Ειδήσεις

Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω

Ο κυκεώνας των νομικών προβλημάτων δεν έχει τελειωμό σε σχέση με το ασυμβίβαστο
Από το 2008 πολιτικοί και αξιωματούχοι μπορούν να πουλήσουν υπηρεσίες στο κράτος

Ακόμη μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για το μείζον ζήτημα γύρω από το ασυμβίβαστο των πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, όπου διαφάνηκαν πολλά νομικά κωλύματα.
Στόχος της Βουλής είναι όσοι εκλεγούν βουλευτές τον Μάιο ή είναι διορισμένοι αξιωματούχοι και συναλλάσσονται με ημικρατικούς οργανισμούς, θα πρέπει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2017 να σταματήσουν να έχουν σχέση με τους οργανισμούς. Για να μπει φρένο στη διαπλοκή, η Επιτροπή θέλει να καταργήσει τις εξαιρέσεις που είχαν πολιτικοί αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι, με βάση τη νομοθεσία περί ασυμβίβαστου του 2008.
Το 2008 πολιτικοί αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι εξαιρέθηκαν από τη νομοθεσία του ασυμβίβαστου, και είχαν την ευκαιρία να συναλλάσσονται με το κράτος παρέχοντάς του υπηρεσίες ή προϊόντα.
Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δήλωσε πως η χρονική προθεσμία που βάζει η Βουλή για να σταματήσει κάποιος αξιωματούχος να συναλλάσσεται με ημικρατικούς θεωρείται παρέμβαση στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι.
Οι δύο στόχοι
Ο Πρόεδρός της Νίκος Νικολαΐδης προσπάθησε να διασκεδάσει την καθυστέρηση που παρατηρείται, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος είναι η ψήφιση της νομοθεσίας να γίνει πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας σύστασης της Βουλής.
Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι υπάρχουν δύο στόχοι ενώπιον των βουλευτών:
1. Ο πρώτος, να δρομολογηθεί η ετοιμασία μιας νέας ειδικής νομοθεσίας, που θα αναφέρεται σε θέματα σύγκρουσης συμφερόντων. Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι θα ετοιμαστεί μια εισήγηση προς τον Πρόεδρο και τις υπηρεσίες της Βουλής, έτσι ώστε να ετοιμαστεί αυτή η νομοθεσία στη βάση δεδομένων που θα καθορίσει η Επιτροπή Θεσμών.
2. Ο δεύτερος, να τροποποιηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία του 2008, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διαγραφή κάποιων εξαιρέσεων που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία, και αφορούν την παροχή υπηρεσιών σε τομείς που έχουν να κάνουν με τον Συνεργατισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Καλές Τέχνες και τον Πολιτισμό. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ήδη έχει ετοιμαστεί μια πρόταση νόμου για τη διαγραφή αυτών των εξαιρέσεων και αυτήν τη στιγμή εξετάζονται οι πρόνοιες σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές διατάξεις.
Ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν τέκνα και συγγενείς πρώτου βαθμού, τα οποία συμμετέχουν στις επαγγελματικές δραστηριότητες αξιωματούχων και κατά πόσο θα μπορούν να συναλλάσσονται με το κράτος.
Ποια ήταν η βάση στο θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων
Πρώτον, η ανάγκη ύπαρξης μιας συγκεκριμένης νομοθεσίας, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε νομοθεσίες ή πρόνοιες του συντάγματος υπάρχουν σήμερα διάσπαρτες σε σχέση με το θέμα αυτό.
Δεύτερον, ο ορισμός του τι σημαίνει σύγκρουση συμφερόντων, ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τη διαφορά μεταξύ της εξυπηρέτησης του ιδιωτικού συμφέροντος και της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος από ένα δημόσια εκτεθειμένο πρόσωπο.
Τρίτον, ο χειρισμός των υφιστάμενων νομοθεσιών, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να παραμένουν, αλλά θα καλυφθούν από την ομπρέλα, από τον νόμο-πλαίσιο των συγκεκριμένων, που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Τέταρτον, δημιουργία πλαισίου κανόνων δεοντολογίας που αφορούν τις κατηγορίες των δημόσιων αξιωματούχων και των κοινωνικά εκτεθειμένων προσώπων, για τους οποίους θα ισχύει η νομοθεσία για τη σύγκρουση συμφερόντων.