Ειδήσεις

Έρχονται αλλαγές στην οπλοκατοχή

Στόχος ο περιορισμός, στο μέτρο του δυνατού, διάπραξης αδικημάτων κι επανάληψης τραγωδιών
Αφορμή για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας στάθηκαν οι τρεις οικογενειακές τραγωδίες των τελευταίων χρόνων, οι οποίες συγκλόνισαν το παγκύπριο και κινητοποίησαν τους πάντες

Μέτρα που περιορίζουν στον βαθμό του δυνατού τη διάπραξη αδικημάτων θα ισχύσουν, πλέον, σχετικά με τη νομοθεσία που αφορά την οπλοκατοχή. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, στο περιθώριο δημοσιογραφικής διάσκεψης για την εβδομάδα οδικής ασφάλειας.


Βάσει των όσων ανέφερε, στην ισχύουσα νομοθεσία αλλάζουν τα εξής:
*Οι λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών θα πρέπει να ενημερώνουν την Αστυνομία για ευρήματά τους που σχετίζονται με περιπτώσεις βίας στην οικογένεια και τυχόν σύνδεσή τους με οπλοκατοχή.
*Οι λειτουργοί Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, οι ιδιώτες ψυχίατροι και τα μέλη του Συνδέσμου Ψυχολόγων θα πρέπει κι αυτοί να ενημερώνουν την Αστυνομία για πρόσωπα που παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά ή ψυχολογικά προβλήματα και είναι κάτοχοι όπλου.
*Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας θα πρέπει να ενημερώνει την Αστυνομία για πρόσωπα που εντοπίζει κατά τη διάρκεια ελέγχων τα οποία παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά ή απειλούν με τη χρήση όπλου.
*Οι Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ενημερώνουν την Αστυνομία για κατοίκους της κοινότητάς τους που επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά, όπως χρήση ή απειλή χρήσης βίας ή κρίνονται προβληματικοί ή επικίνδυνοι για την οικογένειά τους ή για άλλα άτομα.
*Όταν απαιτείται, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η μεταβίβαση κατοχής όπλου σε άλλο πρόσωπο, τότε να εξαιρούνται από τη μεταβίβαση πρόσωπα πρώτου και δεύτερου βαθμού συγγένειας που διαμένουν στην ίδια οικία.
*Κάθε εμπλεκόμενη κρατική υπηρεσία ή ιδιωτικός φορέας θα πρέπει να καθορίσει λειτουργό ως σύνδεσμο-σημείο επαφής για καλύτερο συντονισμό και ταχεία ενημέρωση-αντίδραση.
Τα πιο πάνω, σημείωσε, θα περιλαμβάνονται στις τροποποιήσεις για τη νομοθεσία περιορισμού της οπλοκατοχής, τις οποίες προωθεί διυπουργική επιτροπή για τη βία, η οποία συστάθηκε το 2015. Σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου, με αυτόν τον τρόπο γίνεται μία προσπάθεια για να αποτραπεί στο μέτρο του δυνατού η διάπραξη αδικημάτων με τη χρήση κυνηγετικών ή πυροβόλων όπλων.
Τα εγκλήματα που κινητοποίησαν τους πάντες
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια συγκλόνισαν το παγκύπριο τρεις τραγωδίες με όπλα και οι οποίες στάθηκαν αφορμή για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Τα τραγικά περιστατικά είναι τα ακόλουθα:
1. Η τραγωδία της Παραμύθας: Συγκλονισμένη ήταν η κοινότητα της Παραμύθας, πριν από ένα χρόνο, όταν πατέρας πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον 19χρονο στρατιώτη γιο του, με το κυνηγετικό του όπλο. Τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια Θεμιστοκλέους οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία, με θύμα τον 19χρονο Οδυσσέα Θεμιστοκλέους και θύτη τον 67χρονο πατέρα.


Ο πατέρας νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από απανωτά χτυπήματα που δέχθηκε με το φονικό όπλο από τον μεγαλύτερο γιο του, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση πανικού, βλέποντας τον αδελφό του σε λίμνη αίματος, νεκρό.


Τότε είχε κινητοποιηθεί και η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της τόνιζε πως «η βία στην οικογένεια αποτελεί ποινικό αδίκημα, και καλούνται οι πολίτες καθώς και τα κοντινά πρόσωπα των θυμάτων που είναι γνώστες του προβλήματος να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά, για να μη φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε θύματα».
2. Η οικογενειακή τραγωδία του Στροβόλου: Το ειδεχθές έγκλημα που σημειώθηκε στον Στρόβολο είχε προκαλέσει συγκλονισμό. Πατέρας, ενώ περίμενε να παραλάβει τα παιδιά του από την εν διαστάσει σύζυγό του, σε κατάσταση αμόκ όπλισε το στρατιωτικό τυφέκιό του, τύπου G3, και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος τους.


Αφού πρώτα πυροβόλησε εν ψυχρώ την πρώην σύζυγό του, τα παιδιά του έντρομα προσπάθησαν να διαφύγουν. Η 9χρονη κόρη του δεν γλίτωσε από τη μανία του και αφού την ακινητοποίησε, την πυροβόλησε εν ψυχρώ. Σφαίρες από τον πατέρα δέχθηκε και ο 14χρονος τότε γιος του. Ο 41χρονος σε κατάσταση πλήρους αμόκ έγινε αυτόχειρας και έδωσε τέλος στο μισάωρο του τρόμου.
3. Το στυγερό έγκλημα του Κόρνου: Αύγουστος του 2014 και στην κοινότητα του Κόρνου γράφεται ένας ακόμη τραγικός οικογενειακός επίλογος. Θύτης ένας 35χρονος, ο οποίος μετέβη στο σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του προκειμένου να παραλάβει τα δυο του παιδιά, για την προγραμματισμένη τους συνάντηση.


Αφορμή, να οπλίσει το κυνηγετικό του όπλο το οποίο είχε κρύψει στο αμάξι, η άρνηση αρχικά των παιδιών του να τον ακολουθήσουν, αλλά και της πρώην γυναίκας του στη συνέχεια να τον ακολουθήσει στο αμάξι. Ο 35χρονος δεν άργησε να οπλίσει και να πυροβολήσει εν ψυχρώ τη γυναίκα του, μπροστά στα έντρομα βλέμματα των συγγενών της και λίγη ώρα μετά έδωσε τέλος στη ζωή του σε παρακείμενο χωράφι.