Ενέργεια

Ιδανική συγκυρία για αλλαγή

Εκστρατεία ενημέρωσης Ευρωπαίων και ξένων αξιωματούχων αναλαμβάνει η Κυβέρνηση
Η αποδοχή του ποσοστού 28,2-29,2% στο εδαφικό ήταν το «θανάσιμο λάθος» του Ακιντζί που εξόργισε τον Ερντογάν, δήλωσε ο Πρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο. Καμία συζήτηση δεν έγινε μέχρι τώρα για το θέμα της ΑΟΖ

Μήνυμα συνεννόησης αλλά και συναίνεση ως προς το ποιος τελικά ευθύνεται για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν εξέπεμψαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί μετά και την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου.


Κοινή διαπίστωση όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων είναι ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας, και κυρίως η αρνητική στάση του Ταγίπ Ερντογάν, οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση για υπομονή, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και ανακοίνωσε πως θα υπάρξει νέα Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, κάτι που χαιρέτισαν και τα κόμματα.


Η Κυβέρνηση άρχισε σειρά επαφών, με σκοπό να ενημερωθούν οι ξένοι και Ευρωπαίοι παράγοντες για το γεγονός ότι στα τέσσερα κεφάλαια οι Τ/κ έχουν πάρει υπερπρονόμια, χωρίς ωστόσο να δώσουν κάτι στο εδαφικό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως αναμένει τηλέφωνο από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τη Φεντερίκα Μογκερίνι και σημείωσε ότι ήδη επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κα Τερέζα Μέι και τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.


Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ είχε και επαφή με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Το παρασκήνιο του Εθνικού
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», ερωτηθείς αν στο εδαφικό που συζητήθηκε περιλαμβάνεται και η ΑΟΖ, και ειδικά το 45% που διεκδικεί η Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί και ούτε μπορεί να συζητηθεί πριν από τη λύση.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι η πρώτη μέρα του δεύτερου γύρου στο Μον Πελεράν «χάθηκε», επειδή οι Τ/κ ήθελαν να συζητήσουν τις «αξιώσεις» της ελληνικής πλευράς για την πολυμερή, που προνοούσαν αρχικά συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας.


Ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε, σύμφωνα πάντα με τις πηγές, πως τελικά η Τουρκία αποδέχτηκε να γίνει συνάντηση και η Ελλάδα αποδέχτηκε να δώσει ημερομηνία για πολυμερή. Ως υποψήφιος προορισμός συζητήθηκαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εισήγηση της πλευράς μας προς την τ/κ πλευρά ήταν επίσης η επιστροφή της Καρπασίας υπό ειδικό ομοσπονδιακό καθεστώς, όπως προνοούσε το σχέδιο Ανάν.


Εισήγηση των Ηνωμένων Εθνών ήταν μάλιστα η ε/κ πλευρά να παραχωρήσει την εκ περιτροπής προεδρία με αντάλλαγμα τη Μόρφου. Τέλος, πηγές που ήταν παρούσες στο Εθνικό Συμβούλιο δήλωσαν στην εφημερίδα μας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί πως ο Ακιντζί προκάλεσε την αντίδραση του Ερντογάν, επειδή αποδέχτηκε το πλαίσιο ποσοστών 28,2-29,2%. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται πως δεν άφησε περιθώρια ελιγμών στον Ερντογάν σε ενδεχόμενη πολυμερή. «Αυτό ήταν το θανάσιμο λάθος του Ακιντζί», φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρος.
Συλλογική προετοιμασία
Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στις δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι έγινε μια πρώτη ανταλλαγή σκέψεων για το πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, σε σχέση με το Κυπριακό.


«Ως ΑΚΕΛ είμαστε υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν, δίχως όρους και προϋποθέσεις, καθώς η βάση των διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος δρόμος», είπε προσθέτοντας:


«Οργανωμένα, συλλογικά αλλά και καλά προετοιμασμένοι, θα πρέπει να ετοιμάσουμε τα επιχειρήματα για να πείσουμε για τις δικές μας θέσεις. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις», σημείωσε.
Στήριξη στον Κοτζιά
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι για το αδιέξοδο ευθύνεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας, καθώς η τουρκική πλευρά παρουσίασε απαράδεκτες θέσεις σε συνεργασία με τον Ερντογάν. Παράλληλα, τόνισε ότι για το αδιέξοδο κανένας δεν θα πρέπει να υπονοεί ότι την ευθύνη φέρει η Ελλάδα ή ο Νίκος Αναστασιάδης.


«Μπορεί να υπήρξαν λάθη στην τακτική από τη δική μας πλευρά, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία ευθύνεται για το αδιέξοδο». Παράλληλα χαιρέτισε με θέρμη τη στάση της Ελλάδας και του κ. Κοτζιά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο πιστό σύμμαχο που έχει η Κύπρος, σε αυτήν τη διαδικασία.


«Δεν πρέπει να βοηθούμε με κανένα τρόπο την τουρκική προπαγάνδα», σημείωσε. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι θα υπάρξει συναπόφαση για τα επόμενα βήματα, στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά από συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες θα κατατεθούν.
Ανάγκη συλλογικής διαχείρισης
Την ανάγκη να υπάρξει μια συλλογική διαχείριση για ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης εξέφρασε ο Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Εξερχόμενος του Προεδρικού, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, σε δηλώσεις του είπε ότι «ουσιαστικά μέσα από την ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει επιβεβαιωθεί η στάση, την οποία η τουρκική πλευρά τήρησε στις διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένη στοχοθεσία, είτε να κερδίσει πρόσθετα πλεονεκτήματα σε άλλα κεφάλαια του Κυπριακού χωρίς να καταθέσει τον χάρτη, είτε ενδεχομένως να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε μια διάσκεψη, στην οποία να ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στη δική μας πλευρά».


Όταν συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν μπορούσε πια να γίνει, σημείωσε, οδήγησε ουσιαστικά σε ναυάγιο τις συζητήσεις. Εξάλλου, ανέφερε, δεν είναι τυχαία και η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών απ' ό,τι έχουμε πληροφορηθεί στα κατεχόμενα για περαιτέρω συζητήσεις.
Προσοχή στους τουρκικούς στόχους
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος είπε πως η Τουρκία έχει την ευθύνη για το αδιέξοδο, αφού έχει συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένη τακτική, για να οδηγήσει την όλη διαδικασία σε ναυάγιο και τις συνομιλίες σε πλήρες αδιέξοδο. Θα πρέπει να μας προβληματίσει ο τελικός στόχος της Τουρκίας, να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την τακτική που ακολουθεί και να αντιδράσουμε με συντονισμένα βήματα», είπε.
Ευνοϊκές συνθήκες σε Ε.Ε.
Θετικό γεγονός χαρακτήρισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους τη θέση να υπάρξει νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου σύντομα, με αντικείμενο τον καθορισμό μιας κοινής θέσης που θα είναι αποδεκτή από όλους. Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της εντός του Σώματος, όπου, όπως είπε, ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές στην ΕΕ και στον διεθνή παράγοντα για να στηριχθούν οι κυπριακές θέσεις, λόγω του αντιτουρκικού μένους και της δικτατορίας που έχει επιβάλει ο Ερντογάν.


Χαρακτήρισε επίσης παρήγορο το ότι κατάλαβαν επιτέλους «ποιος είναι ο Ακιντζί και πώς μέχρι τώρα έχει ουσιαστικά ξεγελάσει τον κυπριακό λαό για την πρόθεσή του να επιλύσει το Κυπριακό με βάση τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και όχι τα συμφέροντα της Τουρκίας». Η κ. Θεοχάρους καταδίκασε, τέλος, την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή.
Το ρωσικό ενδιαφέρον
Ο Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το ζωηρό ενδιαφέρον των Μονίμων Μέλων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως της Ρωσίας, της οποίας η παρέμβαση θα πρέπει να συζητηθεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπερασπιστούμε τη θέση της Ελλάδας, τόνισε. Εμείς θεωρούμε ότι η διαφορά στο εδαφικό αποτελεί απλώς την πρόφαση, άσχετα αν ο Πρόεδρος έχει άλλη εντύπωση, είπε.
Λύση ενιαίου κράτους
Ολοκάθαρα η ευθύνη είναι στην Τουρκία, δήλωσε ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, τονίζοντας πως όσο υποχωρούμε τόσο θα ζητούν πράγματα και δεν θα υπάρχει κατάληξη. «Θα πρέπει να μπουν οι διαπραγματεύσεις σε νέα βάση για τις συνομιλίες, με μορφή λύσης το Ενιαίο κράτος».