Ενέργεια

Ψάχνουν συνεργούς στο έγκλημα

«Βάρβαρους», «δειλούς» και «ανελέητους» αποκαλεί τους ρωσικούς βομβαρδισμούς η Άγκυρα
Ζητούν την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για να επέμβουν στη Συρία οι Τούρκοι. Υπό τον έλεγχον του συριακού Στρατού πλέον η στρατηγικής σημασίας πόλη Ταλ Ριφάατ κοντά στο Χαλέπι

Απίθανο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο εκεχειρίας στη Συρία ο Πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, την ώρα που οι δυνάμεις του συριακού στρατού εξαπολύουν την επιτυχή αντεπίθεσή τους ενάντια στους τζιχαντιστές και τους Τούρκους υποστηρικτές τους στη βόρεια Συρία. «Κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο μέσα σε μια εβδομάδα», δήλωσε ο Σύρος Πρόεδρος, προσθέτοντας:


«Μέχρι τώρα τους ακούμε να ζητούν εκεχειρία μέσα σε μια εβδομάδα. Ποιος είναι σε θέση να συγκεντρώσει όλες τις προϋποθέσεις σε μια εβδομάδα; Κανείς. Ποιος θα μιλήσει με τους τρομοκράτες αν μια τρομοκρατική οργάνωση αρνηθεί να υπακούσει στην εκεχειρία, σε ποιον θα είναι υπόλογοι;». Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στην εν εξελίξει σύρραξη, ο κ. Άσαντ είπε:


«Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία ακολουθούν εντολές. Ρόλος τους είναι να μας εκβιάσουν σε περίπτωση που πάμε σε έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων και να μας απειλήσουν με χερσαία επέμβαση αν δεν δείξουμε συναίνεση. Αν τους επιτρεπόταν να το κάνουν αυτό θα το είχαν κάνει εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον πριν από μερικούς μήνες». Παράλληλα, η Τουρκία, διά μέσου ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, τάχθηκε χθες υπέρ μίας χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ως μόνου μέσου για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, αλλά μόνο στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης με τους συμμάχους της του διεθνούς συνασπισμού, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.


«Θέλουμε μία χερσαία επιχείρηση μαζί με τους διεθνείς μας συμμάχους... χωρίς χερσαία επιχείρηση, είναι αδύνατος ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Συρία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος. «Δεν θα υπάρξει μονομερής στρατιωτική επιχείρηση εκ μέρους της Τουρκίας στη Συρία», διευκρίνισε, προσθέτοντας: «Είμαστε σε συνομιλίες με τους συμμάχους μας. Εάν υπάρξει συναίνεση, η Τουρκία θα λάβει μέρος».
Έπεσε η Ταλ Ριφάατ
Στο πεδίο της μάχης, υπό τον έλεγχον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), μιας κουρδικής συμμαχίας των τουρκομάνων και των Αράβων της Συρίας, έπεσε τελικά η στρατηγικής σημασίας πόλη Ταλ Ριφάατ, που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της χώρας, ανάμεσα στο Χαλέπι και στην Αζάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι ΣΔΔ κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχόν τους ολόκληρη την πόλη, που βρισκόταν προηγουμένως στα χέρια των τζιχαντιστών, παρά τη συνέχιση των τουρκικών πληγμάτων από την άλλη πλευρά των συνόρων, με σκοπό να εμποδιστεί η προέλασή τους. Η πόλη Ταλ Ριφάατ θεωρείται από τα τελευταία σημαντικά προπύργια των ισλαμιστών ανταρτών στην επαρχία του Χαλεπιού.


Η ανακατάληψη της πόλης αποτελεί τη συνέχεια από μια σειρά νικηφόρες νίκες εναντίον των ανταρτών από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, οι οποίες εξαπέλυσαν από την 1η Φεβρουαρίου ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ανατολικά της Ταλ Ριφάατ, στην πόλη Μαρέα κοντά στα τουρκικά σύνορα, οι αντάρτες βρίσκονται ακόμη σε θέση ισχύος. Προ ημερών, οι ΣΔΔ είχαν καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου του Μίνιγ, έπειτα από σφοδρές μάχες με ισλαμιστές και άλλους αντάρτες. Τα Ηνωμένα Έθνη, σε αναφορά τους για τους βομβαρδισμούς της Δευτέρας σε πέντε ιατρικές εγκαταστάσεις και δυο σχολεία, έκαναν λόγο για 50 νεκρούς αμάχους. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Αζάζ, όταν πύραυλοι έπληξαν ένα παιδικό νοσοκομείο και ένα σχολείο που στέγαζε πρόσφυγες.
Σκληρή γλώσσα Νταβούτογλου
Το τουρκικό πυροβολικό, πάντως, εξαπέλυσε για τέταρτη συνεχόμενη μέρα πυρά εναντίον θέσεων των Κούρδων της Συρίας. Η Τουρκία προειδοποίησε τη Δευτέρα τους μαχητές των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την «πιο σκληρή αντίδραση», αν προσπαθήσουν να καταλάβουν μια πόλη κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου» με αφορμή τους βομβαρδισμούς.


Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αποκάλεσε το PYD «μισθωτούς στρατιώτες της Ρωσίας», οι οποίοι, όπως είπε, δεν εκπροσωπούν τον κουρδικό λαό. Μοναδικός στόχος της Μόσχας, συνέχισε ο Νταβούτογλου, είναι να βλάψει τα συμφέροντα της Τουρκία. Σε ομιλία του σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο Κοινοβούλιο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα, ώστε να μην επέμβει στον πόλεμο στη Συρία.


Ο Τούρκος Πρωθυπουργός καταδίκασε με σφοδρότητα τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί η Ρωσία στη Συρία, αποκαλώντας τους «βάρβαρους», «δειλούς» και «ανελέητους». «Από τον Σεπτέμβριο, αυτά τα βάρβαρα, δειλά και ανελέητα αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Συρία χωρίς να κάνουν καμία διάκριση μεταξύ των αμάχων, των παιδιών και των στρατιωτών», είπε ο Νταβούτογλου, που τόνισε ότι οι εξελίξεις στη Συρία έφτασαν πλέον στο σημείο που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.
Ζητείται παρέμβαση του Σ.Α.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε χθες σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση το θέμα της εμπλοκής της Τουρκίας στη Συρία, μετά από σχετικό αίτημα της Ρωσίας, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες μετά τις στρατιωτικές επιθέσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων μαχητών. Το Κρεμλίνο απέρριψε χθες με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου στη Συρία. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τέτοιες δηλώσεις, πόσω μάλλον που κάθε φορά εκείνοι που κάνουν τις δηλώσεις αυτές δεν είναι σε θέση να αποδείξουν τις αβάσιμες κατηγορίες τους με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.
Ρωσικά χτυπήματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι κατά την περίοδο 10 έως 16 Φεβρουαρίου, τα αεροσκάφη της ομάδας πολιτικής αεροπορίας της χώρας στη Συρία έχουν κάνει 444 εξόδους, χτυπώντας σχεδόν 1.600 τρομοκρατικές εγκαταστάσεις στις επαρχίες Ντέιρ αλ-Ζορ, Νταράα, Χομς, Χάμα, Λατάκεια και Χαλέπι. Σύμφωνα με τον Konashenkov, από τις αρχές Φεβρουαρίου ο στρατός της συριακής κυβέρνησης έχει απελευθερώσει πάνω από 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους και 73 κατοικημένες περιοχές από τους τρομοκράτες με την υποστήριξη των πιστών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Συμμαχία με Σαουδάραβες
Υπενθυμίζεται ότι, σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να διεξαγάγουν χερσαία στρατιωτική επέμβαση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό έδαφος. Οι δύο χώρες συμμετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας
«Θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η συνέχιση της προσπάθειας για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία. Το Συριακό πρέπει να λυθεί μέσα από μια πολιτική διαδικασία και όχι με στρατιωτικά μέσα. Στόχος είναι ν’ αποφευχθεί η επικράτηση χάους στη γείτονα χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική ροή προσφύγων και προς την Κύπρο». Αυτό δήλωσε χθες στο SigmaLive ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Μεσανατολικού του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης.


Σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη, οι τελευταίες εξελίξεις (βομβαρδισμοί από Τουρκία κουρδικών θέσεων στη Συρία) και η αναζωπύρωση της κατάστασης περιπλέκουν τα πράγματα και απομακρύνουν το ενδεχόμενο συμφωνίας στο πλαίσιο συνομιλιών της Γενεύης.


«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μας ανησυχεί το γεγονός ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο για μια πολιτική συμφωνία στη Συρία», ανέφερε ο κ. Παντελίδης. «Όμως», συνέχισε, «δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο στόχος της πολιτικής επίλυσης του συριακού προβλήματος». Καταλήγοντας, ο κ. Παντελίδης σημείωσε ότι αυτό που συμφέρει στην Κύπρο είναι να μην καταρρεύσει η κατάσταση πραγμάτων στη Συρία με χαώδη τρόπο και ν’ αποφευχθεί η μαζική ροή προσφύγων και στην Κύπρο.