Χριστούγεννα ελπίδας, αγώνα και αντίστασης!

Αυτό και αν είναι οξύμωρο: Σήμερα, ενώ έπρεπε να ανατέλλει από την ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ το ανέσπερο φως μιας νέας ζωής και μιας ζείδωρης ελπίδας ελευθερίας, η ανθρωπότητα βυθίζεται στη βία και στην τρομοκρατία. Σήμερα γεννιέται ο Χριστός, ο σωτήρας του κόσμου αλλ’ ο κόσμος περιπλανάται στο σκοτάδι και στην αμφιβολία. Σήμερα γεννιέται η ένσαρκη αποτύπωση της αγάπης και της κατανίκησης του παλαιού ανθρώπου, αλλ’ ο σύγχρονος άνθρωπος ηττάται κατά κράτος από τους πολέμους, τις ανθρωποσφαγές και τις απίστευτες καταστροφές. Σήμερα ανατέλλει το φως της προσδοκίας για τον άνθρωπο, απαλλαγμένο από τα πάθη και στηριγμένο στην αγάπη. Αλλ’ ο σημερινός άνθρωπος κατακρεουργείται στα πεδία των μαχών και συνθλίβεται στα γρανάζια της οικονομικής ανισότητας και της φτώχιας. Σήμερα ο μικρός Χριστός γεννιέται για να φέρει την ειρήνη και τη γαλήνη στις φουρτουνιασμένες ψυχές των ανθρώπων.
Αλλ' η ειρήνη είναι άπιαστο όνειρο... Στρατιές πεινασμένων, στερημένων, μεταναστών, προσφύγων, θυμάτων πολέμων και συγκρούσεων ή περιβαλλοντικών καταστροφών, αδράχνουν ό,τι απέμεινε από την ελπίδα τους και αναζητούν καλύτερη τύχη σε ξένους τόπους. Σήμερα γεννιέται παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός! Φέρνει την αγάπη, την αναγέννηση, την ελευθερία που αντιστέκεται στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση. Αλλ’ ο σημερινός άνθρωπος είναι homo homini lupus. Επαχύνθη η καρδία του από αδιαφορία, ωμότητα, σκληρότητα, βαρβαρότητα, κυνισμό και μίσος. Η περιοχή μας είναι πεδίο ανθρωποσφαγής και καταστροφής. Κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας και των συμφερόντων. Η Κύπρος είναι θύμα της τουρκικής βαρβαρότητας και κατοχής. Εδώ και 42 χρόνια στενάζει υπό τον τουρκικό ζυγό. Ξένοι Ηρώδεις, με συνέργεια ημέτερων εκατόνταρχων, τεχνουργούν λύση που θα διαλύσει την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία και θα την παραδώσει αύτανδρη στα σαγόνια μιας νέας τουρκοκρατίας.


Σήμερα, όμως, τίκτεται ο Σωτήρας Χριστός! Από τη φάτνη της Βηθλεέμ ακτινοβολείται η ελπίδα ενός νέου κόσμου και εξακοντίζεται η προσδοκία μιας καινούργιας αρχής. Ο θρησκευόμενος και πιστός, ορθόδοξος κυπριακός Ελληνισμός θα κατακλύσει τις εκκλησιές για να ακούσει το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης. Αφ’ εαυτής, η Γέννηση σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός νέου αγώνα, που εμπεριέχει το σπέρμα αταλάντευτης αντίστασης. Αγώνας για ελευθερία και απαλλαγή από τα δεσμά της τουρκικής δουλείας. Και αντίσταση σε κάθε προτεινόμενη λύση, που θα καθιστά τους Έλληνες της Κύπρου γιουσουφάκια της Τουρκίας και υπηρέτες της τ/κ μειοψηφίας. Τα φετινά Χριστούγεννα για τους Έλληνες της νήσου ανατέλλουν με ανησυχίες, αμφιβολίες, προσδοκίες. Οι Έλληνες ελπίζουμε σε δημοκρατική, ευρωπαϊκή λύση, που να σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και θα μας απαλλάσσει από το άγος της κατοχής, του Αττίλα και των εποίκων.


Όμως, λάθη των ηγετών μας και η αδιστακτότητα της κατοχικής Τουρκίας δεν επιτρέπουν ελπίδες για ειρήνη, επιτέλους, στον τόπο μας και ελευθερία για τους ανθρώπους. Σε λίγες ημέρες, θα συγκληθεί διάσκεψη στη Γενεύη. Αν συγκρίνουμε τις θέσεις των δύο πλευρών, οι ενδείξεις είναι δυσοίωνες αφού η τουρκική ακαμψία και αδιαλλαξία δεν αφήνουν περιθώριο για αισιοδοξία. Οι πολίτες κρατούνται επίτηδες στο σκοτάδι, οι πολιτικές δυνάμεις παραγνωρίζονται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει τους ξένους αντί τους πολίτες.


Οι Έλληνες, δεν απελπιζόμαστε! Δεν υποκύπτουμε ούτε σε ξένους εκβιασμούς ούτε σε εντόπιους εκφοβισμούς. Αυτός ο τόπος επιβίωσε χειρότερων δυναστών και βαρβαρότερων κατακτητών. Θα επιβιώσει και τώρα, διότι ακριβώς το μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου τεχνουργεί στις καρδιές μας την αντίσταση ενάντια σε κάθε λύση που δεν θα απαλλάσσει τον τόπο από την τουρκική κατοχή. Και κτίζει την απόφαση για βροντερή απόρριψη κάθε σχεδίου, που προσβάλλει την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα, την τιμή και την ελευθερία μας ως Ελλήνων. Αυτά να έχουν υπόψη τους ο Ν. Αναστασιάδης και τα αυτάδελφα ΔΗΣΑΚΕΛ, που παραδόθηκαν αμαχητί στις απαιτήσεις του σουλτάνου.