Η θωράκιση του αερίου και η διζωνική υπονόμευση

Η ενέργεια είναι ένα από τα πανίσχυρα όπλα της Κυβέρνησης και της ελληνικής πλευράς. Πρώτον, ανοίγει ευοίωνες προοπτικές ενεργειακής απεξάρτησης και αυτονόμησης της Κύπρου.


Δεύτερον, δίνει ενεργειακή ισχύ στην Κυπριακή Δημοκρατία και, σε συνεργασία με τη φίλη χώρα, το Ισραήλ, μπορεί να καταστούν οι ενεργειακοί αιμοδότες της Ευρώπης, με συνακόλουθο θετικό οικονομικό, πολιτικό και άλλο αντίκτυπο.


Τρίτον, και σπουδαιότερον, θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και αρπακτικότητας. Γράφουμε αυτά με αφορμή τον τρίτο γύρο αδειοδότησης εταιρειών για έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).


Το μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες και ειδικά προς την κατοχική Τουρκία και τους Τ/κ είναι ξεκάθαρο:Ανεξάρτητα από την όποια έκβαση των συνομιλιών για το Κυπριακό, η Λευκωσία συνεχίζει το ερευνητικό πρόγραμμα για το φυσικό αέριο.
Όπως και ο Υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, υπογράμμισε, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί κανονικά. Πρόσθεσε πως «άλλο είναι η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό και άλλο η στρατηγική για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ». Αυτήν την ορθή θέση οι στήλες αυτές αναλύουν και εξηγούν τα τελευταία χρόνια.


Όλα τα ΜΜΕ επισημαίνουν μία κρίσιμης σημασίας παράμετρο: Το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ κατακυρώθηκε στην ExxonMobil-Qatar Petroleum. Διευθύνων Σύμβουλος της μεγάλης αυτής πετρελαϊκής εταιρείας είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των Ην. Πολιτειών ,Ρεξ Τίλλερσον.


Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα δεδομένα; Πρώτον, μια γιγαντιαία εταιρεία πετρελαίων θα διεξαγάγει έρευνες για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ μας.


Δεύτερον, αυτός ο κολοσσός είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία, η όγδοη μεγαλύτερη στον κόσμο όσον αφορά έσοδα, και η μεγαλύτερη διεθνώς όσον αφορά δημόσια εταιρεία.
Με βάση στοιχεία του περιοδικού Fortune, το 2014 η ExxonMobil ήταν η δεύτερη πλέον επικερδής εταιρεία και η μεγαλύτερη από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών.


Τρίτον, η ExxonMobil αφ’ εαυτής είναι πανίσχυρη πολιτική και ενεργειακή θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέταρτον, αν σε αυτά προσθέσουμε την ιταλική ΕΝΙ και τη γαλλική Total, που η κοινοπραξία ENI-Total πήρε το θαλασσοτεμάχιο 6 και η ΕΝΙ το θαλασσοτεμάχιο 8, γίνεται ευκρινώς κατανοητή η τεράστια σημασία, ενεργειακή και πολιτική, της κατακύρωσης αυτών των θαλασσοτεμαχίων σε εταιρείες τριών ισχυρών και μεγάλων χωρών.


Ποιος συμφώνησε και ποιος υπέγραψε την κατακύρωση των τριών θαλασσοτεμαχίων; Η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του αρμόδιου Υπουργού Ενέργειας. Με απλά λόγια: Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία υπερασπίστηκε και διεκδίκησε τα κρατικά συμφέροντά της.
Παρακολουθείστε, τώρα, το οξύμωρο και επικίνδυνο: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό στοχεύουν στην αναζήτηση λύσης διζωνικής ομοσπονδίας. Δι’ αυτής της ρατσιστικής και αντιδημοκρατικής λύσης, θα δημιουργηθούν δύο ομόσπονδα, ισότιμα κρατίδια.


Το τ/κ κρατίδιο θα ελέγχεται πλήρως - ήδη ελέγχεται οικονομικά, διοικητικά, στρατιωτικά, με ρεύμα και νερό - από την Τουρκία. Τι αξιώνουν οι Τούρκοι; Τα μελλοντικά έσοδα από το αέριο να μοιράζονται εξ ημισείας μεταξύ των δύο κρατιδίων. Επίσης, αξιώνουν η μεταφορά του κυπριακού (ή και ισραηλινού) αερίου να περνά από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Με απλά λόγια: Ενώ η Τουρκία δεν έχει ενεργειακούς πόρους, θα ελέγχει τη ροή και διανομή τους, ειδικά του κυπριακού φυσικού αερίου, προς την Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι είναι η πιο φτηνή διέλευση.
Ακόμα και δικοί μας πολιτικοί, με πρώτον τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τάσσονται υπέρ της τουρκικής αξίωσης! Δεν αντιλαμβάνονται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υποθηκεύσει τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ετσιθελισμό, στον έλεγχο και στην αδιστακτότητα της κατοχικής Τουρκίας. Χειρότερα: Οι ξένες εταιρείες θα καταστούν όμηροι των αξιώσεων της Τουρκίας διά του τ/κ κρατιδίου. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης συνειδητοποιεί αυτήν την επικίνδυνη προοπτική;