Μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη…

Ο πλανήτης ζει πλέον καθημερινά υπό την εφιαλτική σκιά της τρομοκρατίας. Οι προψεσινές τρομοκρατικές ενέργειες σε τρεις πόλεις και ειδικά η δολοφονία του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Άγκυρα, σηματοδοτούν μια νέα έξαρση της δράσης τρομοκρατικών δρώντων και ιδιαίτερα ισλαμιστών. Τι σημαίνει η δολοφονία του Αντρέι Καρλόφ για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, για τη συριακή κρίση και την περιοχή μας;


Ήδη, η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν, πρώτον, χαρακτηρίσει τη δολοφονία ως τρομοκρατική πράξη. Δεύτερον, την έχουν στιγματίσει ως προσπάθεια υπονόμευσης των σχέσεων των δύο χωρών που τον τελευταίο καιρό σημειώνουν σταδιακή βελτίωση. Τρίτον, αυτή η βελτίωση, δήλωσαν οι ΥπΕξ Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, θα συνεχιστεί. Χθες πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για τη συριακή κρίση.
Ακριβώς, τη συριακή κρίση και την ανθρωπιστική τραγωδία και καταστροφή στο Χαλέπι επικαλέστηκε ο Τούρκος δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη ως αιτία για την εν ψυχρώ εκτέλεσή του. Η δολοφονία δεν θα επηρεάσει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, όπως η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους, πέρσι τον Νοέμβριο, δεν τις διέκοψε παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις.


Γιατί; Τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι βάσεις της στη Συρία παρακάμπτουν την κατάρριψη και τη δολοφονία. Και για έναν άλλο, κρίσιμης σημασίας, λόγο: Στηρίζοντας την Τουρκία, που βάλλεται και επικρίνεται πανταχόθεν, η Μόσχα επιδιώκει να την απομακρύνει, τουλάχιστον, από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και να της δώσει διέξοδο στην αντιπαράθεσή της με την Ευρώπη. Από την άλλη, η Άγκυρα εναγωνίως αναζητεί συμμάχους και στηρίγματα, ειδικά μετά το αποτυχόν πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Ποια ήταν η πρώτη χώρα που πρόσφερε υποστήριξη στον πανικόβλητο σουλτάνο; Η Ρωσία!
Η οικονομία της Τουρκίας διέρχεται κρίση και η τουρκική λίρα έγινε χώμα. Μόλις πρόσφατα, κατ ́ εντολήν του Ερντογάν, μαγειρεύτηκαν οι αριθμοί μιας οικονομίας που, εντούτοις, καλπάζει κατά κρημνόν. Ενώ, λοιπόν, οι σύμμαχοι της Τουρκίας και η ΕΕ την καταγγέλλουν για τις δικτατορικές, ισλαμοφασιστικές και αυταρχικές συμπεριφορές και πολιτικές του σουλτάνου, η Μόσχα του προσφέρει σωσίβιο, οικονομικό και πολιτικό.


Και για έναν άλλο λόγο: Θέλει την Τουρκία συνεργό στην επίτευξη ειρήνευσης στη Συρία, αφού είναι ξεκάθαρη η θέση ότι η Μόσχα δεν εμπιστεύεται τους Αμερικανούς. Μένει ο τρίτος της παρέας, το Ιράν. Η Τεχεράνη υποστηρίζει τον Άσαντ και την Χεζμπολλάχ, σύμμαχο της Δαμασκού, και διεκδικεί ρόλο και λόγο στη συριακή κρίση. Ο κοινός στόχος των τριών χωρών, παρακάμπτοντας τη Δύση, είναι να οδηγήσουν σε ειρήνευση την κατερειπωμένη χώρα με τους δικούς τους όρους.
Πώς θα αντιδράσουν ΗΠΑ, ΕΕ και Ισραήλ; Θα φανεί πολύ σύντομα, αφού οι όποιες αποφάσεις ληφθούν ή δράσεις αναληφθούν, επηρεάζουν αμεσότατα τα συμφέροντα και την ασφάλεια των πιο πάνω καθώς και της περιοχής. Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη δεν είναι μόνο ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και την Τουρκία για τον ρόλο τους στη Συρία.


Είναι, ακόμα, μία απόδειξη της εφιαλτικής δυνατότητας μεμονωμένων ατόμων, κατευθυνόμενων ή όχι, να υπονομεύουν με τρομοκρατικές πράξεις ισορροπίες και συμφέροντα, πολιτικές και κρατικές δράσεις. Οι τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία, ειδικά, επιβεβαιώνουν και μιαν άλλη διάσταση που αποκρύπτεται από τα ασφυκτικά ελεγχόμενα τουρκικά ΜΜΕ και αποσιωπάται σχεδόν πλήρως από τα ξένα ΜΜΕ:
Στην Τουρκία εδώ και ενάμισι σχεδόν χρόνο διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος με στόχο τους Κούρδους της χώρας, με προέκταση προς εκείνους της Συρίας και του Ιράκ. Ο εφιάλτης του σουλτάνου είναι η διαφαινόμενη πιθανότητα δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους με εδαφικόν ακρωτηριασμό της Τουρκίας.


Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη είναι μέρος του ακήρυκτου πολέμου τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων εναντίον της Τουρκίας - και συνακόλουθα της Ρωσίας ή και άλλων δυτικών χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, που εμπλέκονται στη συριακή κρίση. Ο Ρώσος πρέσβης δεν θα είναι το τελευταίο θύμα...