Ειδήσεις

ΠΛΑΤΡΕΣ Το τουριστικό θέρετρο του Τροόδους

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ, ΕΡΗΜΩΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΤΟΠΟΙ...
Οδοιπορικό και περιδιάβαση της εφημερίδας «Σημερινή» στις Πλάτρες. Το χωριό το οποίο είναι γνωστό για το μαγευτικό τοπίο και φυσικό περιβάλλον του, που δίκαια αποκαλείται σήμερα ως ένας επίγειος παράδεισος

Οι Πλάτρες είναι ένα καταπράσινο θέρετρο στους πρόποδες του Τροόδους, με άριστες τουριστικές υποδομές και με τους ανθρώπους του να έχουν παραμείνει αυθεντικοί και φιλόξενοι, ταγμένοι στη υπηρεσία των επισκεπτών. Το χωριό σήμερα, επηρεασμένο από την αστυφιλία, αριθμεί περίπου 150 μόνιμους κατοίκους. Ενώ τα Σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι με την επάνοδο των αποδήμων πολλαπλασιάζονται. Το χωριό, παρ' όλ' αυτά, διατηρεί τις ομορφιές της φύσης και οι κάτοικοι συντηρούν τις κατοικίες και τον περιβάλλοντα χώρα. Οι πιο πολλοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης), λιγότεροι ασχολούνται με τις φρουτοκαλλιέργειες και άλλοι σε υπηρεσίες, που έχουν ως έδρα τους τις Πλάτρες.
Ιστορία του χωριού
Το χωριό σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Πλάτρες, χωρίς το Πάνω, σε αντίθεση με τους γειτονικούς Τορνάρηδες, που αναφέρονται με το όνομα Κάτω Πλάτρες. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι οι Πλάτρες είναι ένα νέο χωριό, που ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι Πλάτρες είναι πολύ παλιό χωριό. Αναφέρεται ανάμεσα σε 119 χωριά της Επαρχίας Λεμεσού, τα οποία υπήρχαν την εποχή των Λουζινιανών (Φραγκοκρατία, 1192-1489 μ.Χ.) και των Ενετών (1489-1571 μ.Χ.).


Όταν οι Άγγλοι το 1878, οπότε και ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της Κύπρου ως αποικίας, «ανακάλυψαν» τη φυσική ομορφιά και το καταπληκτικό κλίμα των Πλατρών, άρχισε και η τουριστική ανάπτυξη της κοινότητας. Από το 1890, όταν ξενιτεμένοι Κύπριοι που ζούσαν στην Αίγυπτο έρχονταν για να γνωρίσουν τον «επίγειο παράδεισο» και άρχισαν να κτίζουν πολυτελείς επαύλεις με όλες τις ανέσεις, άγνωστες τότε στην Κύπρο, άρχισαν να κτίζονται ξενοδοχεία και οικίες για παραθερισμό. Μερικοί Αιγύπτιοι πήραν οικόπεδα από χωριανούς, με συμφωνία ότι θα κτίσουν σε αυτά σπίτια στα οποία θα έμεναν για 20 χρόνια και μετά θα τα παρέδιδαν στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.
Έτσι πήρε το όνομά του...
Υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του χωριού. Η μία αναφέρει ότι η Πλάτρα -και στον πληθυντικό οι Πλάτρες- πήρε την ονομασία της από τη λέξη πλάτρα (πράτρια), που σημαίνει αυτή που υφαίνει και πωλάει τα πανιά των αγροτών. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες ότι οι Πλάτρες ήταν φέουδο επί Φραγκοκρατίας και έφερε αυτό το όνομα από τότε. Στη γαλλική γλώσσα υπάρχει η λέξη πλάτρες, που μεταφράζεται στα ελληνικά σε λευκός, γύψος κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί Φραγκοκρατίας, στη νότια πλευρά του Τροόδους, πάνω από τις σημερινές Πλάτρες, υπήρχε Φράγκικο Μοναστήρι, στο οποίο οι μοναχοί του ήταν ντυμένοι στα άσπρα και ονομάζονταν «Πλάτραι». Η τελευταία εκδοχή είναι ότι το χωριό πήρε την ονομασία του από τη λέξη πλάτσα, που μετά έγινε Πλάτρα και ακολούθως Πλάτρες (στον πληθυντικό).
Ο καταρράκτης της Καληδονίας
Ο καταρράκτης είναι από τους πιο ψηλούς που έχομε στην Κύπρο. Το νερό του πέφτει κάθετα από ύψος 12 μέτρων. Υπάρχει δρόμος για αυτοκίνητα, που οδηγεί στον καταρράκτη, καθώς και μονοπάτι της φύσης (κοντά στο Ψηλόδεντρο) που οδηγεί σ' αυτόν.
Ο καταρράκτης του Μιλλομέρη
Βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή των Πλατρών, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την αφετηρία του «μονοπατιού της φύσης», που οδηγεί σ' αυτόν. Στον καταρράκτη οδηγεί και δρόμος χωμάτινος, από τον οποίο μπορούν να πάνε κοντά και αυτοκίνητα. Το νερό του καταρράκτη πέφτει από ύψος 15 μέτρων. Ο καταρράκτης αυτός μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός, επειδή η τοποθεσία που βρίσκεται ήταν μέχρι πρόσφατα απρόσιτη. Με τα έργα όμως που έγιναν, τον δρόμο και το μονοπάτι που ανοίκτηκαν για προσπέλαση σ' αυτόν, ο καταρράκτης του Μιλλομέρη αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα των Π. Πλατρών και ελκύει πολλούς επισκέπτες με την ομορφιά του.
Ξενοδοχεία στις Πλάτρες
Η οικοδόμηση των πρώτων τουριστικών ξενοδοχείων στις Πλάτρες άνοιξε τις πύλες της νήσου για να εισέλθει για πρώτη φορά ο τουρισμός στην Κύπρο. Το πρώτο ξενοδοχείο που κτίστηκε στο χωριό ήταν «Τα Κρύα Νερά» και λειτούργησε το 1900. Ακολούθησαν τον «Γκραντ Οτέλ» το 1905, το «Παυσίλυπον» το 1912, το «Ελβετία» το 1915, το «Μοντε Κάρλο» το 1920 και το «Φόρεστ Παρκ» το 1936. Οι πρώτοι παραθεριστές των Πλατρών ήταν ομογενείς από την Αίγυπτο και μετά ακολούθησαν και ξένοι από τη διεθνή κοινωνία της Αιγύπτου.


Όλες σχεδόν οι προσωπικότητες και διασημότητες που ήρθαν στην Κύπρο επισκέφθηκαν και έμειναν στα ωραία ξενοδοχεία του χωριού. Μεταξύ αυτών ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, ο Νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, η διάσημη συγγραφέας Δάφνη Ντυ Μουριέ, η πριγκίπισσα Μαίρη της Αγγλίας, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Μιντώφ, ο καγκελάριος της Δ. Γερμανίας Βίλι Μπραντ, η πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντίρα Γκάντι, ο ηθοποιός Τέλυ Σαβάλας και πολλοί άλλοι.


Σήμερα λειτουργούν έξι ξενοδοχεία στις Πλάτρες και το καθένα έχει διαφορετική αρχιτεκτονική και διαφορετικό χαρακτήρα. Σήμερα, το πιο παλιό ξενοδοχείο είναι ένα ελκυστικό, παλαιό (μοναδικό ρουστίκ στυλ) κτήριο, το ξενοδοχείο «New Helvetia» στις Πλάτρες, διευθύνεται από την ίδια οικογένεια από το 1929. Κτισμένο σε μια ήσυχη γωνιά μέσα σε πεύκα, πλήρως ανακαινισμένο, αποτελεί το ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν γαλήνη και την ηρεμία. Το ξενοδοχείο ξεχωρίζει για τη φιλική και οικογενειακή φιλοξενία του, όπου οι επισκέπτες νιώθουν και αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Το πιο σπάνιο θέαμα θα δείτε στο μπαρ του ξενοδοχείου, όπου υπάρχει ένας κορμός πεύκου ο οποίος περνά από μέσα από το ξενοδοχείο και βγαίνει από την οροφή.


Το επόμενο παλαιότερο, καθώς και το πιο γνωστό ξενοδοχείο στις Πλάτρες είναι το «Forest Park Hotel», το οποίο είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο ξενοδοχείο των ορεινών θερέτρων, και διαθέτει 137 δωμάτια και 7 σουίτες με μπαλκόνια και όλες τις διευκολύνσεις, που εξασφαλίζουν μίαν άνετη και ξεκούραστη διαμονή. Διαθέτει επίσης μεγάλες αίθουσες, σαλόνια, 3 εστιατόρια, 2 μπαρ, βιβλιοθήκη, μουσείο κυπριακών αρχαιοτήτων, αίθουσα τηλεόρασης, αίθουσα επιτραπέζιου τένις, απασχόληση παιδιών, σάουνα, τζακούζι, γήπεδα τένις, κήπους, πισίνες. Το ξενοδοχείο τελεί υπό τη διεύθυνση των ιδιοκτητών του, οι οποίοι διατηρούν την παράδοση της φιλοξενίας και τις ανέσεις σε υψηλό επίπεδο.


Επίσης στο χωριό μπορείτε να μείνετε στο «Edelweiss Hotel», το οποίο έχει 22 δωμάτια και περιλαμβάνουν μπαλκόνι με θέα στην κοιλάδα και στην εξοχή. Καθημερινά σερβίρεται ευρωπαϊκό πρωινό, και το εστιατόριο σε αυστριακό στυλ διαθέτει ξύλινη διακόσμηση και προσφέρει τοπική και διεθνή κουζίνα. Στο μπαρ του ξενοδοχείου μπορείτε να απολαύσετε ποικιλία από τοπικά κρασιά και ποτά, δίπλα στο τζάκι. Το ξενοδοχείο «Pendeli Hotel» είναι ιδιοκτησίας της οικογένειας Panayides από το 1940, όταν λειτουργούσε ως εξοχική κατοικία με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το 1992, μετά από μια πλήρη ανακαίνιση, το άνοιξε ξανά τις πόρτες του ως ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων. Το ξενοδοχείο υπερηφανεύεται για την παροχή άνεσης και τη διαχείριση από την τρίτη γενιά ξενοδόχων.


Επιπλέον, μπορείτε να μείνετε στο ξενοδοχείο Petit Palais στην καρδιά των Πλατρών, το οποίο διακρίνεται για το ειδυλλιακό τοπίο που το περιβάλλει, καθώς και για την οικογενειακή φιλοξενία του. Το ξενοδοχείο Petit Palais είναι ανοικτό όλον τον χρόνο. Τέλος, τοποθετημένο στον πάνω δρόμο των Πλατρών, μέσα στο δάσος, είναι το ξενοδοχείο Semiramis, το οποίο κτίστηκε αρχές της δεκαετίας του 1900 και διατηρεί το παραδοσιακό και κλασικό του στυλ μέχρι τις μέρες μας. Μετά και την πρόσφατη ανακαίνισή του διαθέτει ένα εκλεπτυσμένο εσωτερικό σχεδιασμό, συνδυάζοντας την παραδοσιακή και οικογενειακή φιλοξενία σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, κάνοντας τη διαμονή σας όμορφη και ξεχωριστή.
Ταβέρνες και καφετερίες
Στις Πλάτρες λειτουργούν ολόχρονα τέσσερεις ταβέρνες, καθώς και όλα τα ξενοδοχεία παρέχουν καφέ και φαγητό. Μπορείτε να πάτε για να φάτε με θέα το καταπράσινο τοπίο του χωριού, ακούγοντας το νερό στον ποταμό. Τα εστιατόρια του χωριού είναι «Το Ανώι», το «Mimis Tavern», ο «Πήγασος» και το «Skylight». Απολαύστε τους μαγειρευτούς μεζέδες και φαγητά στα κάρβουνα, καθώς και την περίφημη πέστροφα που σερβίρεται στα εστιατόρια του χωριού. Επιπλέον για γλυκό πρέπει να επισκεφτείτε το ξενοδοχείο «Forest Park», για να δοκιμάσετε το μοναδικό παγωτό στην Κύπρο με γεύση λεβάντας, το οποίο το φτιάχνουν μόνο στο ξενοδοχείο.
Κυπριακά σοκολατάκια στις Πλάτρες
Το σοκολατοποιείον, ιδιοκτησία των Γιάννη και Πραξούλας Άνταμς, αριθμεί αρκετά χρόνια στη σοκολατοβιομηχανία του τόπου, με ένα αρκετά μεγάλο πελατολόγιο. Πολυτελή, φτιαγμένα με αγάπη, σοκολατάκια με βάση αγνή σοκολάτα, αριστοτεχνικά φτιαγμένα από μείγματα γνήσιων λιχουδιών προερχόμενων από τις Πλάτρες και άλλα γειτονικά χωριά. Η βάση της συλλογής σοκολατένιων λιχουδιών αποτελείται αποκλειστικά από κυπριακά προϊόντα όπως: ζιβανία, λουκούμια Πλατρών, κουμανταρία, γλυκά του κουταλιού. Επίσης συμπεριλαμβάνουν τη δική τους, ξεχωριστή κρέμα κυπριακού καφέ, την απολαυστική Κρέμα της Αφροδίτης, η οποία περιέχει βασιλικό πολτό, μέλι και κρέμα, και τη μοναδική σοκολάτα με γεύση λεβάντας. Πρέπει να δοκιμάσετε τα σοκολατάκια για μια γευστική απόλαυση, μοναδική στον κόσμο.