Θα εκπροσωπηθεί, τελικά, η Κυπριακή Δημοκρατία;

Το ζήτημα έπρεπε εξ αρχής να είναι ξεκάθαρο. Αφού ορθά η ελληνική πλευρά επιμένει σε σύγκληση πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ξεκάθαρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ΟΦΕΙΛΕ να αξιώσει, στο πικρό εκείνο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016, θέμα εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ΕΕ και των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ. Δεν το έπραξε, επειδή πανικοβλήθηκε από απειλές του σουλτάνου για δήθεν προσάρτηση των κατεχομένων και για τάχα πολιτογράφηση 26.000 εποίκων. Τρεμαλέος και έμφοβος, αποδέχτηκε χωρίς καμία αξίωση τους τουρκικούς όρους. Ό,τι να και να ισχυρίζεται ο Ν. Αναστασιάδης, το ανακοινωθέν των Ην. Εθνών είναι ξεκάθαρο: Θα συγκληθεί πενταμερής, θα τηρηθούν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ΑΝ χρειαστεί (και ΑΝ συναινέσουν οι δύο πλευρές) θα προσκληθούν και «άλλα μέρη».


Όταν η νηφαλιότητα επανήλθε, ο Ν. Αναστασιάδης προφανώς συνειδητοποίησε το ολέθριο, για την ελληνική πλευρά, λάθος του και με επικοινωνιακά τερτίπια επιχειρεί να πείσει, αυτός και ο Κυβ. Εκπρόσωπος, ότι είναι «εκ των ων ουκ άνευ» η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ότι, ναι, η ΕΕ θα είναι παρούσα (αλλά δραστήρια;) καθώς και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ των Ην. Εθνών. Ο Ν. Αναστασιάδης ερωτήθηκε σχετικά και τα μάσησε. Ναι, είπε, θα είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν θέλει να πει περισσότερα. Χθες, ο Κυβ. Εκπρόσωπος (στο Τρίτο του ΡΙΚ) ήταν ασυγκράτητος σε διαβεβαιώσεις και σε επισημάνσεις ότι δεν έχει σημασία τι λέγει η Τουρκία ή ο Ακιντζί, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ανυπερθέτως παρούσα. Σε ερώτηση ποιος θα την εκπροσωπεί, ο Εκπρόσωπος επικαλέστηκε το Μπούργκενστοκ και τον μ. Τάσσο. Άφησε να νοηθεί ότι μπορεί να την εκπροσωπεί ο Πρόεδρος, ίσως ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν αποκλείεται και ο Υπουργός Εξωτερικών.


Δεν έχει σημασία τι λέγουν η Τουρκία και ο εγκάθετός της; Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Οι Τούρκοι είναι η άλλη πλευρά που θα συμμετέχει στη διάσκεψη. Εδώ και πάρα πολλούς μήνες επιμένουν ότι θα πάμε σε πενταμερή ενώ η ΕΕ θα είναι απλός παρατηρητής. Ο εγκάθετος της κατοχής ειρωνεύτηκε τον φίλο του Αναστασιάδη και αφού επέμεινε στην πενταμερή, επισήμανε πως ο καθένας μπορεί να λέγει ό,τι θέλει, δεν θα του κλείσουν το στόμα. Το θράσος του έφτασε σε τέτοιο βαθμό ώστε... απέκλεισε την Κίνα, μόνιμο μέλος του ΣΑ, από συμμετοχή της στην πολυμερή. Ποιος θα στείλει τις προσκλήσεις για τη διάσκεψη της Γενεύης, ρώτησε η συνάδελφος (του Τρίτου του ΡΙΚ). Ο Κυβ. Εκπρόσωπος δεν ήταν ξεκάθαρος αν θα προσκαλέσουν τα Ην. Έθνη.


Να εννοήσουμε ότι ο καθένας μπορεί να μεταβεί εκεί και να πάρει μέρος; Τι τραγικές αστειότητες είναι αυτές! Με βάση τα πιο πάνω και τις αντικρουόμενες θέσεις των δύο πλευρών για την τελική σύνθεση της διάσκεψης της Γενεύης, κάθε εχέφρων πολίτης δικαιούται να διερωτηθεί: Αν γι’ αυτό το κεφαλαιώδες και ύψιστης σημασίας ζήτημα παρατηρείται αυτή η ανεκδιήγητη και απίστευτη, παρατεταμένη θολούρα και σύγχυση, τι να αναμένουμε για τα καθαυτό καίρια θέματα που άπτονται όχι μόνο της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά και της λειτουργικότητας, δημοκρατικότητας και βιωσιμότητας του πιθανού νέου κράτους; Ο Κυβ. Εκπρόσωπος διαβεβαιώνει πως έγινε πολλή δουλειά για τη διάσκεψη και ποιοι θα παραστούν και θα το μάθουμε σύντομα.


Απορούμε και ρωτάμε: Αφού ο Πρόεδρος και ο Εκπρόσωπος είναι ή εμφανίζονται απόλυτα σίγουροι για την εμπράγματη εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη, να εννοήσουμε πως οι Τούρκοι ανέκρουσαν πρύμναν και δεν θα την αποκαλούν ως «εκλιπούσα» αλλ’ ως πραγματικά παρούσα; Δηλ. την αναγνωρίζουν; Επειδή γνωρίζουμε την τουρκική πολιτική και τους από 60ετίας αταλάντευτους στόχους της και την ασίγαστη απαίτηση για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμφιβάλλουμε σφόδρα ότι οι Τούρκοι θα αποδεχτούν στη διάσκεψη παρουσία ή εκπροσώπησή της. Τότε με ποιους θα γίνει, τελικά, η διάσκεψη της Γενεύης; Γιατί αυτή η περίεργη πλην ευεξήγητη μυστικοπάθεια;