Στο άγνωστο χωρίς ελπίδα...

Πρώτη πραγματικότητα την οποία όφειλαν να γνωρίζουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, εάν ενδιεφέροντο, ή ευκαιρούσαν να αναγνώσουν βιβλία ιστορίας: Η Τουρκία ουδέποτε σεβάστηκε την υπογραφή της και ουδέποτε τήρησε συμφωνίες τις οποίες συνομολόγησε.
Δεύτερη πραγματικότητα την οποία όφειλαν να γνωρίζουν, επειδή την έζησαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ: Η ιστορία του Κυπριακού είναι γεμάτη από ανακολουθίες, υπαναχωρήσεις και παραβίαση συμφωνιών από την Τουρκία. Συμφωνούσαν να παραδώσουν χάρτη επί του εδαφικού και ουδέποτε το έπραξαν.


Υπέγραψαν τη συμφωνία της Γ' Βιέννης και τήρησαν το πρώτο τμήμα της συμφωνίας, το οποίο προνοούσε την ανταλλαγή πληθυσμών. Το δεύτερο τμήμα, που αφορούσε επιστροφή των Καρπασιτών, ουδέποτε το εφάρμοσαν. Τη δικοινοτικότητα την ερμηνεύουν ως συνομοσπονδία. Τη συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς, διά της οποίας εδεσμεύοντο να συζητήσουν ως προτεραιότητα την επιστροφή της Αμμοχώστου, ουδέποτε την ετήρησαν.


Τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής την παραβίασαν, και την εκμεταλλεύθηκαν για την κατάληψη και άλλων κυπριακών περιοχών. Αυτά μόνο ως ελάχιστα δείγματα της τουρκικής δολιότητας. Για να μην υπενθυμίσουμε και την αμφισβήτηση της Συμφωνίας της Λωζάννης, σήμερα, από τον Ερντογάν.
Ερωτούμε τώρα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ: Μέσα σε μία εβδομάδα, από το Μον Πελεράν 1 μέχρι το Μον Πελεράν 2, η τουρκική πλευρά διαφοροποίησε πλήρως τη στάση της και δεν έμεινε συνεπής προς όσα συμφωνήθηκαν στην πτυχή του εδαφικού.


Τι θα συμβεί αύριο, εάν υπογραφεί λύση; Ποία εγγύηση υπάρχει ότι η Τουρκία θα τηρήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν και δεν θα επιχειρήσει να δώσει τη δική της ερμηνεία, και να ανατρέψει τη συμφωνία; Αν η Ζυρίχη επιβίωσε τρία χρόνια, πόσες ημέρες θα επιβιώσει η νέα λύση; Ποιος θα υποχρεώσει τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν μετά τη λήξη των χρονοδιαγραμμάτων;


Ποιος θα υποχρεώσει τους σφετεριστές να παραδώσουν τις περιουσίες στους Έλληνες που θα επιστρέψουν; Ποιος θα εμποδίσει τους εποίκους, οι οποίοι θα κληθούν να φύγουν, να το πράξουν; Και ποιος θα εμποδίσει την εισροή νέων εποίκων, οι οποίοι θα έρθουν; Η ομοσπονδιακή αστυνομία; Μα η ομοσπονδιακή αστυνομία θα αποτελείται από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Οι Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί θα χρησιμοποιήσουν όπλα κατά των ομοφύλων τους; Ή θα επαναληφθεί το προηγούμενο του 1963, όταν οι Τουρκοκύπριοι-μέλη του Κυπριακού Στρατού λιποτάκτησαν στις τάξεις της ΤΜΤ;
Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο ευρωπαϊκό έθνος, το οποίο σέβεται όσα συμφωνεί και υπογράφει. Έχουμε να συναποφασίσουμε με τον Ερντογάν. Και αυτό τα λέγει όλα. Είναι εκ των προτέρων υπερβέβαιο πως η λύση θα ανατραπεί μέσα σε λίγους μήνες, και μη υπαρχόντος κυπριακού κράτους, η Τουρκία θα προελάσει μέχρι την Πάφο.
Και τελευταίο: Ερωτούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ: Ποία στοιχεία έχουν στα χέρια τους, που καταδεικνύουν ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τις αξιώσεις της στο εδαφικό και από τη σύνδεσή του με τις πτυχές ασφάλειας και εγγυήσεων, ώστε να καταστεί ο διάλογος σοβαρός και εποικοδομητικός;
Τελικά και σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και σε ό,τι αφορά το γενικότερο θέμα της λύσης, πάνε στο άγνωστο χωρίς ελπίδα...