Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Μονομερείς υποχωρήσεις
Υπό τον τίτλο «Ο Βανς και άλλοι εισηγήθηκαν στον Τούρκο Πρωθυπουργό - Μονομερείς υποχωρήσεις - Για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος επανενάρξεως των συνομιλιών - Πιθανή απελευθέρωση 'μεθοριακών' χωριών», η «Σημερινή» αναφέρεται την 1η Φεβρουαρίου 1978 σε πληροφορίες για τις επαφές μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Σ. Βανς, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπ. Ετζεβίτ. Αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Βανς καθώς και άλλοι παράγοντες έχουν εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ετζεβίτ να προβεί σε ένδειξη καλής θελήσεως σε ωρισμένες «μονομερείς υποχωρήσεις» στο εδαφικό, δημιουργώντας έτσι ευνοϊκή ατμόσφαιρα για την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών. Συγκεκριμένα, έχει υποβληθεί στον Τούρκο Πρωθυπουργό η εισήγηση για «μονομερείς» αποχωρήσεις των τουρκικών στρατευμάτων από ωρισμένες «μεθοριακές» περιοχές. Οι αποχωρήσεις αυτές των τουρκικών στρατευμάτων θ' αποτελούσαν, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ιδέας αυτής, μια χειρονομία καλής θελήσεως, που θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα. Με τις αποχωρήσεις αυτές θ' απελευθερώνονταν μερικά χωριά και ίσως ο δρόμος Λευκωσίας - Λάρνακας.
Οι Τ/κ περιορίζονται στο 28%
ΑΓΚΥΡΑ (Ιδ. Υπηρεσία). - Στο 28% του κυπριακού εδάφους, έναντι του 37,5-40% που κατέχουν σήμερα, τα τουρκικά στρατεύματα, θα δεχόντουσαν ενδεχομένως να περιορισθούν οι Τουρκοκύπριοι, αν ληφθούν υπ' όψιν:
1) Η οικονομική βιωσιμότης του τουρκοκυπριακού ομόσπονδου κράτους.
2) Η ασφάλεια της τουρκοκυπριακής κοινότητος.
Παντοπώλες - μαννάβηδες
Σύμφωνα με αρμόδια ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε ογκωδέστατη συνέλευση, στην οποία συμμετέσχαν το σύνολο σχεδόν των παντοπωλών, μαννάβηδων και πλανοδιοπωλών της Λευκωσίας και των περιχώρων. Τα κυριώτερα προβλήματα που απασχόλησαν τη συνέλευση είναι αυτό της κατάταξης των φθαρτών σε κατηγορίες ποιότητας, που εκκρεμεί από πολλά χρόνια τώρα, καθώς και τα προβλήματα της αναθεώρησης των ασύμφορων ποσοστών κέρδους στα είδη των παντοπωλών.
Φράγμα χωρίς άδεια
Το υδατικό είναι ίσως η σοβαρώτερη υπόθεση που απασχολεί την Κύπρο, εκτός από το εθνικό θέμα. Γι' αυτό κι οι σχετικοί κανονισμοί για την ανάπτυξη κι εκμετάλλευση των υδατίνων πόρων είναι ανάλογα αυστηροί. Εξαίρεση αποτελεί το φράγμα που κατασκευάστηκε αυθαίρετα από το Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο, για να ποτίζονται τα χωράφια του. Ο Ηγούμενος του Μοναστηριού κ. Χρυσόστομος, ο οποίος πρόκειται κατά πάσαν πιθανότητα να εκλεγεί Μητροπολίτης Πάφου, ζήτησε από το Τμήμα Υδάτων να του παραχωρήσει σχετική άδεια για την ανέγερση του φράγματος κι είχε για τον ίδιο λόγο συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βενιαμίν. Η άδεια δεν παραχωρήθηκε, αυτό όμως δεν εμπόδισε το Μοναστήρι να κατασκευάσει το φράγμα, πολύ κοντά μάλιστα στο κεντρικό κανάλι των μεγάλων υδατικών έργων της Πάφου.