Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 34 ΧΡΟΝΙΑ

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας
«Δηλώσεις εγκύρων κύκλων στην Αθήνα - ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ - Μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για τον χειρισμό του Κυπριακού», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 25 Δεκεμβρίου 1982, κάτω από τον οποίο γράφει:
Υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδος - Κύπρου και μάλιστα βασικές σ’ ό,τι αφορά τον χειρισμό του εθνικού θέματος της Κύπρου. Και οι διαφορές αυτές δεν είναι δυνατό να διευθετηθούν πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο στις 13 Φεβρουαρίου.
Τα πιο πάνω δήλωναν έγκυροι κύκλοι του στενού περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, κ. Παπανδρέου, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ρολάνδη, ότι «μετά τις εκλογές στην Κύπρο, οπότε θα υπάρξει Κυβέρνηση με νέα πενταετή εντολή, οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδος θα πρέπει να δουν πώς θα εργασθούν για να φέρουν το ποθούμενο αποτέλεσμα σχετικά με το Kυπριακό».
Αποτελμάτωση στο Κυπριακό
Τα φετινά Χριστούγεννα μάς βρίσκουν στην κρισιμότερη φάση της μακραίωνης ιστορίας μας, τονίζει σε Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς τον κυπριακό Ελληνισμό ο Δημοκρατικός Συναγερμός, καλώντας τον λαό σε ομόνοια και ενότητα για σωστές επιλογές. Για ένατη κατά συνέχεια χρονιά οι καμπάνες στα τουρκοκατεχόμενα χώματά μας δεν θα μεταδώσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Γεννήσεως του Σωτήρα Χριστού, αναφέρει το μήνυμα.


Για μια ακόμα φορά οι πονεμένοι πρόσφυγές μας δεν θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις πόλεις και τα χωριά όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Για μια ακόμα χρονιά οι ηρωικοί εγκλωβισμένοι μας στην Καρπασία θα περάσουν τα Χριστούγεννα υπό συνθήκες στυγνής κατοχής και στερήσεως.
Ο αγώνας να μείνει απελευθερωτικός
«Ο αγώνας μας ήταν και πρέπει να μείνει αγώνας απελευθερωτικός», τονίζει σε Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, η οποία θ' αναγνωσθεί σήμερα σ’ όλες τις εκκλησίες της νήσου. Στην εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρει μεταξύ άλλων:


«Αγωνιζόμαστε για απελευθέρωση όλων των σκλαβωμένων εδαφών μας. Για αποκατάσταση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης σ' όλη τη νήσο μας και για όλους τους κατοίκους της. Μπορεί να είμαστε αδύνατοι. Μέσα, όμως, στην ιστορία της ανθρωπότητας πολλοί Δαβίδ νίκησαν τους Γολιάθ, σαν αγωνίζονταν για την ελευθερία τους και σαν πίστευσαν σ’ αυτόν τον αγώνα. Και η δική μας ιστορία, η ιστορία του Ελληνισμού, υπογραμμίζει κατά τρόπο μοναδικό αυτήν την αλήθεια».