Ο εγκάθετος είναι ξεκάθαρος! Ο Ν. Αναστασιάδης;

Εδώ και 60 χρόνια οι Τούρκοι βροντοφωνάζουν τους κατ’ εναντίον μας στόχους τους. Είναι κρυστάλλινοι και ξεκάθαροι σε όσα σχεδιάζουν και βυσσοδομούν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τον Νιχάτ Ερίμ μέχρι σήμερα, τον εγκάθετο της κατοχής, Ακιντζί. Ναι, αυτός ο υποτελής που, από την πρώτη ημέρα της ανάδειξής του στην ηγεσία της τ/κ μειοψηφίας, δεν σταμάτησε να ψαλμωδεί τους αταλάντευτους κατακτητικούς στόχους εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Όμως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το συναγελαζόμενο ΔΗΣΑΚΕΛ ούτε ακούνε, ούτε θέλουν να καταλάβουν. Τόσο είναι το «σιασιάρισμά» τους και το γλείψιμο του σουλτάνου, με τον οποίο πιστεύουν, οι αφελέστατοι, ότι θα... λύσουν το Κυπριακό. Δεν τον ενοχλούν, δεν του απαντούν στις καθημερινές προκλήσεις και απειλές του αλλ’ εδαφιαίως γονυπετούν και τον ικετεύουν να συναινέσει σε λειτουργική και βιώσιμη λύση, στηριγμένη, λένε, στις αρχές και αξίες της Ευρώπης.
Χειρότερα: Ο δήθεν «σκληρός διαπραγματευτής» Αναστασιάδης, που στη διακαναλική απέρριπτε ηρωικά τις τουρκικές θέσεις, στο δείπνο της υποταγής υποχώρησε κατά κράτος και, χωρίς αιδώ και αξιοπρέπεια, αποδέχτηκε όλους τους τουρκικούς όρους, περιλαμβανομένης και της πενταμερούς.


Η απόρριψή της ήταν, ως γνωστόν, μία από τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς. Ο Ν. Αναστασιάδης όλες τις σάρωσε, τις διέλυσε και τις εξαφάνισε επειδή πανικοβλήθηκε, φοβήθηκε και έτρεμε μπροστά στην απειλή του σουλτάνου να προσαρτήσει τα κατεχόμενα και να πολιτογραφήσει 26.000 εποίκους.


Ποιος εμπιστεύεται έναν πανικόβλητο, έμφοβο και τρεμαλέο ηγέτη να διαπραγματεύεται ακόμα το παρόν και την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού; Κανείς! Τι παρατηρείται τον τελευταίο καιρό; Καθημερινά σχεδόν ο εγκάθετος της κατοχής και καρδιακός φίλος του Αναστασιάδη επιμένει στις γνωστές τουρκικές θέσεις.
Ακόμα μόλις προχθές, σε συνέντευξή του στον «Αλ Τζαζίρα» και ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, επαναδιατύπωσε τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς: Διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων. Παραμονή τουρκικών στρατευμάτων.
Επαναξιολόγηση του εγγυητικού συστήματος μετά από... 15 χρόνια (!). Εκ περιτροπής προεδρία. Ο υποτελής της κατοχής, Ακιντζί, χαρακτήρισε την εκ περιτροπής προεδρία ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για λύση, διαφορετικά, είπε, δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε δημοψήφισμα ούτε και λύση.


Επίσης αξιώνει διέλευση του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας και προϊδέασε τον Αναστασιάδη ότι ο χάρτης πιθανών εδαφικών αναπροσαρμογών, που ενδέχεται να παρουσιαστεί στη Γενεύη, θα είναι πάνω από το 29,2%. Και, φυσικά, επανέλαβε τη γνωστή θέση πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία, ενώ επέμεινε ότι η Ε.Ε. θα έχει ρόλο απλού παρατηρητή.
Η Τουρκία μίλησε ξανά διά στόματος του εδώ εγκαθέτου της. Θα ανέμενε κανείς πως στις απορριπτέες αυτές θέσεις, η αντίδραση της ελληνικής πλευράς θα ήταν άμεση, ξεκάθαρη και εξίσου κρυστάλλινη. Ο Ν. Αναστασιάδης δεν επιθυμεί να χαλάσει το... κλίμα. Δεν θέλει να απαντήσει στον σουλτάνο.


Αρνείται να δει την «κωλοσυρμαθκιάν της ερντογανικής κουφής». Καίγεται για συνομιλίες που οι Τούρκοι, με τις νέες αξιώσεις τους, έχουν ανατινάξει και κονιορτοποιήσει. Αλλ’ αφού οι Τούρκοι πάνε στη Γενεύη με αυτές τις θέσεις, οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν ήδη σε αδιέξοδο και τέλμα. Ούτε δημοψήφισμα ούτε λύση.


Οι Έλληνες της Κύπρου διερωτώνται και για κάτι άλλο: Γιατί ο Πρόεδρος δεν απαντά στον σουλτάνο; Οι νερόβραστες δηλώσεις του Αν. Κυβ. Εκπροσώπου και του Ν. Αναστασιάδη στέλνουν ευκρινές μήνυμα στον Ερντογάν ότι, όντως, οι Έλληνες είναι... κοτόπουλα!
Σε δηλώσεις του, χθες, στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσκεψης του στο στρατόπεδο «Ηλίας Παπακυριακού», και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της τ/κ πλευράς ότι χωρίς στρατό και εγγυήσεις δεν συζητούν για λύση του Κυπριακού, ο Ν. Αναστασιάδης είπε: «Αντιστρέφω τη θέση και λέω ότι με στρατούς και εγγυήσεις θα είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης». Απέφυγε να πει περισσότερα.


Γιατί; Γιατί δεν ξεκαθάρισε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς, όπως ο εγκάθετος φίλος του έκανε για εκείνες της τουρκικής πλευράς; Γιατί δεν διαμηνύει, επιτέλους, με καθαρότητα και αταλάντευτη ευκρίνεια ότι απορρίπτονται οι τουρκικές θέσεις; Γιατί δεν λέγει στους Τούρκους ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ποτέ η Κύπρος να γίνει προτεκτοράτο της Τουρκίας; Γιατί;