Ενέργεια

Λύση του Γόρδιου Δεσμού σε τρία επίπεδα

Πισωγύρισμα το Μον Πελεράν, δήλωσε ο Έιντε, σημειώνοντας πως δεν βλέπει αγεφύρωτα θέματα μεταξύ των δύο πλευρών
Συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό και αποτύπωσή τους σε χάρτη, καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή με παράλληλο διάλογο Αθήνας-Άγκυρας, και κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για εσωτερικές πτυχές και άλλα ανοιχτά θέματα επιδιώκει η Λευκωσία

Συνέχιση της διαδικασίας σε τρία επίπεδα επιδιώκει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε μια προσπάθεια να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός του αδιεξόδου των συνομιλιών, όπως αυτό προέκυψε μετά τον β’ γύρο των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν.


Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η ε/κ πλευρά επιδιώκει αρχικά συζήτηση του εδαφικού, συμφωνία στα κριτήρια, αποτύπωση σε χάρτη και ορισμό ημερομηνίας πολυμερούς, παράλληλα με τον προαπαιτούμενο διάλογο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.


Επιπλέον απαιτείται συζήτηση και επίλυση των σοβαρών εκκρεμοτήτων στα άλλα τέσσερα κεφάλαια (διακυβέρνηση, οικονομία, ΕΕ, περιουσιακό), και σε τρίτο επίπεδο η επίλυση πολύ σημαντικών παρεμφερών ζητημάτων, όπως η πρώτη μέρα της λύσης και η παραχώρηση οικονομικών στοιχείων στους διεθνείς οργανισμούς από το καθεστώς των κατεχόμενων.


Χθες ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε πραγματοποίησε την πρώτη του κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους δυο ηγέτες, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους και ενδεχομένως να προετοιμάσει το έδαφος για τα επόμενα βήματα, αξιοποιώντας και το μομέντουμ της επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού Μπόρις Τζόνσον στο νησί την Τετάρτη.


Αξίζει να σημειωθεί πως τον λόφο του Προεδρικού ανέβηκε μετά τον Έιντε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απορρόφησε τις όποιες ευθύνες κάποιοι ανεύθυνα επιμερίζουν στην Αθήνα, για το σημερινό αδιέξοδο. Την ίδια ώρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πέραν από τα ζητήματα της β’ αξιολόγησης από τους θεσμούς, ενημέρωσε χθες τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Δεν υπάρχει ημερομηνία συνομιλιών
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της χθεσινής συνάντησης του κ. Έιντε με τους Αναστασιάδη-Ακιντζί δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Σε δηλώσεις του, ο Νορβηγός Διπλωμάτης έκανε λόγο για πισωγύρισμα στην Ελβετία, αφού, όπως είπε, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθούν όλα όσα ανέμεναν.


«Και οι δυο πλευρές αποφάσισαν ότι ήθελαν μια σύντομη περίοδο αναστοχασμού (reflection period), για να σκεφτούν για τον δρόμο προς τα μπρος. Θεωρώ ότι αυτή η περίοδος αναστοχασμού φθάνει τώρα στο τέλος της και είμαι εδώ για να ακούσω και τους δυο ηγέτες, να ακούσω ποιες είναι οι απόψεις τους για το τι θα γίνει στη συνέχεια», είπε.
Δύσκολη η επανέναρξη
Ο κ. Έιντε επεσήμανε πως δεν βλέπει οποιαδήποτε αγεφύρωτα θέματα, αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχει να κάνει πιο πολύ με το πώς τοποθετηθείς τα πράγματα σε μια σειρά». Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι δεν πιστεύει πως θα είναι εύκολο πράγμα η επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο υπό τη μορφή μιας διπλωματίας εκ του σύνεγγυς, και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ιδεών».


Ερωτηθείς για το αν το εδαφικό θα κλείσει πριν από το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και πώς θα κλείσει αυτό το κεφάλαιο, ο κ. Έιντε είπε ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητούν τώρα, «το τι θα κάνουμε πότε. Δεν υπάρχει κατάληξη, γι’ αυτό δεν μπορώ να πω κάτι».


Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μάλιστα κλειδώσει συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον το πρωί της Τετάρτης, πριν αυτός συναντηθεί με τους δυο ηγέτες. Παράλληλα ο κ. Έιντε έχει προγραμματίσει για την επόμενη βδομάδα ταξίδι τόσο σε Αθήνα όσο και σε Άγκυρα.
Στην Πόλη ο Ακιντζί
Εν τω μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης είχε χθες συνάντηση και με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Μάθιου Κιντ, ενώ αναχώρησε το απόγευμα για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα μετάσχει στην 7η σύνοδο του Βοσπόρου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα» εκεί θα συναντήσει και τον κ. Ερντογάν.
Συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα
Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαιρέτισε το γεγονός ότι υπάρχει, όπως είπε, θετική ανταπόκριση μέχρι στιγμής από πλευράς Τουρκίας, για να γίνει μια προπαρασκευαστική συνάντηση σε υψηλό επίπεδο για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχουμε θετική κατάληξη στο θέμα.
«Υπήρξε τελικά ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας και αναμένουμε να καθοριστεί η ημερομηνία. Αναμένουμε πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι υποβοηθητική στην όλη διαδικασία. Δεν αναμένουμε ότι θα λυθεί το θέμα με μια προπαρασκευαστική συνάντηση, αλλά είναι σημαντικό να γίνει, ώστε να διαφανούν οι ενδείξεις και -μέσα από τη συζήτηση- το πλαίσιο στο οποίο κινείται η τουρκική πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.
Αποχώρηση τουρκικού στρατού
Όσον αφορά το θέμα της αποχώρησης του τουρκικού στρατού, δήλωσε πως πέραν των 40 χιλιάδων στρατού κατοχής και σχετικού εξοπλισμού δεν μπορούν να αποχωρήσουν μέσα σε μία ημέρα. Και προσέξτε τη λέξη που χρησιμοποιώ: σε μία ημέρα. «Δεν μιλώ την πρώτη μέρα. Διότι έγιναν ερμηνείες διαφορετικές. Δεν μπορούν μέσα σε μία ημέρα να αποχωρήσουν όλοι αυτοί. Και η αναφορά μου είναι ξεκάθαρη: δεν μιλάμε για την πρώτη ημέρα».
Συνεχίζοντας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι «θα αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του κατοχικού στρατού και αυτό είναι καταγεγραμμένο πολύ συγκεκριμένα στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόταση η οποία, αυτή τη στιγμή που συζητούμε, είναι η μόνη που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως η ε/κ πλευρά θεωρεί πως ο διεθνής παράγοντας, τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας, έχουν ρόλο να διαδραματίσουν προς την κατεύθυνση τήρησης των συμφωνηθέντων.