Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

Δυσκολίες Τάσσου
«ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΑ η νέα κίνηση του Παπαδόπουλου - ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 30 Νοεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σύμφωνα με πληροφορίες των συντακτών της «Σημερινής», που παρακολουθούν τις προεκλογικές ζυμώσεις, η εξαγγελία της νέας πολιτικής κινήσεως, της οποίας κεντρικός μοχλός είναι ο διαπραγματευτής κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, έχει αναβληθεί και πάλιν. Η αναβολή δεν οφείλεται κατά τις πληροφορίες μας μόνο στην προχθεσινή αναχώρηση του κ. Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο ότι η νέα πολιτική κίνηση συναντά, όπως φαίνεται, σοβαρές οργανωτικές και άλλες δυσκολίες.


Οι δυσκολίες που προέκυψαν σχετικά με τη νέα πολιτική κίνηση, της οποίας την οργάνωση είχε αρχίσει, όπως είναι γνωστό, ο κ. Τ. Παπαδόπουλος από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οφείλεται, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην αποφασιστικότητα του κ. Σπύρου Κυπριανού να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου και να μην επηρεασθεί από τυχόν εμφάνιση τρίτου υποψηφίου.
Προβλήματα εξαγωγέων
Η συναγωνιστικότητα των κυπριακών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων στις αγορές της Μέσης Ανατολής κινδυνεύει σοβαρά από την ανεπάρκεια των μεταφορικών μέσων. Το βασικό αυτό πρόβλημα μετέφεραν χθες το πρωί έξω από την πόρτα του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας οκτώ αυτοκίνητα κατάφορτα από συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, που κινδυνεύουν να καταστραφούν ολοκληρωτικά γιατί καθυστερεί η εξαγωγή τους στον Περσικό Κόλπο.
Προσπάθειες για λύση του Στεγαστικού
Πολύπτυχο, πολυδιάστατο το Στεγαστικό, το σοβαρώτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, θα έχει την πιο υπεύθυνη, μελετημένη σε βάθος και συλλογική αντίκρυση, με στόχο την υπεράνθρωπη προσπέλασή του στο Παγκύπριο Οικιστικό Συνέδριο, που θα γίνει στην αίθουσα τελετών της ΠΕΟ Λευκωσίας, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Πρωτεργάτες για την ζωτική και αξιέπαινη αυτή προσπάθεια:


Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Πολεοδόμων, ο Σύνδεσμος Εκτιμητών και Επιμετρητών, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Οικοδομών, και οι Οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΕΠ, ΣΕΜ, ΕΤΥΚ, ΠΟΑΣ, ΠΟΒΕΚ, ΠΕΚ και ΕΚΑ.


Στρατηγικός στόχος του συνεδρίου: Να φέρει στο προσκήνιο, σε όλη του την σοβαρότητα, το οικιστικό πρόβλημα της νήσου. Να ανατάμει κάθε πτυχή του, υπό το πρίσμα των αναγκών της νήσου και της επιστήμης και τεχνολογίας. Να κατανείμει την πολυδιάστατη ευθύνη, για μια υπεράνθρωπη αντίκρυσή του, σ' όλους που έχουν χρέος, λόγο, γνώση, δύναμη και μέσα, από Κυβερνήσεως μέχρι και επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού.