Ενέργεια

«Κάποιοι επιδιώκουν ρήγμα»

Με άκρα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε χθες η δίωρη συνάντηση Τσίπρα - Κυπριανού στην Αθήνα
Δυνάμεις και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό μού επιτέθηκαν, προκειμένου να καλύψουν τον στόχο τους, που είναι η παραμονή των Τούρκων στο νησί, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται αυτή η βδομάδα για το μέλλον των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αφού φαίνεται πως τόσο η κυπριακή Κυβέρνηση όσο και ο ξένος παράγοντας μαζί με τον ΟΗΕ αναζητούν την κατάλληλη φόρμουλα για να μην ναυαγήσει η 18μηνη διαδικασία. Την ίδια ώρα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διαμηνύει πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να αφορά μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κύπρο και να αισθανθούν ασφάλεια τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι.


Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Άλφα» χθες ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι έχει προταθεί σύμφωνο φιλίας Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας χωρίς εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα. Αφού μίλησε για προσπάθειες κάποιων να δημιουργήσουν ρήγμα μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας, επεσήμανε ότι οι εγγυήσεις και τα παρεμβατικά δικαιώματα είναι κατάλοιπο της αποικιοκρατίας.


«Η αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων να γίνει σε σύντομο διάστημα και να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας πως η ουσία του Κυπριακού είναι η κατοχή της «Βόρειας Κύπρου» από τον τουρκικό στρατό.


Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στη στάση του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι «οφείλει να υπερασπίζεται τη γραμμή ΟΗΕ και όχι της Άγκυρας».
«Αυτό που ενοχλεί είναι...»
Αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα μετά την «κατάρρευση» των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε πως «πολλοί θα θέλανε να δημιουργήσουν ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα, και ο πιο εύκολος δρόμος γι' αυτό θα ήταν να υπονομεύσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική».


Ανέφερε ότι πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που του είχαν κάνει την ολομέτωπη επίθεση μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, «δυνάμεις και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, που ενοχλούνται από μία ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και «σήμερα καλύπτονται πίσω από την τάχα μη ορθή δική μου συμπεριφορά, προκειμένου να καλύψουν τον στόχο τους, που είναι να μείνουν οι Τούρκοι στο νησί.


Αυτό που ενοχλεί κάποιους είναι ότι δεν στηρίζουμε οποιαδήποτε θέση λέει ότι η Τουρκία μπορεί να έχει εγγυητικά παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο, ή η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει εσαεί τουρκικό κατοχικό στρατό» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι στο κείμενο που έδωσε στις εμπλεκόμενες πλευρές καθορίζεται με σαφήνεια ο δρόμος για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.


Εμείς επιμένουμε, ανέφερε, ότι πρέπει να είναι σε ένα εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα και να υπάρχει μία ρήτρα, που να δίνει μία συγκεκριμένη ημερομηνία οριστικής αποχώρησης.
Η ανησυχία για πολυμερή
«Η επίθεση που δέχτηκα δημόσια ξεκίνησε όταν εμείς αρνηθήκαμε να πάμε να συζητήσουμε στην Ελβετία το εδαφικό», εξήγησε και επιβεβαίωσε τη διάθεση και πρόθεση της ελληνικής πλευράς για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να διερευνηθεί «αν υπάρχουν γέφυρες και δυνατότητες για μία συμφωνία.


Διότι αν υπάρχουν κοινές αντιλήψεις, πρέπει να δουλέψουμε, να επεξεργαστούμε από κοινού, ώστε να πάμε με μία καλύτερη προϋπόθεση στην πολυμερή διάσκεψη, που θα δώσει την οριστική λύση του Κυπριακού. Εμείς έχουμε μεγάλη ανησυχία ότι αν πάμε σε μία πολυμερή συζήτηση χωρίς να έχουμε κάνει καμία ουσιαστική συζήτηση με την Τουρκία, δεν θα βρούμε λύση και θα τιναχθεί στον αέρα η πολυμερής», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι «η τουρκική πλευρά έδειχνε διατεθειμένη να κουβεντιάσει και επί της ουσίας και να βρει μία συμβιβαστική λύση, μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε το πραξικόπημα».
Η στάση της ΕΕ στο Κυπριακό
Όσον αφορά τη στάση της ΕΕ στο Κυπριακό σημείωσε ότι η Ευρώπη μέχρι σήμερα υποστηρίζει την κυπριακή Κυβέρνηση στις προσπάθειες που κάνει για λύση, αλλά εξήγησε ότι υπάρχουν και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ανησυχούν για τη δυνατότητα του βέτο, που θα μπορεί να αποκτήσει έμμεσα η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων στη δομή της κυπριακής δημοκρατίας.


Λόγος για τον οποίο, όπως είπε, ο ίδιος επιμένει «ότι πρέπει να δοθεί το μέγιστο των δικαιωμάτων στους Τ/κ, ώστε να ξεκόψουν από την Άγκυρα και την καθοδήγησή της, και επιτέλους να επανέλθουμε σε μία ενιαία, ενωμένη Κύπρο». Σχετικά με τις δηλώσεις συμβούλου του Ερντογάν περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι πρόκειται ενδεχομένως περί εκφοβισμού των Ελληνοκυπρίων, προκειμένου να ψηφίσουν οποιαδήποτε λύση. «Αλλά η λύση», πρόσθεσε, «είναι μία και μοναδική: η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Κύπρου».
Συνάντηση Τσίπρα - Κυπριανού
Εν τω μεταξύ, με πάσα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση των δύο αντρών δεν είχε νωρίτερα γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ. Όπως ανακοίνωσε μετά το πέρας της το Γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, οι δύο άνδρες συνομίλησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.


Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συζήτησης που είχε με τον κ. Τσίπρα, η οποία, σημείωσε, διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του χθες το ΑΚΕΛ αναφορικά με το Κυπριακό σημείωσε ότι οι μέρες που διανύουμε προσφέρονται για δημιουργία των συνθηκών για επάνοδο στον διάλογο.


«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σταθερός σε θέσεις αρχών και με πραγματισμό σε θέματα τακτικής, πρέπει μέσα από καλή προετοιμασία να είναι έτοιμος για επιστροφή στις συνομιλίες από το σημείο που είχαν μείνει στην Ελβετία», αναφέρει η ανακοίνωση.
Αντιδρούν τα κόμματα
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους συνεχίζουν να διατυπώνουν μέσω ανακοινώσεων τις δικές τους εκτιμήσεις, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τυχόν εγκλωβισμό σε ενδεχόμενη πολυμερή διάσκεψη.


Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της προτείνει πως σε περίπτωση λύσης η Τουρκία θα πρέπει από την πρώτη μέρα να έχει εκπληρώσει τις βασικές υποχρεώσεις που θα έχει αναλάβει, όπως: Η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η προετοιμασία για την απόσυρση της τουρκικής λίρας και την κυκλοφορία του ευρώ ως κοινού νομίσματος και η προετοιμασία για την απόδοση των υπό επιστροφή εδαφών, όπως για παράδειγμα της Αμμοχώστου, της νεκρής ζώνης και άλλων περιοχών.


Η Συμμαχία Πολιτών σημειώνει πως κάθε μέρα που περνά γίνεται πιο ξεκάθαρο πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάποιοι είναι έτοιμοι να δεχτούν και τουρκικές εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων, προκειμένου να υπάρξει λύση. Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι σημειώνουν πως η αποτυχία των συνομιλιών στο Μον Πελεράν δεν αποτέλεσε το πάθημα που έγινε μάθημα.


«Οι Τούρκοι θα επιδιώξουν σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, με στόχο να μεταφέρουν εκεί όλα τα ανοικτά θέματα σε μία μορφή μεγάλου παζαριού. Εκεί οι T/κ θα επιδιώξουν διασύνδεση Εδαφικού με το θέμα της Ασφάλειας, ενώ θα επιμείνουν και στην εκ περιτροπής Προεδρία.


Το περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη εμφανίζεται έτοιμο να κάνει ένα ακόμα δώρο προς τους Τούρκους, με στόχο να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών εμμένουμε στην άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το παραπάνω σενάριο», αναφέρει ανακοίνωση.
Δεν παραιτείται ο Ακιντζί
Αίνιγμα αποτελεί μέχρι στιγμής η στάση που ενδέχεται να κρατήσει ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων τόσο από την Άγκυρα όσο και από τα τ/κ «κόμματα» της αντιπολίτευσης. Πάντως, ο εκπρόσωπος της «προεδρίας» Μπαρίς Μπουρτζιού διέψευσε δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Αφρίκα», που σχολιάζει ανταπόκριση της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ Άννας Ανδρέου, στην οποία υποστηρίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήρθε στα κατεχόμενα για να πείσει τον κ. Ακιντζί να μην παραιτηθεί.


«Η είδηση είναι αβάσιμη και δεν υπήρχε στην ατζέντα τέτοιο θέμα στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσαβούσογλου», αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ο Μπουρτζιού, σημειώνοντας ότι ο κ. Ακιντζί εργάζεται για να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στον «λαό». Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου, με χθεσινή ανακοίνωσή της που απέστειλε στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, διαψεύδει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αφρίκα», χαρακτηρίζοντάς το «ανυπόστατο και ψευδές».