Σημερινά

Η σοβαρότητα του ΥπΕξ

Οι Τούρκοι συνεχίζουν την αδιάλλακτη διχοτομική τους πολιτική. Και αφήνουν εκτεθειμένο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος μας διαβεβαίωνε όταν επέστρεφε προσφάτως από την Τουρκία ότι ο Νταβούτογλου θέλει λύση. Δεν μας άκουγε, όμως, όταν του επισημαίναμε ότι στην πολιτική δεν πρέπει να είσαι ουτοπιστής και να εργάζεσαι στη λογική του wishful thinking, αλλά οφείλεις να είσαι ρεαλιστής.


Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τον Πρόεδρο, που μαζί με το ΑΚΕΛ πιστώνουν ακόμη τον κ. Ακιντζί με καλή θέληση και την Τουρκία με πρόθεση ν' αλλάξει πολιτική. Ιδού, λοιπόν, η πραγματικότητα. Ο σκληρός ρεαλισμός. Γράφει ο λεγόμενος Μόνιμος Αντιπρόσωπος του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ, Μεχμέτ Ντανά, σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα εξής: «Αυτός ο ισχυρισμός αγνοεί τις τρέχουσες πραγματικότητες επί του εδάφους, ήτοι την παρουσία δύο ανεξάρτητων αυτοδιοικούμενων κρατών επί της νήσου Κύπρου, έκαστο των οποίων ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία εντός του αντίστοιχου εδάφους του».


Και προσθέτει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους «την αναχρονιστική ρητορική». Το φοβερό, όμως, είναι άλλο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δικαιολογεί στην ουσία τη συμπεριφορά των κατοχικών Αρχών και της Τουρκίας και τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι περίπου δεν τρέχει τίποτε με την επιστολή Ντανά. Είναι, σύμφωνα με το ΥπΕξ, συνήθης πρακτική. Αυτή είναι η γραμμή που δίδετε, κ. Κασουλίδη, προς τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό;


Ότι δηλαδή συνηθίσαμε την κατοχή και τις πολιτικές πρακτικές της Άγκυρας; Ποιον επιχειρείτε να δικαιολογήσετε και να καλύψετε; Τη δική σας λανθασμένη πολιτική και τους εκθειασμούς μπρος τον κ. Ακιντζί, ο οποίος σας αφήνει με τη στάση του καθημερινά εκτεθειμένους, ή θέλετε να ρίξετε στα μαλακά τις τουρκικές προκλήσεις, επειδή επιθυμείτε να ζείτε στις ψευδαισθήσεις σας; Εκτός και αν έχετε πάρει την απόφαση ότι αυτή θα είναι η «λύση». Όπως τη λέει ο κ. Ακιντζί και η Άγκυρα. Το κοινό όραμα των «δυο κρατών».


Ενδέχεται εσείς, διά της θέσεώς σας, να γνωρίζετε περισσότερα από εμάς τους κοινούς θνητούς. Γεγονός που δικαιολογεί τη στάση σας και τη «σοβαρότητα» με την οποία διαχειρίζεστε την τουρκική διχοτομική πολιτική. Εμείς, πάντως, για λόγους αρχής οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι είστε ακόμη ΥπΕξ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκτός και αν έχετε, μεταξύ άλλων, συνηθίσει και αποδεκτεί την τουρκική αντίληψη περί της εκλιπούσας!