Ενέργεια

SOS από Καστελόριζο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, μιλώντας για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας
Τριπλάσιος πλέον ο αριθμός των μεταναστών από τους κατοίκους του ακριτικού νησιού. Αδυναμία Λιμενικού και Αστυνομίας να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές και τους δουλεμπόρους

Εξόχως ανησυχητική θεωρείται πλέον η κατάσταση στο ακριτικό Καστελόριζο έπειτα από τη μαζική προσέλευση 800 μεταναστών στο νησί μέσα σε τρεις μέρες, με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σκόπιμη δράση των διακινητών από την Τουρκία, την ώρα που ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων δεν υπερβαίνει τους 250. Όλα δείχνουν πως ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν απεγνωσμένα μια λύση στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού που απειλεί τη δημογραφική συνοχή της Ευρώπης, η τουρκική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας συνεχίζουν ακάθεκτα να χρησιμοποιούν τις μεταναστευτικές ροές ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.
Σκόπιμη μετακίνηση
Μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του «Mega», ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση στο Καστελόριζο, τονίζοντας ότι το νησί δεν είναι οχυρωμένο από την ελληνική Πολιτεία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να επωμίζονται όλο το βάρος των μεταναστών. «Τα σώματα ασφαλείας, το Λιμενικό και η Αστυνομία, είναι υποστελεχωμένα και με πενιχρά μέσα κάνουν υπερπροσπάθειες προκειμένου να διεκπεραιώσουν τη δουλειά τους», δήλωσε, προσθέτοντας πως συμβαίνει αυτό που υπάρχει στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων. «Αυτοί οι δουλέμποροι, αυτοί οι αδίστακτοι εγκληματίες και οι συμμορίες δεν εξυπηρετούν μόνο οικονομικούς σκοπούς. Έχουμε στοιχεία που μας κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους. Η λειτουργία των εγκληματικών κυκλωμάτων έχει κάποια διάσταση που θα μπορούσε να είναι και πολιτική». Σύμφωνα με τον ίδιο, άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν προηγουμένως στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέρθηκαν στο Κας, απέναντι, για να μεταφερθούν στην συνέχεια στο Καστελόριζο.
Απορίες για ΝΑΤΟ
Ο κ. Χατζημάρκου εξέφρασε παράλληλα τις ανησυχίες του για τις φήμες ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με το NATO να περιποληθούν τα ανατολικά σύνορα της χώρας, εξαιρουμένων των Δωδεκανήσων. «Για όσους Έλληνες καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό, εδώ στο Καστελόριζο, οροθετείται όχι μόνο το σύνορο της Ελλάδας με την Ευρώπη, αλλά οριοθετείται και το διακύβευμα», κατέληξε.
Εκτεθειμένο το νησί
Σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Καμμένο, ο Βουλευτής Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός σημείωσε πως η προσέλευση προσφύγων είναι αθρόα σε τέτοιο βαθμό, που έχουν γεμίσει ακόμα και τα μικρά ξερονήσια γύρω από το νησί από όπου οι εισερχόμενοι μεταφέρονται στο Καστελόριζο. «Το νησί δεν διαθέτει χώρο υποδοχής και τα εκατοντάδες άτομα περιφέρονται στην παραλία του. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αυτό συμβαίνει σε έναν μικρό τόπο, του οποίου οι κάτοικοι δεν υπερβαίνουν τους 200, δηλαδή είναι υποπολλαπλάσιοι των εισερχομένων, τα προβλήματα που δημιουργούνται -πέραν των ανθρωπιστικών- είναι τεράστια.


Από τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που υπάρχουν στο Αιγαίο, μέχρι αυτή τη στιγμή κανένα δεν έχει φτάσει στην περιοχή του Καστελόριζου», ανέφερε ο βουλευτής που με ερώτησή του προς τον κ. Καμένο διερωτήθηκε κατά πόσον η Δωδεκάνησος συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο περιπολιών της δύναμης του ΝΑΤΟ, αλλά ιδιαιτέρως εάν το ΝΑΤΟ θα διαφυλάξει με την παρουσία του το Καστελόριζο από την αθρόα είσοδο προσφύγων και μη νόμιμων μεταναστών και, αν ναι, από πότε.
ΑΟΖ και Καστελόριζο
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το σύμπλεγμα των νησιών του Καστελόριζου έχει μιαν εξόχως γεωστρατηγική και τοποστρατηγική σημασία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, αφού η ύπαρξή του διασφαλίζει την ένωση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με αποτέλεσμα να καταβάλει προσπάθειες αποσύνδεσής του από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.