δημόσια υπηρεσία, τα δικά της δικαστήρια, το δικό της σύστημα υγείας και το δικό της σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Προσθέστε σ' αυτά τη δική της βουλή, τη δική της κυβέρνηση, τη δική της αστυνομία, συν τα άλλα σώματα και θεσμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Αυτό το πολυκέφαλο κράτος ποιος θα το συντηρεί, Πρόεδρε; Οι δύο χρεοκοπημένες κοινότητες;
Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών έχει χαρακτηρίσει το τραπεζικό σύστημα των κατεχομένων σαν «Άγρια Δύση». Ποια «αγριότερη Δύση» θα προκύψει μετά τη λύση, Πρόεδρε;
Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης έχει δηλώσει πως, «ενώ έχει συμφωνηθεί ότι το ευρώ θα είναι το επίσημο νόμισμα, δεν έχουν γίνει ακόμη τα στρες-τεστ και η αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών στα κατεχόμενα, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για να μπορέσει να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει το ευρώ. Η δική μας πληροφόρηση είναι πως οι τράπεζες στα κατεχόμενα παρέχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση τις ελληνοκυπριακές περιουσίες».
Οριστικό και βέβαιο συμπέρασμα: Με τη λύση, δεν θα προκύψει μονάχα νομικό και πολιτικό χάος, αλλά και οικονομικό χάος. Και το μεν νέο κράτος θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη λόγω των καθημερινών νομικών και πολιτικών συγκρούσεων που θα προκύψουν και ο δε κυπριακός λαός θα διαλυθεί εντελώς οικονομικά από το νέο επαχθέστερο Μνημόνιο, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει. Προτού καν εξοφλήσει το υπάρχον...