Ειδήσεις

Συνεχίζεται ο «διχασμός» για το σύστημα εξετάσεων

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟ ΙΕΠ
Πολλαπλώς επιζήμια χαρακτηρίζει την απόφαση για εναλλακτικό τρόπο εισδοχής στα Κρατικά Πανεπιστήμια, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προ μερικών ημερών, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού. Σύμφωνα με άρθρο που εξέδωσε, με το οποίο απαριθμεί σειρά επιχειρημάτων εναντίον του εναλλακτικού τρόπου εισδοχής, το Ινστιτούτο εκφράζει αφενός την έντονη δυσαρέσκειά του για τον συγκεκριμένο τρόπο εισδοχής, και αφετέρου καλεί τον Υπουργό Παιδείας όπως αποσύρει το νομοσχέδιο, και τη Βουλή όπως το καταψηφίσει.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, η πρόταση ως έχει, κρίνεται ως παραπλανητική, μιας και αφήνει να νοηθεί ότι μέχρι τώρα οι μαθητές των Ιδιωτικών Σχολείων δεν είχαν δικαίωμα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. «Αυτό είναι εντελώς αναληθές, αφού με την ισχύουσα κατάσταση οι μαθητές των Ιδιωτικών Σχολείων έχουν εξίσου δικαίωμα να συμμετέχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις και μέσω αυτών να διεκδικούν ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους όποια θέση θέλουν στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας εισέρχονται και φοιτούν κάθε χρόνο εκατοντάδες μαθητές των ιδιωτικών σχολείων.
Αντίθετα, συνεχίζει το άρθρο, με την εφαρμογή του νέου αυτού τρόπου εισδοχής υιοθετείται ένα καθεστώς ανισοτιμίας ανάμεσα στους υποψηφίους, αφού τίποτα στην πρόταση αυτή δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας των Παγκυπρίων Εξετάσεων, για το οποίο εδώ και δεκαετίες είναι περήφανο το εκπαιδευτικό μας σύστημα και η κυπριακή κοινωνία.
Πλήγμα για το Δημόσιο Σχολείο
Εκτός αυτού, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού θεωρεί ότι τυχόν έγκριση της νέας πρότασης θα αποτελέσει πλήγμα για το ελληνικό δημόσιο σχολείο της Κύπρου, καθώς θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να διεκδικούν θέση στα κυπριακά πανεπιστήμια μέσα από ύλη την οποία ίσως να μη διδάσκονται στα σχολεία τους, αφού θα την καθορίζει το Πανεπιστήμιο. Συνεπώς η εκτίμηση και η προσοχή που θα έχουν για το σχολείο τους θα είναι λιγότερη, ενώ έμφαση θα δίνουν στα φροντιστήρια και στην παραπαιδεία, που θα τους προετοιμάζουν για τις εξετάσεις αυτές.
«Το ότι σύμφωνα με την πρόταση για τον νέο τρόπο εισδοχής θα υπάρχει εξέταση στην ελληνική γλώσσα είναι ένα θετικό σημείο, είναι όμως πολύ αρνητικό το ότι τα υπόλοιπα μαθήματα θα μπορούν οι υποψήφιοι να τα εξετάζονται στα αγγλικά, αν το επιθυμούν. Το επιχείρημα, ότι κάποιοι μαθητές προέρχονται από σχολεία που έχουν ως γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και συνεπώς δυσκολεύονται να δίνουν εξετάσεις στα ελληνικά δεν πείθει, καθώς με αυτήν τη λογική θα δυσκολεύονται μετά και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των σπουδών τους σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο. Εκτός κι αν υπάρχει πρόθεση το Πανεπιστήμιο Κύπρου να πάψει να έχει ως γλώσσα διδασκαλίας την Ελληνική για τους Έλληνες της Κύπρου», επισημαίνεται στο άρθρο του Ινστιτούτου.
Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο
Καταληκτικά, καλεί τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, τον οποίο, όπως αναφέρει, «επαινέσαμε επανειλημμένως για τις προσπάθειές του για αναβάθμιση του επιπέδου της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και για ενίσχυση της εθνικής μας ταυτότητας, να κάνει δεύτερες σκέψεις και να μην προωθήσει τη νέα πρόταση στη Βουλή. Καλεί επίσης τη Βουλή να απορρίψει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προειδοποιώντας ότι, αν τυχόν ψηφισθεί σε νόμο, θα ανοίξει ο δρόμος για στυγνή εμπορευματοποίηση του υπέρτατου αγαθού της Παιδείας.