Παιδεία

ΡΙΝΓΚ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Η αργία των Τριών Ιεραρχών

Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας να προωθήσει την κατάργηση της σχολικής αργίας των Τριών Ιεραρχών ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε τον δημόσιο διάλογο. Στο «Ρινγκ» αυτής της βδομάδας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκο Χατζηγιάννη και τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ Φίλιο Φυλακτού.


Ερωτήσεις


1. Σας βρίσκει σύμφωνους η ιδέα μετατροπής της μέρας των Τριών Ιεραρχών σε σχολική γιορτή και όχι σχολική αργία;


2. Υπάρχει το ενδεχόμενο κατάργησης της αργίας για την ονομαστική εορτή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου;


3. Πώς σχολιάζετε την πρόταση του Ιωάννη του Χρυσόστομου «Οι Έλληνες φιλόσοφοι και ρήτορες είναι καταγέλαστοι και δεν διαφέρουν από τα παιδιά που λένε ανοησίες», όπου αναφέρεται στο «Εις τον μακάριον Βαβύλαν και κατά Ελλήνων»;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

1. Θα πρέπει να πούμε ότι η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής προβληματίστηκε για τις σχολικές αργίες και εορτασμούς μετά που η καθολική κατακραυγή των γονέων μάς σύστηνε την προσοχή ότι τόσο οι αργίες όσο και οι πλείστοι εορτασμοί δεν πληρούν τον πραγματικό τους σκοπό. Απλώς αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία για ξεκούραση και διασκέδαση εκτός σχολείου και έχουν εξαλειφθεί οποιαδήποτε παιδαγωγικά χαρακτηριστικά. Εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε τον σκοπό των αργιών και εορτασμών μέσα από τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων. Αυτός είναι ο λόγος που αναζητούμε τρόπους αναβάθμισης των εορτασμών με τρόπο που να συνδράμουν στην εκπλήρωση των πραγματικών σκοπών.


Την αναβάθμιση της ημέρας των γραμμάτων αναζητούμε και στην περίπτωση της γιορτής των γραμμάτων. Οι υπέρλαμπροι φωστήρες που ανέπτυξαν τις ιδέες και τα ήθη του χριστιανικού ιδεώδους και καλλιέργησαν μέσα από τον βίο τους το συλλογικό ιδεώδες και την προσφορά στον συνάνθρωπο είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη μάθηση και πρέπει να τιμώνται. Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχουν οι μαθητές ένα μικρό διάλειμμα από τα σχολικά τους βεβαρημένα καθήκοντα. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να είναι αργία, αλλά μπορεί να είναι ημέρα σχολική που να συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες τέτοιες που να ενισχύουν και παιδαγωγικά τον σκοπό της ημέρας. Τα γράμματα είναι αξία και ως τέτοια θα πρέπει να καλλιεργείται και σε καμία περίπτωση αυτή η υπέρλαμπρη αξία ως περιεχόμενο να περιορίζεται σε διασκεδαστικό όφελος που προσφέρεται από την αργία.


2. Όσον αφορά τη γιορτή του Αρχιεπισκόπου θεωρώ ότι τα ονομαστήρια του θρησκευτικού άρχοντα είναι σημαντικό να τιμώνται με την πρέπουσα σημασία! Πρέπει και εδώ να τιμώνται και να διαπαιδαγωγούνται και όχι μέσα από την απουσία από το σχολείο να χάνει το παιδί τη σημασία της ημέρας και του θεσμού. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο πνευματικός πατέρας της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Δεν είναι ένα απλό πρόσωπο αλλά είναι η έκφραση της διαχρονικής πνευματικής σοφίας που συσσωρεύει διά μέσου των αιώνων αρχές και αξίες, οι οποίες ήταν οι κινητήρες της μακράς μας ιστορικής πορείας. Θεωρώ ότι η Εκκλησία και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έχουν κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να μας εισηγηθούν τρόπους αναβάθμισης της εορτής και εμείς θα το σεβαστούμε απόλυτα. Ο σημερινός τρόπος ήταν απόλυτα λανθασμένος αφού 4 στους 5 μαθητές δεν γνωρίζουν το όνομα του Αρχιεπισκόπου, έστω και εάν τηρούν την αργία. Πολύ πιο απογοητευτική είναι η κατάσταση γνώσης των παιδιών σε σχέση με το νόημα της ημέρας. Άρα λοιπόν μέσα από τη διαφορετική δραστηριότητα αυτής της ημέρας θα πρέπει να σκοπούμε εορταστική καλλιέργεια του νοήματος που σχετίζεται με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.
3. Ο Ιωάννης Χρυσόστομος (5ος αι. μ.Χ.) στην παραπάνω φράση αναφέρεται σε μια μεμονωμένη πρόταση του Βαβύλα Επισκόπου Αντιοχείας (3ος αι. μ.Χ) και δεν παρατίθεται όλο το κείμενο του Ιωάννη. Ο Βαβύλας αναφερόταν πάντα προσβλητικά στους Έλληνες φιλοσόφους γιατί ήταν ο ίδιος σκοταδιστής και οι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν φιλελεύθεροι και οι πρωτοπόροι για την εποχή τους. Ο Ιωάννης Χρυσόστομος όμως ήταν μπροστά από την εποχή του, για αυτό και ονομάστηκαν οι τρεις Ιεράρχες φωστήρες, γιατί προχώρησαν και ερεύνησαν τη γνώση. Το μεγαλείο των Ελλήνων φιλοσόφων έχει αποδειχτεί μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Θεμελίωσαν τις επιστήμες και ανά το παγκόσμιο τα πανεπιστήμια βασίζονται και διδάσκουν τους Έλληνες φιλοσόφους. Άρα δεν ενστερνίζομαι τις απόψεις του Βαβύλα. Αντίθετα πιστεύω στο μεγαλείο των Ελλήνων φιλοσόφων και τη διαχρονικότητα της ελληνικής φιλοσοφίας.
ΦΙΛΙΟΣ ΦΥΛΑΚΤΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΔ


1. Τέτοιο θέμα συζητείται μόνο στη ΜΕΠΕΥ. Το συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένο Σώμα που έχει συσταθεί εδώ και δεκαετίες. Λειτουργεί βάσει Καταστατικού. Δεν έχει τεθεί ενώπιόν μας. Οι βουλευτές οφείλουν πρώτοι να σέβονται τις νομοθεσίες και τις διαδικασίες. Δυστυχώς, «πιάστηκαν» αδιάβαστοι. Το ίδιο και ο Υπουργός. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να μελετήσουμε και να διαχειριστούμε. Οι εύηχες και κυριολεκτικά ανούσιες περιεχομένου δηλώσεις ή ατάκες είναι ανώφελες. Πρέπει να αποφεύγονται. Η σχολική αργία των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όταν συζητείτο στη ΜΕΠ και στη ΜΕΠΕΥ η πενθήμερη εργασία. Η επίσημη πλευρά εισηγήθηκε την κατάργηση διαφόρων αργιών που ίσχυαν. ΠΑΣΥΔΥ και Εκπαιδευτικές Οργανώσεις πρότειναν μεταφορά των αργιών που παρέμειναν, όταν πέσουν Σάββατο ή Κυριακή, τη Δευτέρα. Η Κυβέρνηση για γεφύρωση της διαφοράς αντιπρότεινε στις Συντεχνίες να ορίσουν μια επιπλέον αργία και να μην μεταφέρονται οι άλλες. Η ΠΑΣΥΔΥ όρισε την Παραμονή των Χριστουγέννων και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις τη μέρα των Τριών Ιεραρχών. Η απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημά σας δεν είναι ένα απλό «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ». Πρέπει να τηρούνται οι σωστές διαδικασίες. Αν τεθεί επίσημα στη ΜΕΠΕΥ εμείς θα το εξετάσουμε και θα τοποθετηθούμε.
2. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί περιγράφεται ξεκάθαρα πιο πάνω. Η επίσημη πλευρά οφείλει, αν και όταν το αποφασίσει, να το θέσει με όλα τα επιχειρήματα και το σκεπτικό και εμείς θα τοποθετηθούμε. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραμάτισε η Εκκλησία της Κύπρου στα θέματα εκπαίδευσης της ελληνοχριστιανικής κοινότητας τιμάται από την Πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια με την καθιέρωση της αργίας για την ονομαστική εορτή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου. Η ύπαρξη ενός τέτοιου ενδεχομένου, προφανώς, δεν είναι τόσο απλή. Τιμάται πρωτίστως η προσφορά της Εκκλησίας στην Εκπαίδευση στο πρόσωπο του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου και όχι το πρόσωπο.
3. Όταν μπροστά σε κρίσιμα προβλήματα και ζητήματα, ήθελε να πει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, επιχειρούμε κενόδοξα και ανούσια πράγματα και κάνουμε παραληρήματα δεν μπορεί παρά να γελούν οι άλλοι εις βάρος μας και να κλαίνε για λογαριασμό μας. Είναι σαν να αποτολμούμε να τραυματίσουμε τον ουρανό με το τόξο ή να αδειάσουμε τον ωκεανό με τα χέρια. Δεν έχω σε τίποτα να διαφωνήσω. Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι, σωστοί και πολύ προσεκτικοί στις δύσκολες εποχές που ζούμε.