Προς ένα προαναγγελλόμενο ναυάγιο στο Mont Pelerin;

Σε μια διαπραγμάτευση, οι καλές προθέσεις και η εκφραζόμενη βούληση για λύση είναι χωρίς αντίκρισμα, όταν ο απέναντι συνομιλητής απαιτεί την παράδοση και την υποταγή σου. Υποτίθεται ότι η προψεσινή διακαναλική του Προέδρου Αναστασιάδη στόχευε στην ενημέρωση του λαού. Πόσο διαφωτίστηκαν οι πολίτες από έναν Πρόεδρο που λίγο αργότερα διαψευδόταν από τον κατοχικό φίλο του; Άλλα ο Ν. Αναστασιάδης και ακριβώς αντίθετα ο εγκάθετος της Τουρκίας. Χειρότερα: Κατ' επανάληψη, ο υποτελής της κατοχής διάψευσε τον Ν. Αναστασιάδη. Ακόμα και για την επιχείρηση στην Πύλα, ο Ακιντζί διέψευσε και ξεσκέπασε τον αρμόδιο Υπουργό και την Κυβέρνηση, που ήδη λειτουργεί ως εάν να καταλήξαμε σε ομοσπονδιακή λύση! Ιδού τι είπε, ενδεικτικό των ψευδών που ο Πρόεδρος και η Κυβέρνησή του νομίζουν ότι ταΐζουν τους πολίτες:


«Έχουμε απέναντί μας έναν υπουργό Δικαιοσύνης που δεν μπορεί να πει ότι κάναμε μαζί μια αστυνομική επιχείρηση. Αποφεύγουν και φοβούνται να πουν ότι είχαμε μαζί μια συνεργασία». Ποιον να πιστέψουμε, τελικά; Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να πιστέψουμε τους Τούρκους, που εδώ και δεκαετίες αποκαλύπτουν όσα δικοί μας ηγέτες αποδέχονται ή παραχωρούν ή εκχωρούν στους Τούρκους, αλλά περιπαίζουν χοντρά τους Έλληνες. Τι λεγόταν από πλευράς Κυβέρνησης πριν από το Mont Pelerin; Ότι Αναστασιάδης και εγκάθετος θα συζητήσουν μόνο το εδαφικό. Ποια είναι η πραγματικότητα; Θα συζητήσουν το εδαφικό, το περιουσιακό και όλα τα άλλα εκκρεμούντα θέματα. Κατά τα άλλα, Αναστασιάδης και υποτελής μεταβαίνουν στην Ελβετία με τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις. Ο Πρόεδρος αναφέρεται σε συγκλίσεις και συναντιλήψεις που δεν ταυτίζονται με εκείνες που προτάσσει ο εγκάθετος της Άγκυρας.


Ο Ν. Αναστασιάδης τα μάσησε ξανά για τη Μόρφου. Αφού ενέπαιξε χοντρά τους Μορφίτες, έκανε πίσω για να επανέλθει προψές λέγοντας πως μέσα στις εδαφικές αναπροσαρμογές πρέπει να περιλαμβάνεται και η Μόρφου. Αλλ’ ήδη οι Τούρκοι ενθυλάκωσαν την πρότασή του για ομοσπονδιακό καθεστώς για τη Μόρφου και την περιφέρουν, όπως ο κατοχικός Ταλάτ. Τι σημαίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις; «Πρόοδος δεν είναι μόνο τα κριτήρια», είπε, «είναι και ο χάρτης που αποτυπώνει αυτά που διασφαλίζονται μέσα από τα κριτήρια». Συνεπώς, πρόσθεσε, «για να υπάρξει επόμενο βήμα, είτε αυτό λέγεται πολυμερής είτε άλλως πως, θα πρέπει να υπάρξει και μια σχετική πρόοδος». «Και επειδή αναφέρονται στην πολυμερή λέγω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτώ ημερομηνία πολυμερούς συναντήσεως αν δεν υπάρξει πρόοδος ή, ιδιαίτερα, συνέπεια σ' αυτά που έχουν συμφωνηθεί», σημείωσε.


Τι απαντά ο εγκάθετος της κατοχής; Απαιτεί εκ περιτροπής προεδρία, την οποία ο Ν. Αναστασιάδης απορρίπτει. Θεωρεί ως συμφωνημένο ότι όλοι οι έποικοι θα παραμείνουν και θα καταστούν Ευρωπαίοι πολίτες! Αξιώνει συγκεκαλυμμένα βέτο σε κάθε απόφαση. Επιμένει σε μεταφορά του κυπριακού αερίου μέσω Τουρκίας. Επιμένει σε πενταμερή για το θέμα των εγγυήσεων και μετά να καταθέσει χάρτη για πιθανές εδαφικές αναπροσαρμογές. Επιμένει σε εγγυήσεις της Τουρκίας διότι δεν επιθυμεί, λέγει, να περάσει ξανά το ’63 και τα 13 σημεία Μακαρίου! Λέγει, όμως, και κάτι απείρως σημαντικό: «Την πρώτη μέρα της λύσης δεν θα υπάρχει η αναμενόμενη ασφάλεια, είναι σταδιακά τα πράγματα. Θέλουμε να δούμε σιγά-σιγά ότι η λύση εδραιώνεται». Σιγά-σιγά αλλά με παραμονή Αττίλα.


Είναι εμφανές ότι μέγα χάσμα υπάρχει στις θέσεις των δύο πλευρών. Αναστασιάδης και εγκάθετος διατυπώνουν τελείως διαφορετικές θέσεις στα μέγιστα και κρίσιμα ζητήματα, αυτά δηλαδή που ενδιαφέρουν περισσότερο την ελληνική πλευρά. Διαφωνούν ακόμα και σε αυτά που ισχυρίζονται ότι... συμφώνησαν! Διαφορετικές αντιλήψεις, αντίθετες αναγνώσεις, συγκρουόμενες συγκλίσεις. Ακόμα και για το κόστος της λύσης που αναζητείται σε πέλαγος θολούρας. Ενώπιον αυτών των εμφανών αδιεξόδων και ενός ήδη προαναγγελλόμενου ναυαγίου, κάθε σκεπτόμενος πολίτης διερωτάται πού υπάρχει ελπίδα για επίλυση, επιτέλους, του Κυπριακού, όταν οι προθέσεις των Τούρκων και δη του σουλτάνου είναι αδίστακτα ξεκάθαρες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ποιο είναι το σχέδιο Β' του Ν. Αναστασιάδη; Ποια είναι η δική του στρατηγική; Δεν φαίνονται να υπάρχουν...