Ενέργεια

«Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε»

Σε πλήρη συντονισμό με τη Λευκωσία η Αθήνα, η οποία συνεχίζει να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις
Μπορεί να γίνει ανεκτή η παραμονή αριθμού του τουρκικού στρατού για μια πολύ συγκεκριμένη «μικρή μεταβατική περίοδο», χωρίς να θεωρούνται μέρος των εγγυήσεων, δήλωσε ο Μαυρογιάννης

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη των συνομιλιών και για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό παρουσιάστηκε ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, τονίζοντας πως προσπάθεια της ε/κ πλευράς είναι «να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της λύσης». Μιλώντας σε εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Κύπριος Πρέσβης επεσήμανε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν δεν συνοδευτεί με ανάλογη αλλαγή της στάσης της Τουρκίας.


«Το ζήτημα σήμερα δεν είναι καλή ή κακή λύση του Κυπριακού. Το ζήτημα είναι λύση ή μη λύση. Εάν υπάρξει λύση θα είναι καλή», είπε ο κ. Μαυρογιάννης, κάνοντας λόγο για καλλιέργεια υπεραισιοδοξίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού, όπως είπε, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε ουσιαστικά ζητήματα.


Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ, τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της τ/κ πλευράς να διασυνδέσει το ζήτημα του εδαφικού με το θέμα των εγγυήσεων, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό.


«Δεν μπορεί το εδαφικό να γίνεται «όμηρος» της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ούτε και τα δύο θέματα μπορούν να συνδέονται», δήλωσε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές εγγυήσεις από τον κατακτητή;».
Εναλλακτικές για ασφάλεια
Σύμφωνα με τον Ε/κ διαπραγματευτή, η πλευρά μας αντιπρότεινε εναλλακτικές λύσεις που σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και το Σ.Α. του ΟΗΕ, προκειμένου να ικανοποιηθεί το υποκειμενικό αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι Τ/κ αλλά και οι Ε/κ. «Όμως, επειδή ακριβώς οι Τούρκοι νιώθουν ότι εμείς δεν έχουμε περιθώρια στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, για να μας εκβιάσουν κρατούν όμηρο το εδαφικό και μας λένε:


'Θέλετε να πάρετε πίσω εδάφη; Για να πάρετε πίσω εδάφη θα πρέπει να δεχθείτε ένα σύστημα εγγυήσεων, όπως εμείς το επιζητούμε», πρόσθεσε ο κ. Μαυρογιάννης, σημειώνοντας ότι αυτό κυριάρχησε τις τελευταίες μέρες και έφερε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.
Κάμψη τουρκικής αδιαλλαξίας
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την ελπίδα να καμφθεί τελικά η τουρκική αδιαλλαξία, υπογραμμίζοντας: «Δεν λέω και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε, δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο, μακάρι να υπάρξει λύση, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να υπάρξει». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θα επιβιώσει και χωρίς λύση του Κυπριακού, ενώ η δική μας προσπάθεια εστιάζει στο να δημιουργηθεί μια νέα ευνοϊκή κατάσταση όπου η πλάστιγγα να γείρει υπέρ της λύσης.
Αποχώρηση στρατευμάτων
Αναφορικά με το ζήτημα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων τόνισε πως, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, η ε/η πλευρά μπορεί να ανεχτεί την παραμονή ενός ορισμένου αριθμού δυνάμεων για μια πολύ συγκεκριμένη «μικρή μεταβατική περίοδο», χωρίς ωστόσο αυτές να θεωρούνται μέρος των εγγυήσεων.


Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι τη δεκαετία του ́60 η παρουσία στο νησί της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΚΔΥΚ ήταν απόρροια της συνθήκης συμμαχίας για την προστασία της Κύπρου από έξωθεν απειλή, κι όχι μέρος της Συνθήκης Εγγυήσεων, πόσω μάλλον σήμερα να ζητείται κάτι τέτοιο τώρα από την άλλη πλευρά, έπειτα από αυτά που έχουν συμβεί. «Προς Θεού. Είναι δυνατόν να δεχτούμε στρατιωτική παρουσία, δυνάμει των εγγυήσεων στον τόπο μας;» διερωτήθηκε ο κ. Μαυρογιάννης.
Στηρίζει η Αθήνα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε χθες τη σταθερή της στήριξη στην προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών στην Κύπρο, παρά τις δυσκολίες. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε σταθερό συντονισμό και επαφή με την κυπριακή, με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.