Ενέργεια

Υπέρ της κατάργησης των εγγυήσεων η Μόσχα

Δεν τίθεται θέμα ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία
Προειδοποιητικό μήνυμα προς τον ΟΗΕ και τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προκειμένου να σταματήσουν να θέτουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα λύσης στο Κυπριακό, έστειλε ο Σεργκέι Λαβρόφ

Προειδοποίηση προς τον ΟΗΕ και ειδικά προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προκειμένου σταματήσουν να θέτουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα στο Κυπριακό, έστειλε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Μόσχας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη


. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που προηγήθηκε, ο Ρώσος αξιωματούχος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση να δίνεται στις ανησυχίες της ε/κ πλευράς στο θέμα της ασφάλειας.


«Είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο για μας σε οποιαδήποτε λύση. Γνωρίζουμε ότι η στάση της Ρωσίας είναι παρόμοια με τη δική μας, ότι το σύστημα των εγγυήσεων θα πρέπει να καταργηθεί και όλα τα ξένα στρατεύματα να αποσυρθούν από την Κύπρο», δήλωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας πως η Ρωσία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τηρεί πάντοτε υψηλές θέσεις αρχών και πιέζει πάντοτε για την εφαρμογή τους.
Διάλογος στη βάση εμπιστοσύνης
Όπως μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, ο κ. Λαβρόφ αποσυνέδεσε το θέμα της σύσφιγξης των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας από το τρέχον πολιτικό περιβάλλον.
«Επικοινωνούμε τακτικά σε διάφορα επίπεδα και αυτό καταδεικνύει ότι ο πολιτικός μας διάλογος είναι βασισμένος στην εμπιστοσύνη και πάνω σε έναν ειδικό χαρακτήρα. Πέρυσι γιορτάσαμε 55 χρόνια από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και σε όλα αυτά τα χρόνια τονίσαμε ότι η συνεργασία και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων δεν εξαρτάται από το πολιτικό περιβάλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ.
Δεσμευμένοι στα ψηφίσματα του ΟΗΕ
Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να μην επιβάλουν το όραμά τους για λύση του Κυπριακού στους Κυπρίους, δηλώνοντας πως η χώρα του είναι δεσμευμένη στα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, για στήριξη μιας λύσης στο Κυπριακό στη βάση των συμφωνιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.


Όσον αφορά το θέμα τού πώς κατοχυρώνεται η ασφάλεια ενός ενωμένου κυπριακού κράτους, επεσήμανε πως αυτό θα πρέπει να επιλυθεί από τις πλευρές στην Κύπρο, και με τη σειρά της η Μόσχα θα σεβαστεί οποιαδήποτε θέση και συμφωνία ενδεχομένως επιτευχθεί.
Προειδοποιητικό καμπανάκι
Προειδοποιητικό καμπανάκι έκρουσε επίσης εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να επιβληθεί σκόπιμα στους Κυπρίους οποιαδήποτε λύση, η οποία μπορεί να είναι επωφελής για τον έναν ή τον άλλο διεθνή παίκτη.


«Σε αυτή τη φάση γνωρίζουμε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι αυτή η θέση θα πρέπει να ληφθεί δεόντως υπ' όψιν», είπε τονίζοντας, «επιμένουμε όπως ο ΟΗΕ και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σταματήσουν να θέτουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα για να φθάσουν σε λύση και να επιβάλουν λύσεις οι οποίες θα απορριφθούν από οποιοδήποτε από τα μέρη σε μια λύση του Κυπριακού».
Περί ρωσικών στρατιωτικών βάσεων
Όσον αφορά τα διάφορα δημοσιεύματα που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με το ενδεχόμενο ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο με αφορμή τις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία, ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών.


«Φοβάμαι ότι το θέμα συζητήθηκε μόνο στα ΜΜΕ. Δεν νομίζω ότι το θέμα συζητήθηκε από τους εκπροσώπους των κυβερνητικών κύκλων», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας πως η πραγματικότητα απέδειξε ότι η Ρωσία μπορεί να πάει στη Συρία χωρίς βάσεις.


Για το ίδιο ζήτημα αναφορά έκανε και το πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο δηλώσεις του ίδιου του Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε: «Δεν συζητήσαμε κάτι τέτοιο. Κατ' αρχήν τα πλοία του ρωσικού ναυτικού μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της Κύπρου, χωρίς ειδικές διευκολύνσεις. Δεν θυμάμαι ποτέ το θέμα αυτό να συζητήθηκε ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και σ' εμάς».
Ευνοϊκές οι βάσεις Hmeymim και Tartus
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας σε Hmeymim και Tartus στη Συρία είναι αρκετές για να μπορέσει η Συρία να πραγματοποιήσει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της στη Συρία. «Οι βάσεις Hmeymim και Tartus είναι ευνοϊκές και μπορούμε να διασφαλίσουμε τις αναγκαίες παραμέτρους της αντιτρομοκρατικής επιχείρησής μας κατ' εντολήν της συριακής κυβέρνησης, είπε ο κ. Λαβρόφ». Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, εξάλλου, ότι η Κύπρος στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Συρίας.
Στην Αθήνα ο Λαβρόφ
Εν τω μεταξύ, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας και επενδύσεων, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ θα γίνει αρχικά δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο θα συνυπογράψει το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.