Ενέργεια

Αποχαιρετούν τον Κομαντάντε

Συλλυπητήρια μηνύματα στέλνουν οι ηγέτες του κόσμου, που αναγνωρίζουν την αξία του Μεγάλου Επαναστάτη
Αποτεφρώθηκε χθες σε ιδιωτική τελετή η σορός του Φιντέλ Κάστρο, οι στάχτες του οποίου θα «διασχίσουν» όλη την Κούβα μέχρι την Κυριακή, που θα τελεστεί η κηδεία του

Στο πλαίσιο μιας ιδιωτικής τελετής αποτεφρώθηκε χθες η σορός του μεγάλου Κουβανού Επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο, η κηδεία του οποίου θα τελεστεί την ερχόμενη Κυριακή στο κοιμητήριο της Αγίας Ιφιγένειας, όπου έχει επίσης ταφεί και ο Χοσέ Μαρτί. Για τις επόμενες οκτώ μέρες ο λαός της Κούβας θα έχει την ευκαιρία να τον πενθήσει και να αποχαιρετήσει τον άνθρωπο που σημάδεψε με τις πράξεις του την ιστορία της χώρας.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα του 8ημερου εθνικού πένθους που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση της Κούβας, σήμερα και αύριο οι πολίτες θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη τους στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον εθνικό ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί, σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.


Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα. Την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, η τέφρα του θα μεταφερθεί από την Αβάνα στο Σαντιάγο ντε Κούβα, διασχίζοντας ολόκληρο το νησί της Κούβας σε ανάμνηση της νικηφόρου πορείας του 1959. Εκεί θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή, όπου θα τελεστεί Η ταφή.
Απούσα η Χουανίτα
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η αδελφή του πατέρα της Κουβανικής επανάστασης Χουανίτα Κάστρο, η οποία ζει εξόριστη στο Μαϊάμι από τη δεκαετία του '60, ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραστεί στην κηδεία του αδελφού της. «Λόγω των νοσηρών φημών κατά τις οποίες θα πάω στην Κούβα για την κηδεία, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ουδέποτε επέστρεψα στη νήσο, ούτε σχεδιάζω να το κάνω», ανέφερε η Κάστρο σε μια γραπτή δήλωσή της, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Nuevo Herald».


«Δεν χαίρομαι για τον θάνατο κανενός ανθρώπου, πολύ λιγότερο όταν πρόκειται για κάποιον που έχει το αίμα μου και το επώνυμό μου. Ούσα αδελφή του Φιντέλ, βιώνω αυτές τις στιγμές την απώλεια ενός ανθρώπου που ήταν αίμα μου», πρόσθεσε. Πάντως, η είδηση του θανάτου του 90χρονου Φιντέλ Κάστρο έγινε δεκτή με αγαλλίαση και πανηγυρισμούς από πολλά μέλη της κοινότητας των Κουβανών εξόριστων στο Μαϊάμι.
Τα μηνύματα των Λατινοαμερικανών
Τα δικά τους συλλυπητήρια έστειλαν και οι σημερινοί ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής. «Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος για τις αρχές και τις αξίες του. Καθοδηγητής των επαναστατών. Η πάλη του δεν ήταν μόνο για τον κουβανικό λαό, ούτε μόνο για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Ο αγώνας του Φιντέλ ήταν για τους ανθρώπους του κόσμου, ήταν μάχη για την ελευθερία», είπε ο Πρόεδρος της Βολιβίας.


«Ο Κομαντάντε εκπλήρωσε την αποστολή του, άνοιξε δρόμους και ενέπνευσε για πολλά που επιθυμούμε στη Λατινική Αμερική. Για περισσότερη δικαιοσύνη και ισότητα. Περισσότερη αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία. Η Κούβα ήταν ζωντανό παράδειγμα, στην εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια. Και ένα μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στον σπουδαίο Κομαντάντε.


Τον Φιντέλ Κάστρο Ρουζ», δήλωσε ο Ραφαέλ Κορέα, πρόεδρος του Εκουαδόρ.«Η σκέψη μας είναι με τον αδελφό λαό της Κούβας. Την ηρωική, γενναία Κούβα, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν η ταυτότητα της επανάστασης. Ο Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας θρύλος», είπε ο Νικολάς Μαδούρο.
Με διαφορετικό ύφος Τραμπ και Ομπάμα
Σε διαφορετικό επίπεδο κινήθηκαν οι δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Ντόναλντ Τραμπ. Αναφερόμενος στον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο ο Τραμπ δήλωσε πως «σηματοδοτεί ένα βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προς ένα μέλλον, στο οποίο ο θαυμάσιος λαός της Κούβας θα ζήσει τελικά στην ελευθερία, που πλουσιοπάροχα τού αξίζει».


Ο ίδιος τόνισε ότι «η διακυβέρνησή μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο λαός της Κούβας θ' αρχίσει τελικά το ταξίδι του, στην ευημερία και την ελευθερία», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα δει σύντομα» μία ελεύθερη Κούβα. Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως «αυτή την ώρα της απώλειας του Φιντέλ Κάστρο, τείνουμε χείρα φιλίας στον λαό της Κούβας», προσθέτοντας πως «η ιστορία θα καταγράψει και θα κρίνει την επιρροή του Κάστρο».
Τα συλλυπητήρια του ΑΚΕΛ
Σε συλλυπητήρια επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κούβας και Πρώτο Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας Ραούλ Κάστρο αναφέρει: «Αυτήν τη στιγμή της μεγάλης απώλειας για τον κουβανικό λαό, εμείς, μαζί με όλη την προοδευτική ανθρωπότητα, στεκόμαστε, σύντροφε Ραούλ, δίπλα στον λαό, στην κυβέρνηση και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, δίπλα σε όλους εσάς που συνεχίζετε την πορεία και τον αγώνα του ηρωικού, οραματιστή ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης».


Ο Κομαντάντε Φιντέλ, συνεχίζει μεταξύ άλλων η επιστολή, ο σημαντικότερος ηγέτης του Αριστερού Κινήματος στο δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα, ο διεθνιστής, θα συνοδεύει πάντα με την ανάλυση και σκέψη του τους αγώνες για την πρόοδο, την ειρήνη και τον σοσιαλισμό.


Στο νησί μας θα τον θυμόμαστε ως έναν αγαπητό φίλο της Κύπρου, που στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου σε όλα τα διεθνή φόρα σε όλες τις δύσκολες στιγμές της, από τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σφυρηλατώντας στενές σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης με τον Πρόεδρο Μακάριο κατά τη δημιουργία του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
Τσίπρας: «Αντίο, κομαντάντε»
Τον Φιντέλ αποχαιρέτησε, όπως ήταν αμυνόμενο, και η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Με μια διπλή ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό σε twitter και facebook, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Αντίο, κομαντάντε.


Ώς την παντοτινή νίκη των λαών». Αναφορά στην επί δεκαετίες επιρροή του στην ευρύτερη περιοχή έκανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Μηστοτάκης έκανε λόγο για μια αναμφίβολα ιστορική προσωπικότητα
Το μήνυμα Μαραντόνα
Το δικό του αντίο είπε και ο μεγάλος Αργεντινός ποδοσφαιριστής Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα. Από το Ζάγκρεμπ, όπου βρίσκεται για τον τελικό του Κυπέλλου Ντέιβις, ύμνησε τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης που απεβίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου, εκφράζοντας την πολύ μεγάλη αγάπη στο πρόσωπό του.


«Μετά τον τελικό θα πάω στην Κούβα για να αποχαιρετήσω το φίλο μου. Θα εξακολουθεί να μας καθοδηγεί από τον ουρανό μαζί με τον Τσε Γκεβάρα και Ούγκο Τσάβες», είπε προσθέτοντας: «Όσοι πανηγυρίζουν για τον θάνατό του μού προκαλούν αηδία! Είμαι πολύ λυπημένος γιατί πέθανε ένας φίλος που με βοήθησε πολύ, ένας μεγάλος σύντροφος. Για μένα ήταν σαν δεύτερος πατέρας».
«Ανελεύθερο το καθεστώς Φιντέλ»
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα επικριτικό για τις ανελεύθερες πρακτικές του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε ο Φιντέλ Κάστρο εμφανίζεται σε πρόσφατη έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Humans Rights Watch). «Η κουβανική κυβέρνηση συνεχίζει να βασίζεται σε αυθαίρετες κρατήσεις, να παρενοχλεί και να εκφοβίζει τους ανθρώπους που ασκούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.


Η Κουβανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης, μια ανεξάρτητη ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που τις απόψεις της η κουβανική κυβέρνηση θεωρεί παράνομες, έλαβε περισσότερες από 6.200 αναφορές για αυθαίρετες συλλήψεις από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2015», τονίζει το Παρατηρητήριο, προσθέτοντας: «Αν και ο αριθμός αυτός αντιπροσώπευε μια μείωση από τον αριθμό των κρατήσεων συγκριτικά με τη δεκάμηνη περίοδο το 2014, εντούτοις παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον αριθμό των ετήσιων κρατήσεων πριν από το 2012», επισημαίνει.