Ενέργεια

Στη Γενεύη μεταφέρεται το θρίλερ

Διακοπή των συνομιλιών για μια βδομάδα μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, οπότε θα ξανασυζητηθεί το εδαφικό
Πρόοδος χωρίς τελική συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής μαραθώνιας διαπραγμάτευσης μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί
«ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ χάρτη θα συναινέσουμε στον καθορισμό ημερομηνίας για διεθνή διάσκεψη», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Στη Γενεύη θα μεταφερθεί τελικά η συζήτηση για το εδαφικό, αφού κατά τη χθεσινοβραδινή μαραθώνια συζήτηση στο Μον Πελεράν δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η χρυσή τομή. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, οι δυο ηγέτες θα επιστρέψουν στην Κύπρο, διακόπτοντας τις συνομιλίες για μια βδομάδα, και ακολούθως θα μεταβούν στη Γενεύη, στις 20 Νοεμβρίου, για τρεις μέρες.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, που ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος, όχι όμως και τελική συμφωνία. Όλα τα ανοιχτά θέματα που χρειάζονται περαιτέρω διαβούλευση, συνέχισε, θα συζητηθούν την ερχόμενη Κυριακή, στη Γενεύη. «Υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε, δεν υπάρχει ωστόσο κατάληξη και γι' αυτόν τον λόγο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.


Δεν εμφανίστηκαν χάρτες


Σχετικά με το αν υπήρξε σύγκλιση στα κριτήρια του εδαφικού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν υπήρξε μετατροπή των κόκκινων και μπλε σημείων σε μαύρα στο ενοποιημένο έγγραφο. Όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν τέθηκε οποιοσδήποτε χάρτης επί τάπητος, καθώς ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί τα κριτήρια. Μόνο με συμφωνημένο χάρτη, επανέλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης, η ε/κ πλευρά θα συναινέσει σε καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Ερωτηθείς κατά πόσον είναι εφικτή μια λύση πριν από το τέλος του χρόνου, δήλωσε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στη Γενεύη, απομακρύνεται και το ενδεχόμενο λύσης για το 2016.


Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου


Όσον αφορά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως αυτό θα αποφασιστεί μετά την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κύπρο.
Το... λιτό ανακοινωθέν


Η αυλαία των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Μον Πελεράν έκλεισε με ένα λιτό και σύντομο δελτίο Τύπου. Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών:


«Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης έχουν πραγματοποιήσει εντατικοποιημένες διαπραγματεύσεις εδώ, στο Μον Πελεράν, από τις 7 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια των περασμένων πέντε ημερών, το κεφάλαιο του εδαφικού και όλα τα άλλα θέματα συζητήθηκαν ως αλληλένδετα.


»Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Μετά από αίτημα του Ελληνοκύπριου ηγέτη, κ. Αναστασιάδη, έχει αποφασιστεί από τους δύο ηγέτες να υπάρξει διακοπή και επανέναρξη στη Γενεύη, στις 20 Νοεμβρίου 2016, για να συνεχίσουν τις συζητήσεις από το Μον Πελεράν. Οι δύο ηγέτες, για άλλη μια φορά, επιθυμούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στην ελβετική Κυβέρνηση, για τη γενναιοδωρία και τη φιλοξενία τους, καθώς φιλοξένησαν αυτές τις συνομιλίες, καθώς και για την ανεκτίμητη υποστήριξη που παρείχαν σε εκείνους και τις ομάδες τους, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών.