Ενέργεια

Δυσκολίες στο Ισραήλ για την ανάπτυξη του Λεβιάθαν

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ βρίσκεται η διαδικασία ανάπτυξης του φυσικού αερίου στο οικόπεδο Λεβιάθαν, αξίας 6,5 δις δολαρίων στην ισραηλινή ΑΟΖ, μετά την αμφισβήτηση εκ μέρους του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας της απόφασης του Βενιαμίν Νετανιάχου να παρακάμψει την Κνεσέτ, καταρτίζοντας ένα πλαίσιο, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις. Σύμφωνα με τους Financial Times, τη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ, οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας μειώθηκαν κατά 3%, μια ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου εμφάνιση του Νετανιάχου στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να υπερασπιστεί το σχέδιο του φυσικού αερίου, το οποίο έχει προκαλέσει σθεναρές αντιστάσεις.
Συγκεκριμένα, τα κόμματα του κέντρου και κυρίως της αριστεράς του Ισραήλ καθώς και μη κυβερνητικές ομάδες, προσέφυγαν στο δικαστήριο για να εμποδίσουν την όλη διαδικασία. Ο Ισραηλινός ηγέτης, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο χρόνο και τον ρόλο του Υπουργού Οικονομίας για να προωθήσει το νομοσχέδιο του φυσικού αερίου, προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» αν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του Λεβιάθαν.


«Έχουμε υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των εταιρειών ενέργειας στις ΗΠΑ, καθώς και εκείνη των διεθνών τραπεζών που υποτίθεται θα χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις, και εκείνη των χωρών που υποτίθεται ότι είναι οι πελάτες του ισραηλινού φυσικού αέριου», δήλωσε στο δικαστήριο ο Νετανιάχου. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα των FT, οι μέτοχοι του Λεβιάθαν έχουν φτάσει σε συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, την Ιορδανία, ενώ έχουν μιλήσει και με πιθανούς αγοραστές στην Τουρκία. «Αν οπισθοχωρήσουμε, θα πέσουμε στην άβυσσο», προειδοποίησε ο Ισραηλινός ηγέτης, προσθέτοντας: «Οι επενδυτές δεν θα μας περιμένουν, θα πάνε αλλού, στους εχθρούς μας».
Πάντως, η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, η οποία κατέχει την πλειοψηφία μίας έδρας στην Κνεσέτ, θεωρείται απίθανο να περάσει το εν λόγω νομοσχέδιο, δεδομένου ότι τα τρία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου παραιτήθηκαν από τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το αμφιλεγόμενο θέμα φυσικού αερίου, λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων.