Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 34 ΧΡΟΝΙΑ

Επίσκεψη Παπανδρέου
«Ύστερα από επιμονή του κ. Κυπριανού, ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ - λήφθηκε η απόφαση για την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου - ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου 1982, κάτω από τον οποίο γράφει:
Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η απόφαση για την πραγματοποίηση της επισκέψεως του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στην Κύπρο λήφθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ οι ενδείξεις που υπήρχαν μέχρι τότε ήταν ότι οπωσδήποτε θα ματαιωνόταν. Η τελική απόφαση ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, μετά από συνάντηση που Παπανδρέου και Κυπριανού είχαν στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεττανία». Η συνάντηση αυτή είχε προγραμματισθεί να γίνει στην ιδιωτική κατοικία του Πρωθυπουργού στο Καστρί. Λόγω, όμως, αδιαθεσίας του κ. Κυπριανού, ο κ. Παπανδρέου πήγε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο πρώτος και συνομίλησαν εκεί για δύο περίπου ώρες.
Πυρκαγιά σε στρατόπεδο
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι στρατιωτικές Αρχές ασφαλείας του κράτους δεν αποκλείουν να οφείλεται σε δολιοφθορά η καταστρεπτική πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής σε αποθήκες στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς στα Πολεμίδια. Η έρευνα για τη διακρίβωση των αιτίων της φωτιάς στρέφεται ήδη εντατικά και προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο, η ανάφλεξη να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στην αποθήκη.
Το συμβόλαιο με την ΞΕΚΤΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», η ΞΕΚΤΕ δεν θα απαντήσει σήμερα στην Κυβέρνηση για το θέμα της υποβολής εμπεριστατωμένου και λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για συμπλήρωση του δρόμου Λευκωσίας - Λεμεσού. Έτσι, σύμφωνα με την προειδοποιητική επιστολή, ημ. 13 τρέχοντος, που η Κυβέρνηση έστειλε στην ΞΕΚΤΕ, θα πρέπει θεωρητικά να διακόψει το συμβόλαιο με την ελληνική εταιρεία και να προχωρήσει στην προκήρυξη νέων προσφορών.
Νέος Πρόεδρος του ΠΙΣ
Κατά την Παγκύπρια Γενική Συνέλευση των γιατρών, που πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή, στο ξενοδοχείο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, ο κ. Γλαύκος Μιχαηλίδης εκλέγηκε πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού συλλόγου. Η νίκη του κ. Μιχαηλίδη ακολουθεί εκείνην του κ. Μανώλη Χριστοφίδη ως Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συμβουλίου.
Έξωση προσφύγων
Σε απόγνωση βρίσκονται 20 προσφυγικές οικογένειες, που διαμένουν στον συνοικισμό Αγίων Αναργύρων, λόγω της αποφάσεως του Υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει σ’ έξωσή τους με τη δικαιολογία ότι εγκαταστάθηκαν στις κατοικίες τους παράνομα. Σήμερα (χθες) επισκέφθηκαν τις προσφυγικές αυτές οικογένειες αντιπρόσωποι του Επάρχου Λάρνακας και του Γραφείου Πολεοδομίας και ειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σ' έξωσή τους. Οι πρόσφυγες τους οποίους επισκεφθήκαμε εξέφραζαν τη δυσαρέσκεια και τη λύπη τους για την αδυναμία της Κυβερνήσεως να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα οκτώ χωριών μετά την τουρκική εισβολή.
Αγωνιστές διαψεύδουν Υπουργό
Η Ένωση Αγωνιστών Πάφου με χθεσινή ανακοίνωσή της διαψεύδει δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ανδρέα Δημητριάδη ότι ήταν δικηγόρος της Ένωσης. Προστίθεται ότι ουδεμία παρουσία ή προσφορά έχει να επιδείξει ο κ. Δημητριάδης στον αγώνα της Ένωσης Αγωνιστών Πάφου.