Οι πολίτες καθόρισαν τις κόκκινες γραμμές. Ο Πρόεδρος;

Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν εξαρτήσεις, δεν έχουν συναλλαγές, δεν έχουν μνησικακίες και δεν έχουν δεσμεύσεις. Η μόνη έγνοια τους είναι η διάσωση της κινδυνεύουσας πατρίδας από μια νέα, ερντογανική ισλαμική τουρκοκρατία και η υπεράσπιση των συμφερόντων της. Οι πολίτες, όπως το απέδειξαν περίτρανα και στο δημοψήφισμα του 2004, έχουν έντονο το ένστικτο της εθνικής, βιολογικής και προσωπικής αυτοσυντήρησης. Από καιρό έχουν ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές μιας πιθανής λύσης. Δεν υπάρχει νουνεχής και εχέφρων πολίτης που να μη θέλει λύση, αλλά λύση που να είναι πλήρως συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αρχές, αξίες και ελευθερίες, που είναι το πανίσχυρο θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολίτες, σε πλήρη αντίθεση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, και ακούν και κρίνουν και ανησυχούν σφόδρα από τις καθημερινές τοποθετήσεις του εγκάθετου της κατοχής, σε αντίθεση με την αναξιοπιστία του Ν. Αναστασιάδη.


Οι πολίτες ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ τον Τούρκο Πρόεδρο. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον υποτελή της κατοχής που, καθημερινά, επιβεβαιώνει πως είναι πειθήνιο όργανο της Τουρκίας. Δεν προάγει τα συμφέροντα των Τ/κυπρίων, αλλά προωθεί την κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας τουρκική επεκτατική και επιθετική πολιτική. Αυτά που οι πολίτες καταλαβαίνουν με την τετράγωνη οπτική του γνήσιου πατριώτη, δεν τα αντιλαμβάνονται όσοι ηγούνται του τόπου. Οι πολίτες έχουν καθορίσει και ξεκαθαρίσει από καιρό τις κόκκινες γραμμές, που πρέπει να διέπουν μια λειτουργική, δημοκρατική, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, βιώσιμη λύση, που να αντέξει στον χρόνο. Αυτές επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από δημοσκόπηση, που το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έκανε για λογαριασμό της «Σ». Τα ευρήματά της είναι αποκαλυπτικά των θέσεων των πολιτών έναντι της επιδιωκόμενης, από τον Ν. Αναστασιάδη και τους υποστηρικτές του, λύσης.


Οι πολίτες απορρίπτουν στην ολότητά της την τουρκική πρόταση, όπως αυτή διατυπώνεται από τον εγκάθετο της κατοχικής Τουρκίας. Δηλαδή, δεν αποδέχονται λύση στην οποία θα προνοείται η διατήρηση εγγυήσεων, η παραμονή κατοχικών δυνάμεων και εποίκων. Επίσης, δεν αποδέχονται λύση στην οποία θα υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία. Θεωρούν πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την επιστροφή της Μόρφου, όπως επίσης και σημαντικού αριθμού προσφύγων. Ταυτόχρονα, οι Κύπριοι, ενώ πιστεύουν πως ενώπιόν τους θα κατατεθεί λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, εντούτοις επιθυμούν λύση ενιαίου κράτους, σε ποσοστό 55%. Οι πολίτες είναι ξεκάθαροι, επειδή ψηλαφούν τους ελλοχεύοντες τρομακτικούς κινδύνους από τη διζωνική τερατογένεση.


Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέγει ότι θα υπερασπιστεί? Δεν υπάρχουν πια! Σαρώθηκαν από έναν πανικόβλητο, τρεμαλέο και έμφοβο Πρόεδρο που, χωρίς καμία αντίσταση αλλά αυτόβουλα, αποδέχτηκε τους τουρκικούς όρους σε εκείνο το δείπνο της υποταγής, της 1ης Δεκεμβρίου 2016. Ο Ν. Αναστασιάδης αποδέχτηκε την παραμονή όλων των εποίκων, θεμελιώνοντας έτσι την κυπριακή Αλεξανδρέττα. Πρότεινε -άκουσον! άκουσον!- αποχώρηση του 75% του Αττίλα όταν επέλθει συμφωνία και το υπόλοιπο 25% να αποχωρήσει σε «λογικό χρονοδιάγραμμα». Δηλαδή, ποτέ! Φαίνεται να αποδέχτηκε «εκσυγχρονισμό» των εγγυήσεων, όπως αξιώνει ο εγκάθετος φίλος του. Μείωσε τον αριθμό των υπό επιστροφή προσφύγων. Και, φυσικά, ξέχασε τη δημόσια δέσμευσή του, πως χωρίς επιστροφή της Μόρφου δεν θα λυθεί το Κυπριακό.


Ακόμα χειρότερα: Ο Ν. Αναστασιάδης αποδέχτηκε την πενταμερή χωρίς να κατοχυρώσει εξ αρχής την ενεργό συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ΕΕ και των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ. Δήθεν απειλήθηκε από τον Ερντογάν με προσάρτηση των κατεχομένων και πολιτογράφηση εποίκων. Νέα γελοία περίπτωση πιστολιού στον κρόταφο... Προσεχώς, ο Ν. Αναστασιάδης θα απευθυνθεί στους πολίτες. Δεν χρειάζεται να φλυαρήσει για να τους εξαπατήσει ξανά. Οφείλει, έστω και τώρα, να ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές που λέγει ότι θα υπερασπίσει. Έμεινε κάποια που δεν συνέτριψε;