Συνεντεύξεις

«Κάνει κακό η Αριστερά στην εξουσία»

«Η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ θα υλοποιηθεί από εκείνον τον Πρωθυπουργό που θα κρίνει ότι έχει έρθει ο κατάλληλος καιρός. Ένας αδύναμος δεν μπορεί να κάνει τέτοιου είδους κινήσεις»

Μπορεί κάποιος να μη συμφωνεί με τις απόψεις του, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι πάντα λέει την άποψή του με παρρησία, ανεξαρτήτως αν αυτή πολλές φορές ενοχλεί. Ο λόγος για τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος παραχώρησε μια σπάνια συνέντευξη στα κυπριακά ΜΜΕ. Η «Σημερινή» είχε την ευκαιρία να θέσει στον κ. Γεωργιάδη ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το Κυπριακό, τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις, την ΑΟΖ, την παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τη στάση Ερντογάν, καθώς και άλλα εθνικά ζητήματα που ταλανίζουν τον Ελληνισμό.
Κύριε Γεωργιάδη, κατ' αρχάς πώς βλέπετε τα πράγματα στο Κυπριακό; Πιστεύετε πως είναι εφικτή μια λύση το επόμενο διάστημα;
Όπως πάντα, στην πραγματικότητα τη λύση του Κυπριακού την κρατάει στα χέρια της η Τουρκία. Εμείς θέλουμε να βρεθεί μια λύση. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα και να μπορέσουν οι Κύπριοι να απολαύσουν ενωμένη την πατρίδα τους. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι αυτός δεν είναι ο σχεδιασμός του κ. Ερντογάν, γι' αυτό και οι απαιτήσεις του είναι μαξιμαλιστικές.


Πώς αξιολογείτε τους μέχρι τώρα χειρισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;
Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης είναι ένας σπουδαίος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πήρε τη χώρα διαλυμένη και την έχει ανορθώσει ξανά και χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με τεράστια εθνική υπευθυνότητα.


Πρόσφατα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δέχτηκε έντονη κριτική από κύκλους της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου για τη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν της Ελβετίας. Εσείς πώς κρίνετε τη στάση του;
Είναι δύσκολο να βγάλει κάποιος ασφαλές συμπέρασμα, διαβάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε φήμες, σε υπόνοιες και σε υποθέσεις. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, προτιμώ να μένω στην επίσημη γραμμή. Η Ελλάδα βοήθησε και βοηθάει όσο μπορεί την Κύπρο να βρει λύση. Αυτό μου αρκεί.
Κύπρος και Ελλάδα μπήκαν μαζί στα μνημόνια για διαφορετικής φύσεως οικονομικά προβλήματα. Η Κύπρος, ωστόσο, παρά το κούρεμα καταθέσεων το 2013, κατάφερε σιγά-σιγά να ορθοποδήσει και να βγει από την ασφυκτική λιτότητα, κάτι που δεν βλέπουμε να γίνεται στην Ελλάδα. Τι ακριβώς φταίει;
Στην Κύπρο είχατε μια εξαιρετική τύχη. Είχατε πρώτα την Αριστερά που σας κατέστρεψε και μετά ήρθε η Δεξιά που σας ανόρθωσε. Σε εμάς έγινε το αντίθετο. Η Δεξιά έβγαζε τη χώρα από την κρίση και θα ήμασταν ήδη στις αγορές, ίσως και πριν από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα είχαμε απολαύσει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης το 2015-2016, αν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά δυστυχώς τότε ο ελληνικός λαός αποφάσισε να φέρει την Αριστερά στην εξουσία. Και, όπως στην Κύπρο η δική σας Αριστερά πήρε μια ανθούσα οικονομία και την κατέστρεψε, έτσι και ο κύριος Τσίπρας πήρε μια οικονομία που ξεκίναγε να βγει από την κρίση και την πήγε κυριολεκτικά στον πάτο. Γενικό κοινό συμπέρασμα: πρέπει να κρατάμε την Αριστερά μακριά από την εξουσία. Κάνει κακό!


Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά και να εξάρω τον ρόλο του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών, κυρίου Γεωργιάδη, τον οποίο θεωρώ πρότυπο πολιτικού.
Λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η αίσθηση ότι τα εθνικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού) και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Το οικονομικό πρόβλημα είναι το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό θέμα. «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστι γενέσθαι των δεόντων». Χωρίς χρήματα δεν μπορείς να διαθέτεις τις δαπάνες που χρειάζεσαι για την Εθνική Άμυνα, να ξοδεύεις τα χρήματα που χρειάζεσαι για την εξωτερική πολιτική, να λύσεις το δημογραφικό πρόβλημα, να ισχυροποιήσεις τη διεθνή σου θέση. Άρα, για να λύσεις τα εθνικά σου θέματα πρέπει πρώτα, δυστυχώς, να λύσεις το οικονομικό σου ζήτημα.
Πρόσφατα το ΚΚΕ αποκήρυξε τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔ0) ως μορφή λύσης του Κυπριακού, γεγονός που χαιρετίστηκε τόσο από κεντροδεξιά όσο και κεντροαριστερά κόμματα στην Κύπρο. Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να θεωρεί τη ΔΔΟ ως την πιο δίκαιη και συμφέρουσα λύση για τους Κύπριους Έλληνες και τον Ελληνισμό ευρύτερα;
Θα είμαι ξεκάθαρος. Η ΝΔ στηρίζει απολύτως τις προσπάθειες και τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη σε αυτό το θέμα.Μια από τις προεκλογικές θέσεις του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το 2012, ήταν η επίσπευση της ανακήρυξης της ΑΟΖ, κάτι που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.


Μέχρι στιγμής ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε κάτι τέτοιο. Στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας το σχέδιο εξόδου από την κρίση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν ανέφερε ούτε καν τη λέξη ΑΟΖ. Πώς εξηγείτε αυτήν τη μεταστροφή της ΝΔ;
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έκανε πολύ μεγάλα βήματα για την ΑΟΖ. Έφτιαξε την τριμερή συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και, στη συνέχεια, ενέταξε στο σχήμα αυτό και την Αίγυπτο και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις, οι οποίες, μάλιστα, πήγαιναν πάρα πολύ καλά. Δυστυχώς, η έλευση του κυρίου Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία και του κυρίου Καμμένου, με τις μεγαλοστομίες και τις υπερφίαλες δηλώσεις τους, έχουν φέρει την Ελλάδα σε τεράστια θέση αδυναμίας. Ένας αδύναμος δεν μπορεί να κάνει τέτοιου είδους κινήσεις. Πρώτα, γίνεσαι δυνατός.
Θα ανακηρύξει και θα οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε περίπτωση εκλογής του;
Η ανακήρυξη της ΑΟΖ αποτελεί αναφαίρετο ελληνικό δικαίωμα και θα το υλοποιήσει ο Πρωθυπουργός εκείνος που θα κρίνει ότι έχει έρθει ο κατάλληλος καιρός.
Πρόσφατα αναλάβατε και καθήκοντα τομεάρχη Άμυνας, κάτι που παραπέμπει ενδεχομένως σε μελλοντική υπουργοποίησή σας στο ελληνικό ΥΠΑΜ. Θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο και, αν ναι, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάνατε ως Υπουργός Άμυνας;
Είμαι Τομεάρχης Άμυνας και όχι σκιώδης Υπουργός Άμυνας. Δεν φαντασιώνομαι καν τη θέση του Υπουργού Άμυνας. Αυτά θα τα κρίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν έρθει η ώρα. Ως Τομεάρχης Άμυνας, το καθήκον μου είναι να ασκώ αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και στον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, αλλά και να προσφέρω την υποστήριξη της ΝΔ, εκεί που κρίνουμε ότι είναι ωφέλιμο για τη χώρα. Άρα, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω στο ερώτημά σας.
Πώς σχολιάζετε τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν που συνεχώς κλιμακώνονται;
Δυστυχώς, ο κ. Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, φαίνεται ότι βρίσκεται σε αποδρομή. Έχει χάσει την εσωτερική του ισορροπία και οι δηλώσεις του δείχνουν ότι θα πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Είμαι γενικά ανήσυχος για την κατάσταση στην Τουρκία.