Ενέργεια

Το τέλος των ψευδαισθήσεων

Την επίσημη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο ζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί
Ως ευκαιρία χάραξης μιας εναλλακτικής διεκδικητικής πολιτικής στο Κυπριακό βλέπουν το ναυάγιο στο Μον Πελεράν κόμματα της αντιπολίτευσης

Αν και το αδιέξοδο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στο Μον Πελεράν έχει δικαιολογημένα δημιουργήσει ένα γενικό κλίμα προβληματισμού, εντούτοις η τελική έκβαση του διαλόγου προσφέρει ταυτόχρονα μια ευκαιρία αλλαγής τής μέχρι τώρα ακολουθούμενης στρατηγικής επί του εθνικού μας προβλήματος.


Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν χθες οι δηλώσεις πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κάλεσαν την Κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία και να προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας εναλλακτικής τακτικής, η οποία θα απαλλάξει την ε/κ πλευρά από τις μονομερείς υποχωρήσεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία.


Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες, όταν ο Πρόεδρος θα ενημερώσει για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ελβετία στο κρίσιμο διήμερο που προηγήθηκε. Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε αρχικά την απογοήτευσή του για το αδιέξοδο στο Μον Πελεράν και υπέδειξε ότι τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε νέα στρατηγική στο Κυπριακό.


Επιπλέον σημείωσε ότι πήγαμε δύο φορές για χάρτη, αλλά χάρτη τελικά δεν είδαμε. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατηγόρησε μάλιστα τον Μουσταφά Ακιντζί για παιχνίδι, σημειώνοντας πως δεν υπήρχε εκ μέρους του ειλικρινής προσπάθεια για κατάθεση χάρτη.


Παράλληλα, χαιρέτισε τη σταθερή στάση της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για νίκη και επιτυχία της Αθήνας. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης δήλωσε πως το κόμμα του αναμένει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ έκανε λόγο και για ευθύνες που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση.


«Η πρότασή μας είναι να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο η χάραξη νέας στρατηγικής, η οποία να μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση.
Εμπλοκή των Αθηνών ζητά η ΕΔΕΚ
Μιλώντας στην εφημερίδα «Σημερινή», ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως επιβάλλεται, πλέον, η χάραξη μιας πιο διεκδικητικής τακτικής σε συνεργασία με Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με μια κοινή συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.


«Η συμπεριφορά της Τουρκίας επιβεβαιώνει ότι η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον κ. Ακιντζί, ο οποίος λειτουργεί, όπως αποδεικνύεται, ως εκπρόσωπος αλλά και εκφραστής του ισλαμικού φασισμού», είπε, προσθέτοντας: «Ως εκ τούτου χρειάζεται αναθεώρηση της τακτικής μας».
Η επίρριψη ευθυνών
Την τουρκική αδιαλλαξία στο Μον Πελεράν στηλίτευσε και ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας πως με την πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων, η αδιαλλαξία αυτή καθίσταται ολοένα και πιο ακραία. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί θα ξεκινήσουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για να προετοιμάσουν το έδαφος στη διεθνή κοινότητα για να περάσουν τους σχεδιασμούς τους.


Θα αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέψει για να μας ενημερώσει και ελπίζουμε ότι με συλλογικότητα αυτή τη φορά θα σχεδιάσει ο Πρόεδρος τα επόμενά του βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως για να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο και να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια πραγματικά διεκδικητική στρατηγική, η οποία θα ανατρέπει τους τουρκικούς σχεδιασμούς και θα καθιστά τη συνέχιση της κατοχής ασύμφορη στην Τουρκία.


«Μόνο όταν η Τουρκία έχει πραγματικό κόστος θα προβληματιστεί κατά πόσο τη συμφέρει να συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της, ή θα διαπραγματευτεί με πνεύμα συμβιβασμού και συναίνεσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Προειδοποιήσεις Οικολόγων
Παρά τη διαλλακτική στάση και την τακτική των υποχωρήσεων που ακολούθησαν Λευκωσία και Αθήνα, οι συνομιλίες στο Μον Πελεράν έφτασαν σε αδιέξοδο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, τονίζοντας πως θα έπρεπε ήδη όλοι μαζί να σχεδίαζαν σχέδιο Β, απαντώντας στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο υλοποίησης των τουρκικών απειλών.


Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς?, ?ούτε για?? κλαυθμούς. Είναι η ώρα του προγραμματισμού και της δράσης προς αποτροπή των αρνητικών επιπτώσεων του ναυαγίου του Μον Πελεράν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κόμμα. Ερωτηθείς από τη «Σημερινή» κατά πόσο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δημιουργεί την ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής, ο κ. Περδίκης δήλωσε: «Εμείς διαβλέπουμε κίνδυνο επιβολής επιδιαιτησίας και πρώτος μας στόχος είναι να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Εάν μετά την ενημέρωση ο Πρόεδρος δείξει αποφασισμένος να αλλάξει πορεία, θα εξετάσουμε και τα ενδεχόμενα αλλαγής τακτικής και στόχου».
Υπάρχουν εναλλακτικές στρατηγικές
Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης Γιάννης Σελινόπουλος επεσήμανε πως η «ποιότητα» της συζητούμενης λύσης είναι πλέον ξεκάθαρη από τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, και από τη θρασύτητα με την οποία προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις και τα συμφέροντά της.


«Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη θεατρική παράσταση για να αποδεχθούμε και αυτές τις τουρκικές θέσεις και να υποχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, πρέπει να αλλάξουμε πάραυτα στρατηγική και προς τούτο απαιτείται η άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου», δήλωσε ο κ. Σελινόπουλος, προσθέτοντας πως η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα έχει αποτύχει οικτρά, εφόσον η ίδια η Κυβέρνηση παραδέχεται ναυάγιο της διαδικασίας, γι’ αυτό εμείς εκτιμούμε ότι επάνοδος στις συνομιλίες, ακόμη και με νέους όρους, θα οδηγήσει σε πλήρη αποδοχή των τουρκικών θέσεων.


«Όπως πολλές φορές μέχρι σήμερα υπεύθυνα υποδείξαμε εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές», συνέχισε, «έτσι και τώρα δεν θα αρχίσουμε τη μεταξύ μας απόδοση ευθυνών, αλλά θα απαιτήσουμε τη συγκροτημένη και ολιστική μεθόδευση αντιμετώπισης της τουρκικής επεκτατικότητας, η οποία είναι παραδεκτή και από την ΕΕ, η οποία επιτέλους ξυπνά και απαιτεί την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία».
Εκμετάλλευση αδιεξόδου
Να εκμεταλλευτούμε το αδιέξοδο που σημειώθηκε στο Μον Πελεράν, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ, αναφορικά με το «ναυάγιο» των συνομιλιών. «Καλούμε την Κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από τη λογική της δικοινοτικής διαφοράς και να κατανοήσουν ότι το πλαίσιο λύσης Ομοσπονδίας είναι εσφαλμένο. Θα πρέπει να χαράξουμε νέα στρατηγική, αντιμετωπίζοντας το Κυπριακό επιτέλους ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, στηριγμένοι στην αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών να απαιτήσουμε την απελευθέρωσή μας, θέτοντας την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Δεν διακονεύουμε αλλά απαιτούμε την ελευθερία μας», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.
Αδιέξοδο βλέπει ο Χάσικος
Για ξεκάθαρο αδιέξοδο έκανε λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σημειώνοντας πως οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν και παραμένουν πάντοτε ειλικρινείς. «Η βούλησή του να προχωρήσει η διαδικασία, στέρεη και ειλικρινής. Υπάρχει ένα αδιέξοδο. Θέλω να πιστεύω ότι ενόσω υπάρχει βούληση, και εδώ ακριβώς μιλώ για την άλλη πλευρά, αυτό το αδιέξοδο με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα σπάσει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας», κατέληξε.