Ενέργεια

Η ώρα της αλήθειας έφτασε…

Η καρδιά του Κυπριακού χτυπά από σήμερα μέχρι την Παρασκευή στο Μον Πελεράν
Αναστασιάδης και Ακιντζί αρχίζουν τις εντατικές διαπραγματεύσεις με τις εκκρεμότητες των τεσσάρων κεφαλαίων Οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διακυβέρνησης και Περιουσιακού

Στο Μον Πελεράν της Ελβετίας παίζεται από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή το μέλλον των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Το παρών του, στην έναρξη των απευθείας συνομιλιών με επίκεντρο το εδαφικό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα δώσει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη της διαδικασίας στις 11.00 το πρωί.


Η παρουσία του κ. Μουν, αν και θα περιοριστεί στο τελετουργικό κομμάτι της διαδικασίας, εντούτοις έχει τη δική της βαρύνουσα σημασία, καθώς ο ξένος παράγοντας επενδύει πολλά στη μετάβαση των συνομιλιών στο επόμενο στάδιο.
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, πριν αποχωρήσει χθες για το Μον Πελεράν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε: «Μεταβαίνω σήμερα στην Ελβετία με αποφασιστικότητα, καλή θέληση και την αναγκαία βούληση, έχοντας κατά νουν ότι η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, αλλά και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κυπριακού λαού».


Το Σάββατο, πριν από την μετάβασή του στην Ελβετία, ο εγκάθετος της τουρκικής κατοχής πραγματοποίησε ενδιάμεση στάση στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, οι δυο άντρες συμφώνησαν στη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της διακαναλικής διάσκεψης Τύπου, ο Μουσταφά Ακιντζί εξήγησε ότι τις δυο πρώτες μέρες στο Μον Πελεράν, θα συζητήσει με τον κ. Αναστασιάδη όλα τα θέματα από τα ήδη συζητηθέντα 4 κεφάλαια, στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, η σύσταση και ο τρόπος λήψης αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο, το περιουσιακό και κ.ά.


Ακολούθως, οι δυο ηγέτες θα μπουν στη συζήτηση του Εδαφικού, μια συζήτηση η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσει από τη συμφωνία επί των κριτηρίων. Δεν αποκλείεται να γίνει επιπλέον μια ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Η ομάδα του Προέδρου
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τον κ. Αναστασιάδη θα πλαισιώνουν, πέραν του Διαπραγματευτή και στενών του συνεργατών, οι ακόλουθοι:
Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης, Σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας και συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Παναγιώτης Δημητρίου, Επικεφαλής της Ομάδας Στήριξης του Διαπραγματευτή. Νίκος Κλεάνθους και Τουμάζος Τσελεπής, Μέλη της Ομάδας Στήριξης του Διαπραγματευτή. Νικόλας Κυριάκου εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό. Ανδρέας Χατζηράφτης, Αναπληρωτής Πρώτος Κτηματολογικός Λειτουργός.


Χθες το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πολύωρη συνάντηση με τη διαπραγματευτική του ομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκαν οι τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές ενόψει των διαπραγματεύσεων.
Οι ελπίδες της ΕΔΕΚ
Στις τελευταίες συστάσεις και προειδοποιήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προέβησαν χθες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε μήνυμά της η ΕΔΕΚ εκφράζει την ελπίδα ότι τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και οι συνεργάτες του συναισθάνονται τις τεράστιες ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνουν έναντι του κυπριακού λαού και ειδικά των Ελλήνων της Κύπρου. «Η έξαρση των προκλητικών δηλώσεων του κ. Ακιντζί με κλιμάκωση διεκδικήσεων, όπως αυτές διατυπώθηκαν χθες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας».
Αφόρητες οι πιέσεις
Σε γραπτή της δήλωση, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους αναφέρει πως τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι σύμβουλοι που τον συνοδεύουν είναι άπαντες φανατικοί υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν και της άμεσης λύσης.


«Μέχρι πρόσφατα ο Πρόεδρος επέμενε, ακόμη και στην τηλεοπτική συνέντευξή του, ότι θα συζητήσει μόνο το εδαφικό σε συνάρτηση με το περιουσιακό -αυτό δήλωσε και στο Εθνικό Συμβούλιο- και αν καθίστατο ανάγκη και τις εκκρεμότητες από τις υπερεντατικές των τελευταίων εβδομάδων.
Σήμερα ανακοινώνει ότι θα συζητήσει και θέματα ασφαλείας. Δηλαδή ακολουθείται πιστά ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη που ανακοινώθηκε από τον Ακιντζί, ο οποίος «εκνευρίστηκε» όταν δεν τον ανακοίνωσε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε προσθέτοντας: Εκτός Κύπρου πάντα οι πιέσεις είναι αφόρητες. Εκτιμώ ότι επίκειται η αποδοχή πενταμερούς και άμεση κατάθεση συμφωνίας»!
Αρνητικά τα μηνύματα των Τούρκων
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι, ενώ προχωρούμε προς τις συνομιλίες της Ελβετίας, οι Τούρκοι εξακολουθούν να εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα.


«Η δήλωση για την εκλιπούσα Δημοκρατία στο συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και η κοινή διακήρυξη Ερντογάν και Ακιντζί για παραμονή των εγγυήσεων και των στρατευμάτων, αποδεικνύουν τη γραμμή που θα ακολουθήσουν οι Τούρκοι στις συνομιλίες της Ελβετίας για την επίλυση του Κυπριακού», είπε, καλώντας την κυπριακή ηγεσία να επιμένει σε κόκκινες γραμμές, όταν οι αντίπαλοι είναι τόσο σκληροί στη διαπραγμάτευση.


«Η διαλλακτική στάση οδηγεί σε υποχωρήσεις», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι δεν θα αναγκαστούμε να συρθούμε σε πενταμερή διάσκεψη, αλλά οι Τούρκοι θα αναγκαστούν να δώσουν τις προτάσεις στους στο εδαφικό και τουλάχιστον να επιστρέψουν εδάφη που θα συμπεριλαμβάνουν επιστροφή περισσότερων προσφύγων.
Υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις
Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», αναφορικά με το αποτέλεσμα της προχθεσινής ενημέρωσης στις υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου που έγινε στο Προεδρικό, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου δήλωσε πως δεν υπάρχουν σοβαρές συγκλίσεις στα σοβαρά θέματα του κάθε κεφαλαίου. «Όσες συγκλίσεις όμως επιτεύχθηκαν είναι κυρίως μετά από υποχωρήσεις της δίκης μας πλευράς», είπε χαρακτηριστικά.


Σχετικά με τη συνέχιση των συνομιλιών στην Ελβετία, ο κ. Αποστόλου επεσήμανε πως ξεκινήσαμε από το ότι θα δοθούν χάρτες, μετά πήγαμε στα κριτήρια και τις τελευταίες ώρες αποδεικνύεται πως το επίκεντρο της συζήτησης δεν θα είναι το εδαφικό. «Παρ' όλο που εκφράσαμε τις ανησυχίες μας εδώ και καιρό, ακόμη και σήμερα καλούμε τον κ. Αναστασιάδη να σταθεί σε θέσεις αρχών.


Να απαιτήσει, εκτός από τη συζήτηση των κριτηρίων, και την παρουσίαση χάρτη από την Τουρκία. Εκεί θα διαφανούν και θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της», είπε προσθέτοντας: «Εκτός από τις ανησυχίες μας, έχουμε καταθέσει στον Πρόεδρο συγκεκριμένες προτάσεις. Στόχος μας είναι να τον βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία».
Αντίθετο το ΕΛΑΜ στις συνομιλίες
Τέλος, το ΕΛΑΜ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του για τις συνομιλίες στην Ελβετία, τονίζοντας ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας και συγκεκριμένα η εκ νέου αναφορά σε εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης, για να καταγγελθεί η Τουρκία και να αδράξουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε στρατηγική στο Κυπριακό.


«Δυστυχώς, ακόμα μια φορά, οι φόβοι και οι ανησυχίες μας δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα να έχουμε υποπέσει σε ακόμα μια οδυνηρή υποχώρηση και να ριψοκινδυνεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα κάτω από τις πιέσεις που θα υποστούμε στο Μον Πελεράν», καταλήγει η ανακοίνωση.