Ο Άντρος Κυπριανού ως προπομπός Αναστασιάδη...

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, συνοδευόμενος από τον θεωρητικό του κόμματος στο Κυπριακό, Τουμάζο Τσιελεπή, αναχώρησε χθες για την Αθήνα, όπου το απόγευμα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, όπως μας πληροφορεί ανακοίνωση του κόμματος. Και, βεβαίως, η παρουσία του κ. Τσιελεπή μαρτυρεί ότι επίκεντρο της επίσκεψης και της συνάντησης με τον κ. Τσίπρα θα είναι το Κυπριακό.


Δεδομένου ότι στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εύλογα διερωτάται κανείς ποίο σκοπό εξυπηρετεί το ταξίδι -αστραπή του κ. Άντρου Κυπριανού. Όταν, μάλιστα, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες είχε προηγηθεί άλλη επίσκεψη του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, και πάλιν στις παραμονές καθοριστικών εξελίξεων στο Κυπριακό.


Και εύλογα, επίσης, προκύπτει το ερώτημα εάν ο κ. Κυπριανού μεταβαίνει ως προπομπός του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να προετοιμάσει, να βολιδοσκοπήσει ή να προλάβει τι; Ή απλώς το ταξίδι εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης του ΑΚΕΛ για τις προθέσεις και αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης;
Το ΑΚΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν συγγενείς ιδεολογικές ρίζες και περίπου ταυτόσημη φιλοσοφία όσον αφορά το Κυπριακό. Αλληλοεπηρεάζονται και συζητούν επί της ακολουθούμενης πολιτικής. Άλλωστε, κατά την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Λευκωσία, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ εκείνων που συνάντησε ήταν και ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος έχει δηλώσει πως είχε νουθετήσει τον Τσίπρα και του συνέστησε «να προσέχει».
Μέσα σε αυτό το κλίμα αλληλοεπηρεασμού είναι πιθανόν ο Άντρος Κυπριανού να θελήσει να νουθετήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως προς τη στάση που προτίθεται να τηρήσει η Ελλάδα στη διάσκεψη της Γενεύης, και πολύ πιθανόν να του συστήσει να μην ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» έναντι της Τουρκίας, προκειμένου να μη χαλάσει το κλίμα και καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.


Εικοτολογούμε, επειδή ακριβώς δεν γνωρίζουμε τους πραγματικούς λόγους της ξαφνικής επίσκεψης ή εάν ο κ. Κυπριανού μεταβαίνει στην Αθήνα με υποδείξεις Αναστασιάδη και για συγκεκριμένους σκοπούς. Ελπίζουμε, πάντως, οι νουθεσίες του ΑΚΕΛ προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να αποβούν προς όφελος του εθνικού θέματος...
Αυτό το οποίο γνωρίζουμε, είναι ότι υπάρχει ή μάλλον υπήρχε μία ορθή προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν θα μετάσχει σε καμία διάσκεψη εγγυητριών δυνάμεων, εάν το αντικείμενο συζήτησης δεν ήταν μονάχα η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων. Αυτό δηλοί ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται να εισέλθει σε παζάρεμα των εγγυήσεων ή συζήτηση άλλων θεμάτων εσωτερικής υφής του κυπριακού προβλήματος.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η δέσμευση αυτή τηρείται και πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί να συρθεί σε άλλου είδους διαπραγμάτευση, είτε κατόπιν πιέσεων ξένων κέντρων ή πιέσεων της Λευκωσίας.
Εάν η επίσκεψη Άντρου Κυπριανού συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, θα είναι χρήσιμη και επωφελής για το εθνικό θέμα. Εάν επιχειρηθεί αλλοίωση, τότε, οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν βολές για νέες κωλοτούμπες...