Τοπικά

Εκδρομή στην όμορφη Βαβατσινιά

Εγκαταλελειμμένα χωριά, ερημωμένα σπίτια, ξεχασμένοι τόποι...

Οδοιπορικό και περιδιάβαση της «Σημερινής» στη Βαβατσινιά της επαρχίας Λάρνακας, ένα γραφικό χωριό, το οποίο είναι φωλιασμένο μέσα σε πυκνό πευκόδασος
Μέρες γιορτινές και όλος ο κόσμος επιλέγει να επισκέπτεται τα ορεινά χωριά της Κύπρου, προπάντων τώρα που χιονίζει και το σκηνικό είναι λευκό. Όμως εμείς αποφασίσαμε να αποφύγουμε την πολυκοσμία, την κίνηση και την κακοκαιρία, και επισκεφτήκαμε ένα μικρό χωριό της επαρχίας Λάρνακας, λίγο πιο πέρα από τα Λεύκαρα. Η Βαβατσινιά είναι ένα όμορφο και μικρό χωριό, το οποίο είναι φωλιασμένο μέσα σε πυκνό πευκόδασος. Γειτονεύει με τις κοινότητες Άγιοι Βαβατσινιάς, Μελίνη και Οδού. Το χωριό χαρακτηρίζεται από τα πεύκα, τα στενά δρομάκια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Βρίσκεται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Τροόδους και στα νότια του δάσους του Μαχαιρά, σε υψόμετρο 840 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.


Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του γνώρισε αρκετές πληθυσμιακές αυξομειώσεις και σήμερα έχει μόνο 81 μόνιμους κατοίκους, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, λόγω των παραθεριστών σε αναζήτηση μιας πιο δροσερής, ήρεμης και ξέγνοιαστης απόδρασης. Το χωριό σήμερα είναι γνωστό για τα γραφικά εστιατόριά του με τους παραδοσιακούς μεζέδες της κυπριακής κουζίνας, τα γλυκά του κουταλιού και τα παραδοσιακά μπουρέκια που σερβίρονται στις ταβέρνες.


Θα ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Βαβατσινιά για να φτάσετε στο κέντρο του χωριού, όπου βρίσκεται η πλατεία και η κεντρική εκκλησία. Εκεί θα βρείτε και χώρο στάθμευσης για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας, μιας και το χωριό είναι μικρό και αξίζει να το γυρίσετε με τα πόδια. Στο χωριό Βαβατσινιά μπορείτε να απολαύσετε ένα καταπληκτικό κλίμα, σε μια από τις καθαρότερες περιοχές της Κύπρου. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και καλύπτεται με πλατύφυλλα φυλλοβόλα δέντρα.
Η ιστορία του


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του χωριού, η Βαβατσινιά ιδρύθηκε την εποχή των αραβικών επιδρομών. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν κτηνοτρόφοι από τα χωριά Παναγιά, Άγιος Νικόλας και Αγία Μαρίνα. Οι κάτοικοι των χωριών αυτών αναγκάστηκαν να φύγουν από τα παράλια για να γλυτώσουν από τους Άραβες και κατέφυγαν σε ορεινές περιοχές με τα ζώα τους. Το χωριό πήρε το όνομά του από μια βαβατσινιά (μουριά), που υπάρχει ακόμα μέσα στον ποταμό και οι καρποί της είναι μεγάλοι και μαύροι βαβάτσινοι (μούρα).


Η βαβατσινιά αυτή ήταν σημείο συνάντησης των οδοιπόρων που ταξίδευαν από τους Αγίους Βαβατσινιάς, Οδού και Οράς προς Λεύκαρα και Λυθροδόντα, γιατί στη ρίζα της υπήρχε βρύση.


Σύμφωνα με το βιβλίο του Λοΐζου Φιλίππου «Κύπριοι αγωνισταί» Έκδοσις 1, Αρχιεπισκοπή Κύπρου, 1953, ο Κυριάκος Χρίστου από τη Βαβατσινιά Κίτιον, Λάρνακας συμμετείχε στον Ελληνικό Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821, με τους λοιπούς Έλληνες αδελφούς.


Στον Απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 η κοινότητα Βαβατσινιάς δίνει παρών με τον αγωνιστή Νίκο Πάτσαλο.


Κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής το 1974 ο Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, έφεδρος Αθ/γος, αγωνίστηκε στη Μια Μηλιά και από τότε είναι αγνοούμενος. Οι γονείς του κατάγονται από τη Βαβατσινιά.
Εκκλησίες


Στο χωριό υπάρχουν δύο εκκλησίες και τρία ξωκκλήσια τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε. Η μεγάλη εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Κτίστηκε το 1912 από δωρεά του Γεώργιου Τσολακίδη, ο οποίος πήγε στην Αίγυπτο. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι βασιλικού ρυθμού. Εορτάζει στις 23 Απριλίου και στις 3 Νοεμβρίου. Στον χώρο όπου κτίστηκε η εκκλησία υπάρχει μια μεγάλη Τρεμιθιά και οι χωριανοί άναβαν καντήλι στον Άγιο Γεώργιο. Η δεύτερη εκκλησία είναι της Παναγίας της Ελεούσας, η οποία ήταν και η πρώτη στη Βαβατσινιά. Ανακατασκευάστηκε το 1950 και βρίσκεται στα δυτικά του χωριού. Η εκκλησία φημίζεται για τον μοναδικό της γυναικωνίτη και τελεί υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Στον περίβολο της εκκλησίας βρίσκεται το κοιμητήριο. Εορτάζει στις 15 Αυγούστου, οπότε γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Τα τρία ξωκκλήσια είναι αφιερωμένα στην Παναγία του Κουμνιού, στον Σωτήρα και στους Αγίους Ραφαήλ και Νικόλαο αντίστοιχα.
Εξερευνώντας το χωριό


Όπως αναφέραμε πιο πάνω, μπορείτε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας στο κέντρο του χωριού όπου βρίσκεται και η πλατεία, για να αρχίσετε τη βόλτα σας από εκεί. Η επιφάνεια της πλατείας καλύφθηκε από λιθόστρωτη κατασκευή, κατόπιν πρωτοβουλίας του Κοινοτικού Συμβουλίου και τη χρηματοδότηση της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας. Εξίσου όμορφη είναι η πλατεία και το πάρκο εντός του ποταμού, τα οποία βρίσκονται επίσης στο κέντρο του χωριού, όπου βρίσκεται και το πηγάδι που έπιναν νερό οι πρώτοι κάτοικοί του. Επίσης υπάρχουν τα λαγούμια που ανοίχτηκαν από τους χωριανούς για ανεύρεση περισσότερου νερού. Στην πλατεία ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στο μονοπάτι που ακολουθεί παράλληλη πορεία με τον ποταμό και να ξεκουραστεί σε πλατφόρμα που βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού. Δίπλα από την πλατεία αυτή υπάρχει και ένα αποστακτήριο το οποίο ανακαινίστηκε το 2007. Ο αποστακτήρας είναι δωρεά του Κυριάκου Αγαθοκλή. Τον χρησιμοποιούσαν όλοι οι χωριανοί για να φτιάχνουν τη ζιβανία τους.


Μιας και σας αναφέραμε από πού πήρε το χωριό το όνομά του, μπορείτε να δείτε την αιωνόβια βαβατσινιά ή αλλιώς συκαμιά, η οποία βρίσκεται στην κάτω πλευρά του χωριού προς τον ποταμό. Δίπλα από το δέντρο περνούσε ο δρόμος που ένωνε τη Βαβατσινιά με άλλα χωριά. Από μαρτυρίες, το δέντρο βρισκόταν εκεί προτού κτιστεί το χωριό.
Μονοπάτι της φύσης


Οι λάτρεις της φύσης και του περπατήματος πρέπει οπωσδήποτε να διαβείτε το Μονοπάτι της Αθασιάς, το οποίο θα βρείτε στα βόρεια του χωριού. Ο επισκέπτης μπορεί να το εντοπίσει περνώντας τον δρόμο του Μαχαιρά, θα βρει σηματοδότες που θα το δείχνουν. Διαβαίνοντας το μονοπάτι, προς στο τέλος του θα βρει τη Σπηλιά της Αθασιάς. Η περιοχή όπου βρίσκεται η σπηλιά ονομάζεται Κακάρματα και ανήκει στο δάσος Μαχαιρά. Η σπηλιά ανοίχτηκε επί Φραγκοκρατίας, για ανεύρεση χαλκού.
Κατασκηνωτικός χώρος Βαβατσινιάς


Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου, μέσω της Επαρχιακής Επιτροπής Προσκόπων Λάρνακας και της Επιτροπής Παλαιών Προσκόπων Λάρνακας, πριν από τρία περίπου χρόνια, έχει δημιουργήσει σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του χωριού Βαβατσινιά την κατασκήνωση προσκόπων, για σκοπούς τόσο εκπαιδευτικούς όσο και τις ψυχαγωγικούς. Η κατασκήνωση περιλαμβάνει μαγειρείο, μια τεράστια τραπεζαρία, τέσσερεις κοιτώνες οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 50 προσκόπους, ντους, αποχωρητήρια και 11 βάσεις αντισκήνων που φιλοξενούν άλλους τόσους προσκόπους. Τα καλοκαίρια κυρίως ο κατασκηνωτικός χώρος κατακλύζεται από προσκόπους από όλη την Κύπρο και έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο το χωριό όσο και τη γύρω περιοχή.
Διαμονή και φαγητό


Δεν μπορείτε να κάνετε την εκδρομή σας και να μη μείνετε για φαγητό στο όμορφο χωριό. Γι’ αυτό εμείς σας παρουσιάζουμε όλες τις επιλογές που έχετε στη Βαβατσινιά. Η πρώτος χώρος εστίασης ονομάζεται «Ταβέρνα Βαβατσινιά» και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, δίπλα από την κεντρική εκκλησία. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακούς μεζέδες και νόστιμα, σπιτικά μπουρέκια. Η ταβέρνα είναι ανοιχτή κατά τα Σαββατοκύριακα μεσημέρι και βράδυ, γι’ αυτό σας συνιστούμε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας, μιας και είναι πάντα γεμάτη. Η άλλη επιλογή σας για φαγητό στο χωριό είναι η Ταβέρνα της Μαρίας, η οποία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Αυτός ο χώρος εστίασης προσφέρει παραδοσιακά φαγητά και κυπριακούς μεζέδες. Επίσης μπορείτε να αγοράσετε γλυκά του κουταλιού δικής της παρασκευής. Η ταβέρνα είναι ανοιχτή κάθε Σαββατοκύριακο μεσημέρι.


Δυστυχώς στη Βαβατσινιά δεν υπάρχουν ούτε ξενοδοχεία, ούτε αγροτουριστικά καταλύματα για να διανυκτερεύσετε, όμως λίγα χιλιόμετρα μακριά βρίσκονται τα χωριά Πάνω Λεύκαρα και Κάτω Λεύκαρα, τα οποία αμφότερα προσφέρουν διάφορες επιλογές για διαμονή και σε πολύ καλές τιμές. Εμείς σας συνιστούμε να συνδυάσετε δύο χωριά αν θα διανυκτερεύσετε, μιας και υπάρχουν πολλές επιλογές σε πολύ κοντινές αποστάσεις.