Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα;

Δύο ήταν οι μέγιστοι, μεταξύ άλλων, στόχοι της προσπάθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτον, η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των δημοκρατικών αρχών, αξιών της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου. Δεύτερον, η διασφάλισή της έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Σε αυτή την προσπάθεια, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι εξ Ελλάδος... «επισκέπτες», όπως υβριστικά και απαξιωτικά δήλωσε μόλις πρόσφατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Δεν θα αναλύσουμε σήμερα γιατί τόσα χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αξιοποίησε τη συμμετοχή της στην Ένωση όταν η κατοχική Τουρκία, χωρίς να είναι μέλος, αλώνιζε στους κοινοτικούς διαδρόμους και στα διάφορα φόρα της. Την 1η Δεκεμβρίου 2016, ο Ν. Αναστασιάδης, γελοιοποιώντας όλες τις δεσμεύσεις του και κατερειπώνοντας διαχρονικές κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς, δέχτηκε όλους τους τουρκικούς όρους: Πενταμερή, ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, διαγραφή και εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμερισμό της ΕΕ και του ΣΑ του ΟΗΕ.


Όταν την επομένη η νηφαλιότητα επανήλθε στον προεδρικό εγκέφαλο και μετά τις σκληρές και οργισμένες αντιδράσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων (πλην του θλιβερού κλακαδόρου ΔΗΣΥ) και του λαού, ο Ν. Αναστασιάδης αποδύθηκε, ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ, σε αναζήτηση στηριγμάτων που, ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ όφειλε να διασφαλίσει. Ο Πρόεδρος, ο ΥπΕξ και ο Κυβ. Εκπρόσωπος με απανωτές δηλώσεις επιχειρούσαν να διαβεβαιώσουν τους οργισμένους πολίτες ότι η ΕΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ ΠΡΕΠΕΙ να συμμετέχουν στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου. Αλλ’ η συμφωνία που ο -υπό το κράτος πανικού και φόβου- Πρόεδρος έκανε με τον εγκάθετο φίλο του δεν προνοεί για πολυμερή, αλλά για πενταμερή και ΑΝ χρειαστεί θα προσκληθούν και άλλα μέρη. Ο Ν. Αναστασιάδης και ο περίγυρός του αρπάχτηκαν από αυτήν την αναφορά και λένε ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΛΗΘΟΥΝ και άλλα μέρη και εννοούν την ΕΕ και το ΣΑ, συν η Κυπριακή Δημοκρατία.


Γιατί, όμως, δεν απαίτησε τη συμμετοχή τους τη θλιβερή νύχτα της 1ης Δεκεμβρίου 2016; Οι στήλες αυτές εδώ και πάρα πολλούς μήνες ήταν και είναι ξεκάθαρες: Σε πολυμερή διάσκεψη για την επίλυση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού ανυπερθέτως πρέπει να συμμετέχουν η ΕΕ, το ΣΑ, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι τρεις εγγυήτριες και οι δύο κοινότητες. Μόλις τώρα ο Πρόεδρος ανακάλυψε αυτήν την ύψιστη αναγκαιότητα. Προχθές συνήλθε η Ευρωπαϊκή Σύνοδος και στα συμπεράσματά της αναφέρεται σε «Κύπρο», όχι Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί; Ο Ν. Αναστασιάδης δεν θέλει να αντιληφθεί ότι στη διπλωματία κάθε λέξη, κάθε τελεία και κάθε κόμα ενέχουν σημασία και εκρηκτικότητα μεγατόνων. Μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιούνκερ, ανακοινώθηκε επίσημα ότι η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη της Γενεύης υπό τον Πρόεδρό της.


Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, αν ο Γιούνκερ θα είναι πραγματικά ενεργά συμμέτοχος στις διαπραγματεύσεις μέσα στην αίθουσα και όχι ως περιπλανώμενος παρατηρητής έξω από την αίθουσα, πίνοντας καφέ και αναμένοντας να τον καλέσουν να προσυπογράψει. Ο Ν. Αναστασιάδης δεκάδες φορές διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι, η λύση την οποία διαπραγματεύεται θα είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Ναι, αλλά, οι Τούρκοι δεν εννοούν όσα ο Πρόεδρος εννοεί τώρα. Απαιτούν η ΕΕ να παίζει τον ρόλο όπως ο Πίτερ Βαν Νούφελ, δηλ. απλού θεατή και παρατηρητή. Ποιος θα είναι, τελικά, ο ρόλος της ΕΕ στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου; Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.


Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι πολίτες απαιτούν από τον Ν. Αναστασιάδη να αξιώσει ενεργό και έμπρακτο ρόλο από την ΕΕ, και όχι απλού θεατή και παρατηρητή. Επίσης, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ να είναι παρόντα και, φυσικά και αυτονόητα, η Κυπριακή Δημοκρατία, εκπροσωπούμενη όχι με τον ΥπΕξ ή οποιονδήποτε άλλο παρά μόνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αντί, λοιπόν, προεδρικό και κομματικά, δημοσιογραφικά εξαπτέρυγα να πανηγυρίζουν πύρρειες «νίκες», ο Ν. Αναστασιάδης να διασώσει ό,τι ακόμα διασώζεται και να εμμείνει, έστω και τώρα, σε όσα τόσα χρόνια διακήρυσσε, αλλά με ασύγγνωστη ανευθυνότητα, επιπολαιότητα και ασέβεια προς κόμματα και πολίτες εξευτέλισε και κατερείπωσε.