Ενέργεια

Στρουθοκαμηλισμοί για την Πύλα

Δεν ήταν ενημερωμένη η Ε/κ ομάδα της Τεχνικής Επιτροπής για την εγκληματικότητα
Προσεκτικά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη η κοινή επιχείρηση της Κυπριακής Αστυνομίας με την «αστυνομία» των κατεχομένων τονίζουν τα κόμματα, που κάνουν λόγο για απαράδεκτους χειρισμούς

Κορυφώθηκαν χθες οι αντιδράσεις αναφορικά με την επιχείρηση «παράνομα καζίνα» στην Πύλα που διεξήγαγαν από κοινού οι Αστυνομικές Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παράνομη «αστυνομία» των κατεχομένων. Με ανακοινώσεις τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για απαράδεκτους χειρισμούς από την Κυβέρνηση και την Αστυνομία, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξε καμιά συνεργασία με την κατοχική «αστυνομία».


Πάντως, η ώρα και ο τρόπος διεξαγωγής της επιχείρησης δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το γεγονός ότι η ταυτόχρονη δράση της Κυπριακής Αστυνομίας και των κατοχικών «αστυνομικών» «αρχών» ήταν συντονισμένη και προσχεδιασμένη.


Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος της ε/κ Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την εγκληματικότητα Αντρέας Καπαρδής, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή της Κατερίνας Χριστοφίδου «Όλα στο φως», στο «Ράδιο Πρώτο», δήλωσε πως σε καμία περίπτωση η Επιτροπή δεν ήταν εμπλεκόμενη στην όλη επιχείρηση, ούτε ο ίδιος έτυχε να ενημερωθεί για τη διεξαγωγή της.
«Ισχύουν οι νόμοι της Κ.Δ.»
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μυτίδης ανέφερε πως, παρά το γεγονός ότι στο χωριό η αστυνόμευση από το 1974 γίνεται από τα Ηνωμένα Έθνη, εντούτοις, δεν έπαψαν ποτέ να ισχύουν οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορεί ο καθένας να ανοίγει οποιαδήποτε επιχείρηση χωρίς να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες.
Μεταξύ άλλων, ο κοινοτάρχης πρόσθεσε ότι, μετά την επιχείρηση της Αστυνομίας για «ξήλωμα» των παράνομων καζίνων, «όλα φαίνεται να είναι ομαλά και στην κοινότητα επικρατεί απόλυτη ηρεμία. Το ευτύχημα είναι ότι η όλη επιχείρηση της Αστυνομίας ολοκληρώθηκε χωρίς να διαταραχθεί η αρμονική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων».
Αντιφατικές δηλώσεις
Η ΕΔΕΚ έκανε λόγο για αντιφατικές δηλώσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Τεχνική Επιτροπή για την εγκληματικότητα, που αφήνουν ερωτηματικά ως προς τον τρόπο που έδρασε η Κυπριακή Αστυνομία. «Διερωτόμαστε εάν η Κυπριακή Αστυνομία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι δικές μας Αρχές να μην προβαίνουν σε ενέργειες που αποτελούν έμμεση ή άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους», αναφέρει ανακοίνωση του Κόμματος.
Ζητεί εξηγήσεις η Θεοχάρους
Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Τ/κ Συμπροέδρου της Τεχνικής Επιτροπής για την εγκληματικότητα Χακί Τζελάλ Ονέν, που δήλωσε πως «το να λέει κάποιος ότι η επιχείρηση δεν ήταν κοινή, είναι σαν να κλείνει τα μάτια του στην πραγματικότητα», η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους σημείωσε: «Αυτό είναι κάτι που φαίνεται και από δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, δεν είναι κάτι το οποίο αμφισβητείται.


«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης -τόνισε- συνεχίζει να κλείνει τα μάτια και να τονίζει, με δηλώσεις του, ότι δεν είχε καμιά συνεργασία η Αστυνομία Κύπρου με την «αστυνομία» του ψευδοκράτους». «Ζητούμε εξηγήσεις για το εν λόγω περιστατικό», είπε η κυρία Θεοχάρους και πρόσθεσε: «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Αστυνομία και κατ’ επέκταση η Κυπριακή Κυβέρνηση προέβησαν σε απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες, οι οποίες συνιστούν αναγνώριση του ψευδοκράτους, σε μια κρίσιμη στιγμή για το Εθνικό μας ζήτημα».
Πολλά τα ερωτηματικά
Η επιχείρηση για την εξάρθρωση των καζίνων στην Πύλα, ενώ ήταν αναγκαία και χρήσιμη, άφησε πολλά ερωτηματικά πίσω της, ανέφερε το κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, προσθέτοντας πως την υπόθεση έκανε ακόμα πιο θολή η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νικολάου, πως «η επιχείρηση έδειξε ότι ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη, γεγονός που πιστοποιεί πως, πιθανότατα, έχουν δίκιο στα κατεχόμενα ότι ήταν ενορχηστρωμένη εδώ και δύο χρόνια, υπό την αιγίδα των ΗΕ. Συνεπώς, υπάρχει θέμα αξιοποίησης της επιχείρησης από το ψευδοκράτος», καταλήγει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.
Πανηγυρίζουν στα κατεχόμενα
Την ίδια ώρα, χθες, δύο από τις πέντε τ/κ εφημερίδες -η «Κίπρις» και η «Γενί Ντουζέν»- έκαναν λόγο για ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση στην Πύλα ενάντια στον παράνομο τζόγο, ενώ οι άλλες τρεις, «Αφρίκα», «Χαλκίν Σεσί» και «Χαβαντίς» έγραψαν για κοινή επιχείρηση. Σύμφωνα με την «Κίπρις», δυνάμεις από την τ/κ «αστυνομία» και την ε/κ Αστυνομία πραγματοποίησαν, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, ταυτόχρονη επιχείρηση, που διήρκησε δυόμισι ώρες, σε 8 παράνομα καζίνα της περιοχής.


Πληροφορίες της εφημερίδας σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως ο ιδιοκτήτης ενός καζίνου, ο Σιεφίκ Μαργκιλί, πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα με το κυνηγητικό του όπλο, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από την τ/κ «αστυνομία» και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση στον λαιμό. Κατά την επιχείρηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην κατοχή του Μαργκιλί βρέθηκαν επίσης όπλα, σφαίρες και μαχαίρια, γεγονός το οποίο -σύμφωνα με τον «αναπληρωτή εισαγγελέα» Χασάν Μποσνάκ- δίδει στην υπόθεση μια πιο σοβαρή διάσταση.


Ο Τ/κ κοινοτάρχης της Πύλας Νεζντέτ Ερμετάλ είπε ότι δεν είχε ιδέα για την επιχείρηση και το θέμα είναι υπεράνω από την αρμοδιότητα της τοπικής εξουσίας, αποφεύγοντας να κάνει άλλο σχόλιο. Σύμφωνα με την «Κίπρις», οι κάτοικοι του μικτού χωριού που γνώριζαν για τα παράνομα τυχερά παιχνίδια εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, επισημαίνοντας ότι αυτή η επιχείρηση για πρώτη φορά είχε μεγάλο αριθμό ανδρών και άργησε πολύ να γίνει. Κάλεσαν δε τους ηγέτες να επικεντρωθούν στα προβλήματα της Πύλας και να τα λύσουν.