Ενέργεια

Αγανάκτησε και απειλεί εκ νέου ο Σουλτάνος

Παράλληλες διαδικασίες ώστε να υπάρξει διέξοδος στις διαπραγματεύσεις θέλει ο Ακιντζί
Νέο παραλήρημα Ερντογάν, που αμφισβητεί τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ισχυρίζεται πως η Κύπρος δεν είναι μόνο Ελληνική, αλλά υπάρχει και η «ΤΚΔΒ»

Ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί απροκάλυπτα τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου, κι ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ κάνει λόγο για συνέχιση του συστήματος των εγγυήσεων και εκ περιτροπής προεδρία, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ στην Κύπρο επιδίδεται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξευρεθεί η χρυσή φόρμουλα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων πάση θυσία.


Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως εντάσσεται και η κάθοδος του Υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σήμερα κατ’ ίδίαν επαφές, τόσο με τον κ. Έιντε όσο και με τους δυο ηγέτες.


Οι πιέσεις για συνέχιση των συνομιλιών αναμένεται να κορυφωθούν μέσα το επόμενο διάστημα, αν και παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο κάτι τέτοιο θα γίνει κατορθωτό, δεδομένης της άσχημης κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά το αδιέξοδο του Μον Πελεράν 2 αλλά και της τουρκικής αδιαλλαξίας.
Νέα πρόκληση Ερντογάν
Στην ομιλία του στην 7η Σύνοδο του Βοσπόρου στην παρουσία και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην Κύπρο γίνονται διαπραγματεύσεις για μήνες, για χρόνια. «Συνέχεια υπάρχει ροκάνισμα του χρόνου. Αυτή είναι η τακτική. Τι γίνεται; Ξέρετε; Μας λένε ‘εσείς δώστε την Κύπρο σε μας και μην ανακατεύεστε σε τίποτα’. Αυτός είναι ο στόχος. Για σταθείτε. Εκεί υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τι θα δώσεις;», είπε, προσθέτοντας:


«Και πάνε και παρακάτω. Χωρίς να ντρέπονται και χωρίς να βαριούνται, έρχονται στις συνόδους της ΕΕ με τη σημαία που συμμετέχει ολόκληρο το νησί. Κατ’ αρχήν τέτοια σημαία δεν μπορείτε να έχετε. Εκεί υπάρχει η ‘Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. Εσύ είσαι (απλά) η ‘Ρωμαίικη Διοίκηση Νότιας Κύπρου’. Στον Βορρά υπάρχει η ‘Τουρκική Δημοκρατία’. Αυτό θα το καταλάβεις, τι ασέβεια είναι. Με τον έναν ή άλλο τρόπο αυτό θα το καταλάβουν, θα το μάθουν», είπε.
Πεινασμένα κοτόπουλα οι Ε/κ!
Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως είπε, του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση. «Πλέον αυτή η ιστορία δεν πρέπει να τραβήξει πολύ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει πλέον να υπάρξει κάποια κατάληξη. Αλλά εάν λένε ‘αυτά τα εδάφη θα γίνουν δικά μας και η διοίκησή τους θα είναι εξ ολοκλήρου δική μας’ τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτοί κάνουν όπως το πεινασμένο κοτόπουλο που νομίζει ότι βρίσκεται στην αποθήκη με το σιτάρι», δήλωσε προκλητικά ο Ερντογάν.
Χωριστά τραπέζια θέλει ο Ακιντζί
Κατά τη χθεσινή του ομιλία στη σύνοδο, ο Ακιντζί επανέλαβε την άποψη πως μόνο με δύο ξεχωριστά τραπέζια -όπου στο ένα θα συζητεί η ε/κ με την τ/κ πλευρά και στο άλλο η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία και θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους- μπορεί να υπάρξει διέξοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. «Κάθε θέμα πρέπει να συζητηθεί εκ περιτροπής. Εάν για σας το εδαφικό είναι σημαντικό, για μας είναι η εκ περιτροπής», δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, που παραδέχτηκε πως δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος επειδή ακόμη υπάρχουν εμπόδια.


Ο Ακιντζί ανέφερε ότι η δική τους πρόταση τώρα είναι να υπάρξουν παράλληλες διαδικασίες, ωστόσο και σε αυτό παίρνουν αρνητική απάντηση. «Εάν δεν μπορεί να υπάρξει λύση, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας», είπε ο Τ/κ ηγέτης και κάλεσε τους επενδυτές και επιχειρηματίες που συμμετέχουν στη σύνοδο να επενδύσουν στα κατεχόμενα.
Οικονομικά «οφέλη» λύσης
Παράλληλα, ο κ. Ακιντζί μίλησε για τα οικονομικά οφέλη μιας λύσης, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές του θέσεις περί διοχέτευσης του φυσικού αερίου Κύπρου και Ισραήλ με αγωγό προς Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε πως η ‘νότια Κύπρος’, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει να κερδίσει πολλά από ένα περιβάλλον στο οποίο θα διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι θα ανοίξουν τα λιμάνια της Τουρκίας για τα κυπριακά πλοία, θα ανοίξει ο εναέριος χώρος της Τουρκίας, θα μπορεί να συνεργάζεται με μια χώρα των 80 εκατομμυρίων.
Οι προϋποθέσεις της Άγκυρας
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός της κατοχικής χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ έσπευσε να ξεκαθαρίσει τις προϋποθέσεις λύσης για την Άγκυρα, τονίζοντας πως η ε/κ πλευρά θα πρέπει να αποδεχθεί τη διαιώνιση του συστήματος των εγγυήσεων αλλά και την εκ περιτροπής προεδρία.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως «η Τουρκία επιθυμεί περισσότερο από όλους μια λύση που βασίζεται στην εκ περιτροπής προεδρία», προσθέτοντας: «Ωστόσο, η άλλη πλευρά (η ε/κ) απέφυγε τις ευθύνες της. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της λύσης, αυτό που φέρει σημασία για εμάς είναι το εξής: Οι Κύπριοι αδελφοί μας να μη βιώσουν εκ νέου την καταστροφή που αντιμετώπισαν τις δεκαετίες '60 και '70. Γι' αυτόν τον λόγο οι τουρκικές εγγυήσεις είναι η προϋπόθεση αυτής της συμφωνίας».
Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί Γιλντιρίμ
Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε την Τουρκία ότι ξεπουλά την Κύπρο και θέλει να μειώσει τα εδάφη στα κατεχόμενα από 37% στο 29,2%. Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Κιλιτζιάρογλου προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν επεμβαίνει για να πάρει τις 18 βραχονησίδες από την Ελλάδα, οι οποίες ισχυρίζεται ότι είναι τουρκικές.


«Οι βραχονησίδες είναι δικές μας. Ακούμε τον κόκορα όταν κράζει. Υπάρχει ελληνική σημαία, είναι σε κατάσταση κατοχής. Ο εθνικισμός δεν χάνεται από τη γλώσσα τους, λένε για τη Λωζάννη, τα εδάφη μας μειώθηκαν, λένε. Κάτω από τη μύτη μας χάσαμε 18 βραχονησίδες. Και τώρα ρωτάω τον κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ. 'Θα πάρεις πίσω τις 18 βραχονησίδες ή δεν θα τις πάρεις'; 'Είσαι εθνικιστής ή δεν είσαι';


Στην Κύπρο αυτήν τη στιγμή η ‘ΤΔΒΚ’ έχει 37% των εδαφών. Θέλουν να τα μειώσουν στο 29,2%. Θέλουν να πουλήσουν την Κύπρο. Εμείς τους ρωτάμε: 'Εκείνο το νησί είναι δικό μας'; 'Ναι', λένε. 'Σε εκείνες τις βραχονησίδες πρέπει να κυματίζει η σημαία μας'; 'Ναι', λένε. 'Αλλά εκεί υπάρχει η σημαία της Ελλάδας. Γιατί δεν επεμβαίνετε'; λέμε. Και μας απαντάνε: 'Έχουμε πιο σημαντική δουλειά, έχουμε έναν αρχηγό και προσπαθούμε να του βρούμε κάθισμα', ανέφερε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Στην Κύπρο ο Μπόρις
ΑΠΟ χθες το βράδυ βρίσκεται, στο μεταξύ, στην Κύπρο ο νέος επικεφαλής της βρετανικής Εξωτερικής Πολιτικής Μπόρις Τζόνσον. Επίκεντρο των επαφών του θα είναι όπως είναι αναμενόμενο το Κυπριακό και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από όλες τις πλευρές για επανέναρξη των συνομιλιών.


Αρχικά ο κ. Τζόνσον θα έχει ενημερωτική συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ακολούθως αναμένεται να μεταβεί στα κατεχόμενα προκειμένου να συναντηθεί και με τον Μουσταφά Ακιντζί.