Σημερινά

Στο ξεπούλημα ο δημόσιος πλούτος

Αντιδρούμε σε μεθοδεύσεις καταστροφικές και αδιέξοδες
Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες της επιμονής και της εμμονής της Κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών. Άλλωστε, η αποξένωση της περιουσίας του κράτους προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου αποτελεί ιδεολογική επιδίωξη των σημερινών κυβερνώντων. Φρόντισαν, στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Χριστόφια, και εφάρμοσε κατά γράμμα η κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Αν σταθούμε στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται σ’ ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση ενός κερδοφόρου Ημικρατικού Οργανισμού, όπως είναι η Cyta, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Κατ' αρχήν, η Κυβέρνηση δεν έπεισε ότι με τη μετοχοποίηση-αποκρατικοποίηση της Cyta και την είσοδο ιδιώτη επενδυτή επωφελείται το κράτος, και κατ’ επέκταση οι πολίτες.


Το επιχείρημα ότι κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν στην αποκρατικοποίηση των ημικρατικών τους οργανισμών δεν πείθει κανέναν, παρά μόνο εκείνους που θα επωφεληθούν οικονομικά, αν ξεπουληθεί η Cyta. Η εντύπωση που αφήνεται στον κόσμο είναι πως κάποια ιδιωτικά συμφέροντα θα ικανοποιηθούν μέσα από αυτήν τη διαδικασία, μέσα δηλαδή από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, των τεχνικών υποδομών, των δικτύων, των υπόγειων καλωδίων, αλλά και της αξιοπρέπειας του ίδιου του κράτους.
Την ίδια ώρα ακούμε τους εργαζόμενους στους Ημικρατικούς Οργανισμούς να αντιδρούν και να φωνάζουν πως η αποκρατικοποίηση δεν είναι η λύση, αλλά ότι αυτό που χρειάζεται είναι εκσυγχρονισμός και η επιβολή μηχανισμών χρηστής διοίκησης. Βέβαια, μέσα από την κυβερνητική προπαγάνδα, κατηγορούνται ότι αυτό που τους νοιάζει είναι να κρατήσουν τους παχυλούς μισθούς τους, με τα βασιλικά ωφελήματά τους. Το ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι γιατί δεν μελετούν στο Υπουργείο Οικονομικών τις ολοκληρωμένες προτάσεις και εισηγήσεις των Συντεχνιών των εργαζομένων.
Για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση, θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως η Βουλή. Αυτή η προϋπόθεση, όμως, δεν αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα. Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως, όπως πάντα, ένα αόρατο χέρι θα διαμορφώσει το σκηνικό, μέσα στο οποίο θα επωφεληθούν οι λίγοι σε βάρος των πολλών. Εμείς επιμένουμε και προσπαθούμε για εξουδετέρωση του παλαιοκομματισμού και των κατεστημένων. Διεκδικούμε και απαιτούμε διαφάνεια, δικαιοσύνη, ισονομία και ισοπολιτεία. Αντιδρούμε σε μεθοδεύσεις καταστροφικές και αδιέξοδες. Δεν ξεπουλούμε τον πλούτο της πατρίδας μας στον βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων και του κεφαλαίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
Επικεφαλής Κεντρικής Διοίκησης Λευκωσίας, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΕΛΑΜ