Αναλύσεις

Με καθυστέρηση 39 χρόνων η «αποκάλυψη» Γ. Μάτση

Ο Μακάριος είχε αποφασίσει να αποκηρύξει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία
Οι κατευθυντήριες γραμμές που έγιναν «συμφωνίες υψηλού επιπέδου» και δεσμεύουν τώρα την Κύπρο και το Κυπριακό σε μια ρατσιστική, διχοτομική λύση τουρκοβρετανικής έμπνευσης

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, o κ. Γιαννάκης Μάτσης από το «Ράδιο Πρώτο» (εκπομπή Λάζαρου Μαύρου) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις κατευθυντήριες γραμμές του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά τη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς στις 12 Φεβρουαρίου 1977 και είπε συγκεκριμένα:
«Ο Μακάριος στη συνάντησή του με τον Ντενκτάς, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέως, αναφέρθηκε στη δικοινοτική ομοσπονδία, στην πραγματικότητα δεν υπέγραψε καμιά δεσμευτική δήλωση. Ο Γενικός Γραμματέας Βάλντχαϊμ εξέδωσε ανακοίνωση τότε, που παρουσίαζε το θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.


Έγινε πολλή συζήτηση, τότε, κατά πόσο η λύση διζωνική, διπεριφερειακή ή πολυπεριφερειακή χωρίς να ενημερώνεται ο λαός το σωστό περιεχόμενο των όρων αυτών. Ο Μακάριος με πολλή δυσκολία το 1977 εδέχθη να δοθεί εκ μέρους μας χάρτης της περιοχής που θα ασκείτο η δικοινοτική μορφή της λύσης, και ετονίζετο ότι οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι δεν θα έφευγαν από τα σπίτια και την περιουσία τους.


Και αν εδημιουργείτο ανάγκη οι Τουρκοκύπριοι που δεν θα εξυπηρετούντο... η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχτιζε σπίτια σε έδαφός της για εγκατάστασή τους. Η όλη προσπάθεια ανελήφθη με την επιμονή του εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης, του κ. Κλίφορντ. Όταν ο Ντενκτάς αρνήθηκε να παρουσιάσει χάρτη επί του θέματος, παρά την έντονη προσπάθεια του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Μακάριος αντιλήφθηκε ότι ξεγελάστηκε από τον Κλίφορντ και ότι μετά από σκληρούς αγώνες εντός και εκτός της Κύπρου έχασε τον σωστό στόχο λύσης του Κυπριακού...


Αν κάνω τις πιο πάνω αναφορές, είναι γιατί αισθάνομαι προσωπικά ενοχή, διότι δεν απεκάλυψα έγκαιρα την πραγματική πρόθεση της αντίδρασης του Μακαρίου έναντι αυτών των εξελίξεων... Σε ό,τι αφορά τον Μακάριο, είχε τοποθετηθεί και αποφασίσει να αποκηρύξει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όταν ο Ντενκτάς δεν έδωσε χάρτη...».
Η αποκάλυψη της παραπλάνησης
Η μαρτυρία Γ. Μάτση έχει τη σημασία της, αλλά δυστυχώς ήλθε με καθυστέρηση 39 χρόνων από το 1977 και 14 μηνών από τις 31 Αυγούστου 2015, όταν και εγείραμε θέμα στη «Σημερινή» για την παραπλάνηση με τις «Συμφωνίες» φάντασμα του 1977, με το πρώτο μας άρθρο «Πού είναι οι συμφωνίες;».


Όταν, για πρώτη φορά, πιστεύουμε, μετά τις κατευθυντήριες γραμμές Μακαρίου/Ντενκτάς 12.2.1977, θέταμε πλέον θέμα παραπλάνησης, παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης των γεγονότων. Το δεύτερό μας άρθρο στις 16 Οκτωβρίου 2015, με τίτλο «Φάντασμα οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου», το τρίτο στις 30 Οκτωβρίου 2015 με τίτλο «Αδήριτος ανάγκη η εξαπάτηση του λαού» και το τέταρτο στις 18 Μαρτίου 2016, με τίτλο «Μια ιστορία παραπλάνησης και ψευδαισθήσεων».
Στα άρθρα αυτά αποκαλύψαμε, χάρη στα έγγραφα του Βρετανικού Κρατικού Αρχείου και του Αρχείου των Ηνωμένων Εθνών, ότι τόσο στις 12 Φεβρουαρίου 1977 όσο και στις 19 Μαΐου 1979 οι Μακάριος και Κυπριανού, αντίστοιχα, δεν είχαν κάνει «Συμφωνία» με κεφαλαία γράμματα, αλλά είχαν συμφωνήσει σε ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ για επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου, που είχαν καταγραφεί στα ΠΡΑΚΤΙΚΑ των συνεδριάσεων που κράτησε ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κουρτ Βάλντχαϊμ. Και βέβαια ούτε η λέξη διζωνική υπήρχε στα κείμενα, αλλά ούτε και υπογραφή έφεραν από κανέναν, όπως κατάφωρα μας είχαν όλα αυτά τα χρόνια παραπλανήσει οι υποστηρικτές της ΔΔΟ.
Έγραψε ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας, μεταξύ άλλων, ξεκαθαρίζοντας:
« ... The agreed instructions to the negotiators had been worked out painstakingly and word by word - Waldheim clearly considered this the major achievement of the meeting... No document had been signed, but the minutes of the meeting, taken by the UN, included the points on the basis of which the negotiators would work. It had been agreed in principle that Cyprus would be federal, unitary, bicommunal, independent and non-aligned...».
(Από το άρθρο της γράφουσας στη «Σημερινή» 16 Οκτωβρίου 2015, «Φάντασμα οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου»).
Έτοιμος ο Διζωνικός Χάρτης
Ο κ. Μάτσης ισχυρίστηκε ότι «ο Μακάριος με πολλή δυσκολία το 1977 εδέχθη να δοθεί εκ μέρους μας χάρτης... και η όλη προσπάθεια ανελήφθη με την επιμονή του εκπροσώπου της Αμερικανικής Κυβέρνησης του κ. Κλίφορντ...».
Ο Κλαρκ Κλίφορντ έφθασε στην Κύπρο στις 23 Φεβρουαρίου (μετά τις κατευθυντήριες) και έφυγε για το Λονδίνο στις 26 Φεβρουαρίου 1977 («Σημερινή» 10, 23 και 27 Φεβρουαρίου 1977).


Όταν είδε τον Μακάριο, όπως ο Αμερικανός αξιωματούχος Νέλσον Λέτσκι ενημέρωσε τους Βρετανούς (έγγραφο 3 Μαρτίου 1977), ο Μακάριος ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ. Τον έβγαλε και τον έδειξε στον Κλίφορντ, και του είπε ότι δεν ήθελε κανένας να γνωρίζει γι’ αυτόν... (Βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011» σελ. 206).
Η υποβολή της πρότασης
Ο «διζωνικός» χάρτης, λοιπόν, που έδωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος στους Τούρκους στη Βιέννη στις 31.3.1977, ήταν ήδη γεγονός πριν φθάσει ο Κλίφορντ στην Κύπρο. Ετοιμάστηκε από τους Τάσσο Παπαδόπουλο, Στέλλα Σουλιώτη, Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, εξυπακούεται και με τη συμβολή του Γλαύκου Κληρίδη.
Αξιοσημείωτη η δήλωση του Τ. Παπαδόπουλου («Σημερινή» 25 Αυγούστου 2002) ότι ο ίδιος υπέβαλε στον ΟΗΕ την πρόταση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, μάλιστα όχι ως κλητήρας του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά ως πρόεδρος της Επιτροπής που συνέταξε τις προτάσεις, το τελικό κείμενο των οποίων έγινε από τον Μακάριο και τον ίδιο.


Και αυτό, γιατί η απόφαση για ετοιμασία «διζωνικού» χάρτη από την κυπριακή κυβέρνηση είχε παρθεί σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου (17.2.1977) που έλαβε χώρα ΜΕΤΑ τα πρακτικά των κατευθυντηρίων, στην οποία παρευρέθησαν οι Στέλλα Σουλιώτη, Κρίτων Τορναρίτης και Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, όταν ο μόνος διαφωνήσας ήταν ο Δρ Βάσος Λυσσαρίδης. (Άρθρο Κ. Βενιζέλου, «Φιλελεύθερος» 18.2.2015).
Σύμφωνα και με τα βρετανικά αποδεσμευμένα έγγραφα, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος παρασκηνιακά είχε και εκείνος αποδεχθεί τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία από το 1975/1976 και δεχόταν να παραχωρούσαν στους Τουρκοκυπρίους μέχρι και 25% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά απέφυγε να δεσμευθεί ενυπογράφως (τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν βρήκαμε οτιδήποτε) εκτός από τον χάρτη που προσέφερε στους Τ/κ το 19,7% και το αεροδρόμιο της Τύμπου.
Πρώτος ο Δρ Β. Λυσσαρίδης το 1996
Το ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε μετανιώσει για τις κατευθυντήριες (συνεπάγεται και για τον χάρτη) το είπε πρώτος ο Δρ Λυσσαρίδης από την τηλεόραση «Λόγος» στις 3 Αυγούστου του 1996.


«Σε δημόσια ομιλία του στην Πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977, και μέρες πριν από τον θάνατό του, ο Μακάριος έδωσε το μήνυμα ότι σκόπευε να επαναφέρει το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής, και σκόπευε να αποσύρει τις προτάσεις... Σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλία μαζί του μετά την ομιλία, ο Μακάριος με διαβεβαίωσε ότι αυτό ακριβώς είχε υπ' όψιν του να κάνει, εφόσον οι Τούρκοι τον είχαν ξεγελάσει». (Βιβλίο γράφουσας «Δ.Ε.Κ.Δ 1955-2011» σελ. 210).
Ευθύνες φέρουν όλοι, δικοί μας και ξένοι, περιλαμβανομένου και του ιδίου του ΓΓ Κουρτ Βάλντχαϊμ, πρώην Ναζί της Βέρμαχτ, που σκοπίμως προώθησαν σταδιακά τις κατευθυντήριες εκείνες ως «Συμφωνίες», μάλιστα «Υψηλού Επιπέδου», για να δίδουν άλλοθι στην προώθηση και υποστήριξή τους στην τουρκο-βρετανική ΔΔΟ.
Μπούμερανγκ
Γι’ αυτό, η «αποκάλυψη» του κ. Γ. Μάτση ήλθε πολύ καθυστερημένα και δικαιολογημένα νιώθει ενοχές για τη σιωπή του, όπως θα πρέπει να νιώθουν ένοχοι και όσοι άλλοι γνώριζαν (αν ζουν ακόμα) και δεν μίλησαν όλα αυτά τα χρόνια.


Επειδή η σιωπή για τέτοια σοβαρότατα θέματα δεν συγχωρείται, δυστυχώς, είναι πάνω στη σιωπή που κτίστηκε το ρατσιστικό διζωνικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας επί Γ. Βασιλείου 649/90, προωθήθηκαν οι Συνομόσπονδες Βρετανικές Ιδέες Γκάλι το 1992, με απότοκο το έκτρωμα «Ανάν» που απέρριψε ο λαός στις 24.4.2004, η 8η Ιουλίου του 2006 του Τ. Παπαδόπουλου με τον Μ. Αλί Ταλάτ, η 23η Μαΐου 2008 Χριστόφια/Ταλάτ και η Κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη/Έρολγου στις 11.2.2014, η 3η παράγραφος της οποίας αναφέρεται παραπλανητικά στο ότι «Η διευθέτηση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου...».


Τις ανύπαρκτες, κατά φαντασία «Συμφωνίες» και άνευ δεσμεύσεως πρακτικά... και που αναφέρονται σε δύο «συνιστώντα κράτη».
Οι «αποκαλύψεις» Γ. Μάτση ή και άλλων, αν κάνουν την εμφάνισή τους, δεν προσφέρονται για απομνημονεύματα. Ιστορικά αποτελούν ένα μπούμερανγκ ως «αντίποινο» για τη σιωπή τους όλα αυτά τα χρόνια εις βάρος της πατρίδας μας και των δικαίων του Ελληνισμού της νήσου...
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος