Τρεις όροι της Αθήνας στον Πρόεδρο...

Ο Πρόεδρος της Ελλάδας ήταν σαφέστατος: «Κυριαρχία δεν νοείται εφόσον υπάρχουν εγγυήσεις και, πολύ περισσότερο, εφόσον υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. Αυτές είναι κόκκινες γραμμές στην όλη διαπραγματευτική διαδικασία που απορρέουν και από το ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος για να ακούσει ευκρινώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Αλλά, κ. Παυλόπουλε, ο ομόλογός σας της Κύπρου έχει εισέλθει ήδη σε παζάρεμα των εγγυήσεων, μέσα στο πλαίσιο της λογικής win-win και της ικανοποίησης του «αισθήματος ασφάλειας» των Τουρκοκυπρίων. Σε μία λογική διαπραγμάτευσης «όλοι κερδισμένοι και κανένας χαμένος», δεν ισχύουν κόκκινες γραμμές. Το «αίσθημα ασφάλειας» των Τουρκοκυπρίων πρέπει να ικανοποιηθεί. Είτε με τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων, είτε με εφεύρεση άλλου τύπου εγγυήσεων, οι οποίες θα νομιμοποιούν την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο.
Εκτός αυτού όμως, η θέση του κ. Παυλόπουλου, για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, έχει προ πολλού υπερφαλαγγισθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Έχει αποδεχθεί όπως το 75% του κατοχικού στρατού αποχωρήσει αμέσως μετά τη λύση και το 25% παραμείνει εδώ και μετά τη λύση, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Και δεν πρόκειται να αποχωρήσει, ούτε μετά τη λήξη του χρονοδιαγράμματος. Ποιος θα τους διώξει; Αυτό ουδόλως το έχει διασφαλίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ερωτούμε: Τι θα πράξει η Ελλάς, εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισέλθει σε παζάρεμα των τουρκικών εγγυήσεων, ή επιμένει να ικανοποιήσει το «αίσθημα ασφάλειας» των Τουρκοκυπρίων, αποδεχόμενος την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, μετά τη λύση; Θα συμπράξει στις υπαναχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, επικαλούμενη «αδήριτες ανάγκες»; Ή θα αρνηθεί και θα αποστασιοποιηθεί, καταγγέλλοντας τη λύση;
Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει σε μία πολυμερή διάσκεψη, μόνο για την ασφάλεια και την κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού.
Ερωτούμε: Τι θα πράξει η Ελλάς, εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδεχθεί την τουρκική απαίτηση, όπως στην πολυμερή συζητηθεί και το εδαφικό και υπάρξει παζάρεμα για το θέμα των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων; Θα λησμονήσει τις διακηρύξεις της και θα συμπαρασταθεί στις αποφάσεις της Λευκωσίας;
Πάντως, ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ενώπιόν του τρεις όρους της Αθήνας:
1. Να μην αποδεχθεί συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, ή αντικατάστασή τους με άλλες, οι οποίες θα διαιωνίζουν την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο.
2. Να μην αποδεχθεί την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.
3. Να μην αποδεχθεί όπως η πολυμερής, εφόσον πραγματοποιηθεί, ασχοληθεί με άλλα θέματα, εκτός της κατάργησης των εγγυήσεων και της αποχώρησης του τουρκικού στρατού.
Ερωτούμε τώρα τον Νίκο Αναστασιάδη:
Θα συμφωνήσει στην πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης με μόνο θέμα την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ή θα υποκύψει στην τουρκική αξίωση για συζήτηση και του εδαφικού;


Θα συναινέσει όπως μη εισέλθει σε καμία διαπραγμάτευση των εγγυήσεων και της αποχώρησης του Αττίλα, ή θα επιμένει στη λογική της λύσης, «όλοι κερδισμένοι και κανένας χαμένος», η οποία, σε τελευταία ανάλυση, τον υποχρεώνει να κάμει παραχωρήσεις και στα δύο αυτά ζωτικής σημασίας, για τον κυπριακό Ελληνισμό, θέματα;