Ενέργεια

Βουτιά στα βαθιά από σήμερα

Τα κριτήρια του εδαφικού αναμένεται να συζητήσουν σήμερα και αύριο οι Αναστασιάδης-Ακιντζί
Η τ/κ πλευρά δεν θεωρεί αυτοδίκαιη την επιστροφή προσφύγων μετά τη λύση του Κυπριακού, στις υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχές. Διαφορές και στις αγοραίες αξίες των περιουσιών

Στα δύσκολα μπαίνουν από σήμερα οι διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, με τους δυο ηγέτες να θέτουν επί τάπητος τα κριτήρια του εδαφικού. Η συζήτηση, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί και αύριο Πέμπτη.


Κατά την πρώτη χθεσινή συνάντηση έγινε προπαρασκευή για τη συζήτηση που θα ξεκινήσει σήμερα επί των κριτηρίων για το εδαφικό, η οποία χαρακτηρίζεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως crash test σε ό,τι αφορά τις προθέσεις με τις οποίες ήλθε στην Ελβετία η τουρκοκυπριακή πλευρά.


Οι ηγέτες ξανασυναντήθηκαν στις 17.30-20.00 τοπική ώρα, για να συζητήσουν τα θέματα συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα συνεχίσουν τη συζήτηση επί θεμάτων που είχαν συζητήσει τη Δευτέρα το απόγευμα σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. και την οικονομία. Τον Πρόεδρο πλαισίωναν οι Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης.
Η ιεράρχηση της Λευκωσίας
Έγκυρες πηγές, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, επανέλαβαν πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ιεραρχεί ως σημαντικότερο κριτήριο τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, ενώ ανέφεραν ως δεύτερο κριτήριο τα ποσοστά εδάφους των συνιστωσών πολιτειών.


Οι ίδιες πηγές επανατόνισαν τη σημασία τού να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, τα οποία στη συνέχεια να αποτυπωθούν σε χάρτη. Σημείωσαν, εξάλλου, πως κατά τη συζήτηση δεν αναμένεται να γίνουν αναφορές σε τοπωνύμια, αλλά στα ποσοστά εδάφους των πολιτειών, καθώς και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα επιτρέψει διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας.
Σύσκεψη και αμερικανικές εκλογές
Κατά τις 8 χθες βράδυ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποίησε σύσκεψη με τους συνεργάτες του που τον συνοδεύουν στην Ελβετία για να τεθεί ενώπιόν του το έγγραφο που ετοίμασαν γι' αυτόν σε ό,τι αφορά τα κριτήρια του εδαφικού και να γίνει προετοιμασία για τη σημερινή συνάντηση με την τ/κ πλευρά.


Μισή ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε δείπνο, στο οποίο προσκλήθηκαν οι ηγέτες, ενώ στη συνέχεια όσοι από τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες το επιθυμούν, θα μπορούν να παρακολουθήσουν από τηλεοράσεως, από κοινού, στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούνται οι συνομιλίες, τις εξελίξεις που αφορούν τις αμερικανικές εκλογές.
Οι πρώτες διαφορές
Πάντως, κατά τη χθεσινή πρώτη πρωινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, συζητήθηκαν ζητήματα που δεν συνδέονται άμεσα με το εδαφικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του Συγκροτήματος στην Ελβετία, Χρίστου Χαραλάμπους, ένα από τα ζητήματα ήταν και η αυτοδίκαιη επιστροφή προσφύγων μετά τη λύση του Κυπριακού, στις υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχές.


Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι αυτοδίκαιη αλλά υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εμπίπτει σε περιορισμούς όπως και η επιστροφή στις υπό τ/κ διοίκηση περιοχές. Επιπλέον δεν έχουν συζητηθεί τα ζητήματα Υπουργικού Συμβουλίου και λήψης αποφάσεων, καθώς έχει επιχειρηθεί διασύνδεσή τους με την εκ περιτροπής Προεδρία, κάτι που δεν αποδέχεται η ε/κ πλευρά.


Συζήτηση έχει γίνει και σε σχέση με την τιμή αποζημιώσεων, καθώς η αγοραία αξία τέθηκε υπό συζήτηση. Η τ/κ πλευρά ζητά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να επικρατήσει η αγοραία αξία του 1974 συν τον πληθωρισμό. Η ε/κ πλευρά ζητά να επικρατήσει αγοραία αξία με σημερινές τιμές.
Διεργασίες διαπραγματευτών
Πριν από την πρωινή συνάντηση για το περιουσιακό, η ομάδα που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ελβετικό θέρετρο είχε στις 07.30 σύσκεψη υπό την επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή για προετοιμασία ενός εγγράφου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο και έθεσε υπόψη του πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Ακιντζί.


Διαπραγματεύσεις για τα θέματα που αφορούν το περιουσιακό, καθώς και το θέμα της συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, συζήτησαν και οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, σε συνάντησή τους στις 15.00-17.00 τοπική ώρα χθες.
Πρόοδος στο κεφάλαιο οικονομία
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά την πρώτη συνάντηση της Δευτέρας υπήρξε κάποια πρόοδος, με την πιο σημαντική να αφορά θέμα του κεφαλαίου της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα την ευθύνη των ομόσπονδων πολιτειών σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, το θέμα θα παραπεμφθεί στους τεχνοκράτες για θέματα οικονομίας.


Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της Ε.Ε., οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για τάση προς συμφωνία που αφορά οικονομική πτυχή του κεφαλαίου αυτού. Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση είναι η συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Παρακολουθεί η Αθήνα
Τις εξελίξεις και τις συζητήσεις στο Μον Πελεράν παρακολουθεί πάντως στενά και η ελληνική Κυβέρνηση. Σε μια πρώτη ενημέρωση που έκανε προς τους πολιτικούς συντάκτες ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει τις συνομιλίες αυτές, επιθυμεί και στηρίζει την προσπάθεια για μια λύση βιώσιμη και δίκαιη με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού οφείλει να γίνει στον άξονα των ήδη δεδομένων διεθνών standards και όσων έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ. Και σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στη γνωστή της θέση για το θέμα των εγγυήσεων.
Ευχές Πολωνίας - Ιορδανίας
Την ευχή για επίλυση του κυπριακού ζητήματος για επανένωση της Κύπρου και για το καλό του κυπριακού λαού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, ο οποίος δέχθηκε πρόσφατα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πολωνία, Πέτρου Κέστορα.


Ο κ. Κέστορας επέδωσε τα διαπιστευτήριά του σε τελετή που έλαβεν χώραν στο Προεδρικό Μέγαρο «Belvedere στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που ακολούθησε την τελετή διαπιστευτηρίων, ο Πρόεδρος Duda υπογράμμισε τις φιλικές σχέσεις που συνδέουν τις δυο χώρες, εκφράζοντας την επιθυμία της Πολωνίας για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνσή τους και εξέφρασε την ευχή για επίλυση του κυπριακού ζητήματος για επανένωση της Κύπρου και για το καλό του κυπριακού λαού.


Ο κ. Πρέσβης ενημέρωσε τον Πολωνό Πρόεδρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία. Στο ίδιο πλαίσιο, την ευχή όπως υπάρξει θετική κατάληξη στη διαδικασία στο Μον Πελεράν εξέφρασε χθες και ο νέος Πρέσβης της Ιορδανίας στη Λευκωσία.


Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Ιορδανίας και πρώτο Πρέσβη του Βασιλείου με έδρα τη Λευκωσία, Mohamad .Sh. Elfayez. Κατά τη συνάντηση, ο Ιορδανός Πρέσβης εξέφρασε την ευχή για επιτυχή κατάληξη της εν εξελίξει διαδικασίας στο Μον Πελεράν της Ελβετίας και για τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Πιθανή η υποβολή χάρτη την Παρασκευή
Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές στο Μον Πελεράν, την Παρασκευή, ημέρα κορύφωσης των συνομιλιών, ενδέχεται να υποβληθεί χάρτης εκ μέρους της τ/κ πλευράς, σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία επί των «κριτηρίων αρχών», γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για συμφωνία όσον αφορά τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων, η ημερομηνία διεξαγωγής της οποίας θα καθοριστεί άπαξ μεταξύ των δύο ηγετών.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν χθες βράδυ το Sigma και το ΡΙΚ, κατά τη χθεσινή συνάντηση σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τη διαπραγμάτευση του περιουσιακού, αφού συζητήθηκαν ζητήματα που συνδέονται με το εδαφικό και τις εδαφικές αναπροσαρμογές.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν για πρώτη φορά δύο «νέες» κατηγορίες περιουσιών, που αφορούν αφενός ε/κ περιουσίες που θα επιστραφούν στην ε/κ πλευρά και, αφετέρου, περιουσίες που θα παραμείνουν υπό τ/κ διοίκηση.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκτιμάται ως ιδιαιτέρως σημαντική, αφού ανοίγει «παραγωγικά» τη συζήτηση του εδαφικού, ενώ είναι η πρώτη φορά που η τ/κ πλευρά εισήλθε σε μια τέτοιου είδους συζήτηση.
Να σημειωθεί ότι η πλευρά μας θεωρεί ως εκ των ων ουκ άνευ την υποβολή χάρτη, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα, επίσης, με καλά ενημερωμένες πηγές, κατά τη χθεσινή συνάντηση δεν τέθηκε επί τάπητος το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.
Στις 6μ.μ. (ώρα Κύπρου) άρχισε η δεύτερη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη, στην οποία συζητήθηκε εκ νέου το θέμα των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, γι' αυτό και στην ομάδα συμμετείχαν οι Πόλυς Πολυβίου, Τουμάζος Τσιελεπής και Κύπρος Χρυσοστομίδης.
Η ε/κ πλευρά κατέβαλε προσπάθεια να πείσει τον Μ. Ακιντζί ότι δεν χρειάζεται το βέτο των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις περιπτώσεις.