Ποια είναι η «σημαντική και αξιοσημείωτη πρόοδος»;

Τι μεγαλοψυχία! Τι ευγένεια ψυχής! Οι Τούρκοι συγκατένευσαν σε αίτημα του προέδρου Αναστασιάδη για αναβολή των συνομιλιών ώστε να μπορέσει να διαβουλευθεί με τα κόμματα. Εις ανταπόδοση της τουρκικής... μεγαλοψυχίας, ο Πρόεδρος συγκατένευσε όπως οι συνομιλίες συνεχιστούν την προσεχή Κυριακή στη Γενεύη, κατόπιν επιθυμίας του εγκάθετου της κατοχής, που δεν φαίνεται να του αρέσει πλέον η Λευκωσία ως τόπος διαπραγμάτευσης... Την ώρα που κυριολεκτικά παίζεται το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας ως διεθνώς αναγνωρισμένης κρατικής οντότητας, πλήρης συσκότιση και εμφανής παραπλάνηση επιχειρείται σε βάρος του κυπριακού λαού.


Ας προσεχθούν μερικά αντιφατικά που απορρέουν από δηλώσεις του Κυβ. Εκπροσώπου. Για πρώτη φορά, είπε, «έγινε συζήτηση για πτυχές του περιουσιακού που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές, που αναμένεται να γίνουν μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και ο διάλογος έφτασε σε ένα σημείο που δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Υπήρξε, όμως, σημαντική και αξιοσημείωτη πρόοδος που αξίζει να το αναφέρουμε και έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια την ερχόμενη Κυριακή».


Πού έγινε «σημαντική και αξιοσημείωτη πρόοδος» αφού εμφανώς δεν έγιναν εδαφικές αναπροσαρμογές που, ορθά, η ελληνική πλευρά αξιώνει; Αφού μέσα από τον διάλογο δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλ. οι Τούρκοι να ελευθερώσουν εδάφη ώστε να επιστρέψουν τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες υπό ε/κ διοίκηση, πού σημειώθηκε αυτή η μη αποκαλυπτόμενη «σημαντική και αξιοσημείωτη πρόοδος»; Με απλά λόγια: Αυτό που ο Κυβ. Εκπρόσωπος ήθελε να πει αλλά δεν το είπε, είναι ότι οι Τούρκοι δεν παραχωρούν τίποτε στο εδαφικό. Ερωτηθείς, επίσης, σε ποια θέματα δεν υπάρχει κατάληξη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε όλα τα θέματα που αφορούν τα κριτήρια. Αν υπήρχε κατάληξη θα γίνονταν και σχετικές ανακοινώσεις». Με απλά λόγια: Δεν υπάρχει τίποτε το σημαντικό και αξιοσημείωτο στο εδαφικό επειδή οι Τούρκοι είναι αμετακίνητοι στις θέσεις τους.


Ο Κυβ. Εκπρόσωπος κληθείς να πει αν τα κόκκινα και μπλε σημεία στο κοινό έγγραφο, με τις θέσεις των πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού, έμειναν κόκκινα και μπλε, είπε πως δεν υπήρξε μετατροπή σε μαύρα (συγκλίσεις). Με απλά λόγια: Πλήρες αδιέξοδο στο εδαφικό, για το οποίο ο πρόεδρος Αναστασιάδης έλεγε στη διακαναλική ότι γι’ αυτήν τη μέγιστη πτυχή του Κυπριακού θα μετέβαινε στο Όρος του Προσκυνητή. Και εκείνη η δέσμευσή του εξανεμίσθηκε όπως όλες οι προηγούμενες. Με τον κατοχικό ηγέτη συζήτησαν και τα έξι κεφάλαια και όχι μόνο το εδαφικό και φαίνεται να σημειώθηκαν συγκλίσεις στα τέσσερα και όχι στα κύρια, που είναι το εδαφικό και το περιουσιακό, που συναρτώνται αμεσότατα με την ασφάλεια, τα κατοχικά στρατεύματα, τις εγγυήσεις και τους εποίκους. Η ελληνική πλευρά επιμένει στο εδαφικό, στην επιστροφή 100.000 προσφύγων, τουλάχιστον, και στον καθορισμό του ελέγχου του ποσοστού της ακτογραμμής.


Οι πληροφορίες από την Ελβετία και οι επιτήδειες διαρροές προς τα ΜΜΕ έχουν προκαλέσει σύγχυση και σκόπιμη συσκότιση. Μέχρι να επιστρέψει ο Πρόεδρος και να ενημερώσει τα κόμματα -ελπίζουμε και τους πολίτες- εκείνο που διαφαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι, κάτω από λεκτικά σχήματα και αντικρουόμενες δηλώσεις, πρώτον: Οι Τούρκοι επιβεβαιώνουν την αδιαλλαξία τους στα μέγιστα ζητήματα που ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά. Δεύτερον, αμφιβάλλουμε αν στη Γενεύη η τουρκική πλευρά θα μεταβάλει στάση και θα διαφοροποιήσει τις θέσεις της. Τρίτον, στο Mont Pelerin επήλθε ναυάγιο, όπως προεκτιμήσαμε την περ. Κυριακή, αλλά κανείς δεν επιθυμεί να το πει.


Τέταρτον, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την ενημέρωση και, ελπίζουμε, συνδιαβούλευση με τα κόμματα θα ξεκαθαρίσει, επιτέλους, ποιες είναι οι αμετακίνητες κόκκινες γραμμές μας και θα προσδιορίσει το ελληνικό σχέδιο Β’ σε περίπτωση αδιεξόδου. Οι πολίτες απορρίπτουν a priori κάθε αναφορά σε δήθεν νέα αδήριτη ανάγκη, σε υποθετικούς ή πραγματικούς εκβιασμούς και, κυρίως, το πολύ βολικό πιστόλι στον κρόταφο. Ο Ν. Αναστασιάδης είναι εντεταλμένος να υπερασπίσει τα συμφέροντα και τα δίκαια των Ελλήνων και όχι να τα ξεπουλήσει.