Διζωνική: Εμείς απ' εδώ, οι Τούρκοι απ' εκεί...

Είναι εντυπωσιακό πώς ψευδείς, κατασκευασμένοι και ενορχηστρωμένοι αφορισμοί των οπαδών της όποιας λύσης, εναντίον όσων επιμένουν σε λύση βιώσιμη και λειτουργική, ανατρέπονται από τα γεγονότα και τον χρόνο, και καθίστανται μπούμερανγκ για όσους χρησιμοποιούν το ψεύδος και την απάτη, ως πολιτικό όπλο. Επί πολλά χρόνια το σλόγκαν "Εμείς απ' εδώ και οι Τούρκοι απ' εκεί" χρησιμοποιείτο ως απόδειξη διχοτομικής λαγνείας απ' όσους απέρριπταν τη διχοτομική λύση της διζωνικής ομοσπονδίας.
Αλλά ιδού σήμερα, αυτό το σλόγκαν αναβαθμίζεται σε πραγματικότητα από τις θέσεις και τη λύση που διεκδικούν ο Ακιντζί και η Τουρκία. Η διζωνική ομοσπονδία αποτελεί τη γνησιότερη έκφραση του διαχωρισμού του κυπριακού λαού, στη βάση ρατσιστικών και εθνοτικών διαχωρισμών. Οι Τούρκοι στον βορρά, στο δικό τους κυρίαρχο έδαφος, και οι Έλληνες στον νότο. Δύο κρατίδια διαχωρισμένα στη βάση ρατσιστικών κριτηρίων, ένας λαός διχοτομημένος σε δύο, μία λύση με περίβλημα την επανένωση και περιεχόμενο τη διχοτόμηση.
Οι Τούρκοι θα έχουν πλειοψηφία πληθυσμού και γης στη βόρεια περιοχή και οι Έλληνες στη νότια περιοχή. Ελάχιστοι Ελληνοκύπριοι θα επιστρέψουν και, όσοι αγνοήσουν την κυριαρχία της Άγκυρας και επιστρέψουν στις εστίες τους, θα ζουν κάτω από τους ρατσιστικούς νόμους που θα μπορεί να νομοθετεί, στη βάση της "αυτονομίας" του, το τουρκικό κρατίδιο. Θα έχουν καταστεί οι νέοι εγκλωβισμένοι, κάτω μάλιστα από καθεστώς... επανένωσης.


Οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων δεν θα επιστραφούν, ή θα αποζημιωθούν έναντι πινακίου φακής, όπως γίνεται σήμερα με τις περιπτώσεις αποζημιώσεων από την "επιτροπή αποζημιώσεων". Η ελεύθερη διακίνηση Ελληνοκυπρίων, στα νομιμοποιημένα πλέον κατεχόμενα εδάφη, θα υπόκειται σε περιορισμούς και αποκλεισμούς από τους νόμους του τουρκικού κρατιδίου. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις υπόλοιπες ελευθερίες.


Οι έποικοι θα είναι εδώ, όπως εδώ θα συνεχίσουν να δρουν τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Και, βεβαίως, οι τουρκικές εγγυήσεις, είτε στην ίδια μορφή, είτε σε χειρότερη, θα συνεχίσουν να ισχύουν. Αλλά προς τι; Τι χρειάζεται τις εγγυήσεις η Τουρκία, όταν η καλύτερη εγγύηση είναι η διζωνική λύση;
Η λύση, όπως προδιαγράφεται, θα αποτελεί τη μεγίστη δικαίωση του Ραούφ Ντενκτάς και του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Θα είναι λύση, η οποία θα αποτελεί δικαίωση των πραγματικοτήτων όπως εγράφησαν επί του εδάφους. Θα είναι λύση "καλής γειτονίας" μεταξύ των δύο "λαών".
Συνεπώς, για ποια επανένωση μιλούν οι υποστηρικτές της; Λύση διχοτόμησης και μάλιστα νομιμοποιημένης και εσαεί κατοχυρωμένης, από ελληνικά χέρια, θα έχουμε. Λύση «Εμείς απ' εδώ και οι Τούρκοι απ' εκεί». Οι Τούρκοι και οι Άγγλοι, όταν επέβαλλαν τη διζωνική, εγνώριζαν πως ήταν λύση διχοτόμησης.


Δεν ήταν αφελείς, ώστε να αποδεχθούν λύση επανένωσης, τη στιγμή που είχαν ήδη πατήσει το πόδι τους στην Κύπρο και είχαν καταλάβει κυπριακό έδαφος. Και τραγικώς για τον κυπριακό Ελληνισμό, υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν ηγεσίες και κόμματα, που υψώνουν ως λάβαρο σωτηρίας τη διζωνική διχοτόμηση...
Το "λάβαρο σωτηρίας" θα καταστεί σάβανο για τον κυπριακό Ελληνισμό...